Diverse objecten op en bij Vonk-en Vlamterrein

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-05-2004 | Gewijzigd op: 10-12-2008
Rugbyveld [Pinkstertoernooi]- The Dukes  29 en 30 mei 2004.  
Nog een rondeel ligt bij het rugbyveld van The Dukes. 

Met Pinksteren werd een groot toernooi gehouden op het rugbyveld van The Dukes langszij de Hekellaan.

Ook ter hoogte van het rugbyveld ligt een rondeel, zoals langszij de Zuidwal bij Bastion Oranje en ter hoogte van de Weversplaats.
foto's © gerard monté, 30 mei 2004.  

Rondeel Vonk en Vlamterrein

Het rondeel langszij de Hekellaan ter hoogte van het Vonk-en Vlamterrein.
-foto's © gerard monté, 30 mei 2004.  
   

Rondeel bij Judasbrug -juni 2004

Op het rondeel bij de Judasbrug dreigde instortingsgevaar. De ronde muur is al aardig gescheurd door de werking van wortels. Het wachten is op renovatie van dit traject tussen de Grote en de Kleine Hekel. Maar dat wachten is weer afhankelijk van de start van de bouw van de parkeergarage op het Vonk - en Vlamterrein.
Links boven: een totaalbeeld van het rondeel bij de Judasbrug. Recht: Zo staat het rondeel bij de Judasbrug er nog steeds verwaarloosd bij...
De afzetting was een maatregel tegen instortingsgevaar. Midden detail van een kunstwerk van de beeldhouwer Hildo Kropp. Kropp heeft de kunstwerken gemaakt voor de eerste Wilhelminabrug, die in de tweede wereldoorlog vernield raakte.
Rechts boven: Enkele fragmenten bleven bewaard waaronder enkele kikkers. Deze zijn teruggeplaatst nabij de vestingmuur oostelijk en westelijk van het hierboven afgedrukte rondeel.

foto's © gerard monté, 30 mei 2004.  
 


Het rondeel staat vooral bekend vanwege de herdenkingsplaat uit 1911 het jaar waarin Bosschenaar en vliegenier Henri Bakker de eerste vlucht boven de stad maakte.
 
foto's © gerard monté, 30 mei 2004.  

Bakker [1878-1933] was de zoon van een rijwielreparateur en amanuensis van de Rijks-Hbs. Diens werkplaats lag in de Eerste Nieuwstraat. Henri zette een werkplaats in motoren op, eerst Achter het Stadhuis en vervolgens in de Korte Putstraat. Bakker was een verwoed motorrijder.
bron: Ge kunt me nog meer vertelle...'

De ondergrondse Judastoren
Toegangsdeur van de Judastoren en de gang weer naar buiten.foto's © gerard monté, 8 augustus 2004. Het afdalend pad er naar toe en de toegangsdeur.. 
Onder de toegang in de kelder, van binnen en van 'buitenaf' gezien.
Links de binnenruimte en rechts de uitgang
Onderin het rondeel bevindt zich een voormalig kruitmagazijn.
 foto's © gerard monté, 8 augustus 2004.

Schroef van Archimedes gerepareerd - 1 mei 2005 .
Bezoekers van de binnenstad, die vanaf het Zuiden de stad inrijden worden telkens weer getrokken door het spektakel van het bewegende water.
Nog net voor Koninginnedag en bevrijdingsdag was de Schroef van Archimedes, een kunstwerk van Tony Craig, gerepareerd.

foto's © gerard monté, 1 mei 2005.

Schroef van Archimedes -weer -defect-   26 april 2005.
Momenteel is de Schroef van Archimedes in reparatie. Onderdelen van het binnenwerk zijn defect. Reparatie is ingrijpender dan werd verwacht, want het ding is al twee weken stuk.

Monteurs van de gemeente zijn bezig de Schroef vooraan de Pettelaarseweg te repareren.
foto © paul kriele, 26 april 2005.

De gracht met schroef van Archimedes

Twee maal de schroef van Archimedes, een ontwerp van de Engelse kunstenaar Tony Craig. -foto's © gerard monté, 30 mei 2004.  

Om de twee jaar zou de stad een nieuwe fontein krijgen. Maar dat idee, door Knillis opgezet, lijkt een beetje verwaterd..


Terug naar boven