Zoeken
Ine de Bresser [78 jaar] v/h huismeester van Zwanenbroeders, overleden
Printerversie |
In de Bresser op 78 jarige leeftijd overleden
....................... |
In de Bresser * Vught, 9 februari 1944 + Den Bosch, 24 juli 2022 foto © paul kriele, 31 oktober 2009 bij afscheidsreceptie als huismeester van de Zwanenbroeders. |
Zondag 24 juli 2022 is Ine de Bresser op 78-jarige leeftijd overleden. Ine is de oudste in een gezin met vier kinderen geboren in oorlogstijd toen vader Theodorus na gevangenneming in Kamp Vught, te werk [Arbeitseinsatz] was gesteld in Leipzig. Ine was een vaders kindje, de man van wie ze op technisch gebied veel heeft geleerd.
Lezen was een hobby van Ine., al toen zij nog kind was en vaak voor straf [‘Ik was niet altijd even lief..’] naar de zolder werd gestuurd. Dankzij een zaklantaarn kon zij toch lezen. Het werd haar lievelings-bezigheid. Een andere hobby was haar aquarium. Daarover [de vissen] heeft ze veel geleerd, maar ook over planten. Zodoende is ze lid geworden van de Werkgroep Aquarium Planten [WAP] waarvoor ze tot februari 2017 de redactie deed en de boekhouding bij hield.
Milieu en de natuur [met name planten] hielden Ine vaak bezig. Maar ook dieren als ze vertelt over de beo van tante Mien die aan het gezin De Bresser werd overgedragen. Alleen vervelend dat hij het vloeken maar moeizaam heeft afgeleerd. Daarna kwamen er nog sierduiven, een kater, krielkippen en een schildpad in beeld. En niet te vergeten in haar Vughtse tijd [de distributie radio was het enige mechanische geluid in huis], als opgroeiend kind stond er wel eens een varken in de kelder, maar dit keer was het een ingemaakt beest.
Wat haar geloof betreft. Dat is haar ahw met de paplepel in gegeven. Onder andere door, als oudste kind, zondags met haar vader mee te lopen naar de paters Kapucijnen om er al vroeg de vissersmis te volgen. ’s Winters maakte zij met het gezin de tocht langs de uitgestalde kerststallen. Ook het geloof stond nabij toen zij bij de zusters de Vughtse Theresiaschool doorliep waar ze ook al vroeg Franse les kreeg. Ine was daar mede-leerling van de meisjes afkomstig van het pensionaat Regina Coeli, ook geleid door nonnen. Uit die tijd herinnert zij zich dat ze Mère Gabriel er in af heeft gehouden haar jongere zus Annemarie op te sluiten en daarop moeder De Bresser op die non af stuurde om dat incident recht te zetten.
Op haar dertiende ging ze naar de Mulo in het dorp. Het meest merkwaardige uit die tijd vond zij zuster Marcellus, een non die rookte in de klas.
Vakantiewerk
De pubertijd naderde en die doorliep zij onder meer met bezoek aan soos De Sting op de Havensingel. In de schoolvakanties deed ze vakantiewerk o.a. bij Vincentius en bij De Gruyter. Na de Mulo volgde ze de Vughtse huishoudschool aan de Singel. De ene week naailes en de ander kookles. Ine: Toen ik eens tegen de lerares zei dat ze geen smaak had kreeg ik als straf de catechismus overschrijven. Dat was niet erg omdat ik in die uren al vast de vragen van het proefwerk die achter op het schoolbord stonden, kon overnemen'..
Solliciteren
'' Het werd niks met mij op school,' vat Ine kort samen. 'Moeder haalde me er van af en ik moest gaan solliciteren'. Dat werk vatten we kort samen met jongste bediende bij Textielfabriek Lambooy- Klunder en vervolgens bij De Gruyter en in haar latere jaren bij de NCB in Boxtel op de administratie. Brood hoefde zij niet mee te nemen. Tussen de middag was er altijd soep met vlees naar keuze aangepast aan de katholieke feestdagen van het jaar. Toen haar broer aan een bril moest, vond Ine dat ook zij dat nodig had, omdat zij het schoolbord niet kon lezen. Het werd, wat zij noemde, een bril met jampotglazen.
Opleidingen
Op de L.W. Beekmanschool heeft Ine haar onderwijsopleiding afgemaakt en in een lokaal op de bovenverdieping rondde zij haar muziekopleiding af. Ine heeft twintig jaar als conciërge /huismeester voor de Zwanenbroeders gewerkt. Daar is zij na haar tweede herseninfarct gaan wonen. Maar eerst moest ze nog revalideren. In die vijf weken logeerde ze bij haar vriend Sergio.
Ine werd in 1989 door de Weenergroep in het Zwanenbroedershuis gedetacheerd. Ze zocht op dat moment van scheiding van Marius Kieviets [dd.25061990] naar woonruimte. Van Marius heeft zij zoon Eric en dochter Astrid.
Daarnaast was zij al stadsgids bij de Kring Vrienden in de St.Janstoren.
Huismeester
Ine:'Bij de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap kreeg ik al de eerste dag de sleutel en moest maar zien hoe ik het redde'. De Broederschap financierde haar museumopleiding In Haarlem. Haar functie – in de tijd van griffier dr. Frans Teeuwen- omvatte: beheer van het archief en de collectie, het mede-organiseren van vergaderingen en bezoeken , gids en huismeester. Als inwonend huismeester wist zij over veel leden iets te vertellen, verklapte ze ooit, ‘maar dat is privacy..’.
Grote veranderingen waren de restauratie van1999, de overschakeling naar hete luchtverwarming en het verkrijgen van de museumstatus.
Afscheid als beheerder Zwanenbroedershuis Met een receptie op 3 1januari 2009 nam zij afscheid als beheerder van het Zwanenbroedershuis in de Hinthamerstraat. Aansluitend was er een concert met Gregoriaanse muziek uit de eeuwen oude handgeschreven boeken van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap.
De duizendpoot, zoekend naar een nieuwe invulling van haar dagtaak, schreef zich in bij het Uitzendbureau voor 65-plussers. Ine:’ Die afspraak heeft ook mijn voorganger mevrouw Jet Thissen met mij gemaakt’.
De afscheidsdienst van Ine de Bresser vindt plaats op zaterdag 30 juli 2022/ 12.00 uur in crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk. Ze stond haar mannetje en was niet voor één gat te vangen. Ine:' Ik blijf wel adviseur van de nieuwe beheerder Ton Witlox. Dat wil niet zeggen dat ik hem in de weg ga lopen'.
Bronnen: Dagboek van Ine uit 2017, Interviews dd. 15 -12-2008 en 15 maart 2009.
Terug naar boven