Het hele Van Lanschotbestuur voor de rechter

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-10-2017 | Gewijzigd op: 14-10-2017
Vrijdag 14 oktober 2017 stond bij de Bossche rechtbank bijna het hele  bestuur van de bank Van Lanschot Kempen voor het beklaagdenbankje. Dat waren bestuursvoorzitter Karl Guha, de financieel directeur Constant Korthout  en de operationeel directeur Arjan Huisman.  Het draaide om het feit dat de Bossche bank in augustus 2015 voor  dik  € 400 miljoen slechte vastgoedleningen van 120 zakelijke klanten  aan het opkoopfonds Promontoria [Baarn] had verkocht. Dat meldt NRC [dd.15102017].

Promontoria is een dochter van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Cerberus. Die hebben de tactiek om slechte hypotheken tegen een fikse korting op te kopen en daarna bij de klanten de duimschroeven aan te draaien en eventueel  het onderliggende vastgoed te gelde te maken/te verkopen.

 

De rechtszitting volgde nadat er door voormalige klanten van Van Lanschot was geklaagd. Zij werden gesteld voor scherpere voorwaarden: hogere rentes en aflossingen van hun hypotheek en de onmogelijkheid om via Promontoria, dat feitelijk geen bank is…,  leningen te sluiten om tot een oplossing te komen.

Op de zitting bleek dat niet het bestuur maar een lagere divisie van Van Lanschot en externe adviseurs verantwoordelijk waren voor de toen genomen beslissingen. De bank gaat tegen het de vorige maand uitgesproken vonnis, dat de bank niet zonder toestemming van de hypotheekhouder hun hypotheek mocht verkopen, in hoger beroep.