Van Lanschot boekte een sterk kwartaalresultaat 2021

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-05-2021 De bank Van Lanschot maakte in Amsterdam op 30 april 2021 de resultaten over het eerste kwartaal 2021 bekend.

- Client assets naar € 115,2 miljard en AuM naar € 98,9 miljard
- Record instroom segment Private Clients houdt aan, netto-instroom Q1 € 1,2 miljard
- Totaal netto-uitstroom € 1,9 miljard, met name door twee institutionele klanten
- Kredietportefeuille robuust, beperkte vrijval kredietvoorzieningen in Q1

- Succesvolle volgende stap in groeistrategie in België: bundeling van krachten met Mercier Vanderlinden (€ 3,4 miljard AuM)
- Kapitaalratio bedraagt 23,6%, exclusief de kapitaalimpact van de acquisitie van Mercier Vanderlinden Constant Korthout,
Chief Financial & Risk Officer van Van Lanschot Kempen: ‘Hoewel dit door Covid-19 bijzondere tijden blijven, zijn we het jaar 2021 goed van start gegaan en zijn we tevreden over de resultaten van het eerste kwartaal. We zijn trots op de aanhoudende groei binnen het segment Private Clients, op de belangrijke stap die we hebben gezet in onze groeistrategie in België en op de nieuwe beleggingsproposities voor onze klanten, zoals de Diversified Distressed Debt Pool.
Het segment Private Clients laat een record netto-instroom zien van € 1,2 miljard in assets under management (AuM). Deze instroom vond plaats in Nederland, België en Zwitserland. Binnen het segment Wholesale & Institutional Clients laat de global small-caps-strategie een mooie instroom zien, waardoor deze strategie een soft close heeft aangekondigd. Deze instroom is echter niet voldoende om de uitstroom te compenseren en de totale netto-uitstroom binnen Wholesale & Institutional Clients komt uit op € 3,1 miljard. Dit komt door het vertrek van een pensioenfonds, dat samengaat met een ander pensioenfonds, de uitstroom van een mandaat binnen government bond-strategieën en de uitstroom binnen creditstrategieën.
De pijplijn voor de komende periode is goed gevuld, wat onder andere blijkt uit een mandaat van € 1,1 miljard dat in april van start is gegaan. De totale client assets stijgen dit kwartaal met € 0,1 miljard en komen hiermee uit op € 115,2 miljard. De AuM zijn licht gedaald naar € 98,9 miljard door een combinatie van een netto-uitstroom van € 1,9 miljard en een positief koersresultaat van € 1,8 miljard.