Van Lanschot boekt sterk resultaat over derde kwartaal 2021

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-10-2021 De bank Van Lanschot Kempen heeft over het derde kwartaal 2021 een 'zeer sterk resultaat' geboekt.  Dat is te danken aan een sterk operationeel resultaat en boekwinsten op verkopen uit de participatieportefeuille

• Client assets naar € 125,2 miljard (eind juni 2021: € 121,0 miljard) en AuM naar € 107,2 miljard (eind juni 2021: € 104,2 miljard)
• Netto-instroom Private Clients € 0,6 miljard en netto-uitstroom Wholesale & Institutional Clients € 2,1 miljard in Q3
• Sterke kapitaalratio naar 20,0% (eind juni 2021: 21,9%)

Een trotse Constant Korthout, Chief Financial & Risk Officer van Van Lanschot Kempen:  De netto-instroom binnen Private Clients is aanhoudend goed. Het segment Wholesale & Institutional Clients toont een gemengder beeld, omdat de uitstroom door het vertrek van enkele institutionele klanten groter was dan de instroom. Onze klanten willen in toenemende mate beleggen in minder liquide oplossingen. Dit blijkt uit de grote belangstelling voor de introductie van het Kempen European Private Equity Fund II.
De client assets stijgen naar € 125,2 miljard (eind juni 2021: € 121,0 miljard) en de assets under management (AuM) stijgen naar € 107,2 miljard (eind juni 2021: € 104,2 miljard). Een groot deel van deze stijging betreft de AuM van Mercier Vanderlinden. In juli is de transactie waarmee we een 70%-belang in deze wealth manager (totaal AuM: € 3,8 miljard) hebben verkregen afgerond.
Binnen Private Clients is de netto-instroom in het derde kwartaal weer hoog met € 0,6 miljard en hiermee komt de netto-instroom binnen dit segment dit jaar tot nu toe uit op € 3,0 miljard. De netto-uitstroom binnen Wholesale & Institutional Clients bedraagt € 2,1 miljard in het derde kwartaal. Dit wordt vooral veroorzaakt door een uitstroom binnen creditstrategieën en door het vertrek van een fiduciaire klant.
Naast het sterke operationele bedrijfsresultaat hebben ook verkopen uit de participatieportefeuille een bijdrage geleverd aan de nettowinst.
De verkopen van onze belangen in Fire Safety Holding en Quint Holding leverden ons respectievelijk boekwinsten van ruim € 10 miljoen en ongeveer € 5 miljoen op. Daarnaast droeg de verkoop van het niet-strategische belang in Holonite (Holowell BV) ongeveer € 2 miljoen bij aan de nettowinst.