Vliegtuigbom bij Vughterbrug geruimd

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-05-2003 Onder de Vughterbrug is vorige week woensdag 7 mei een brisantbom aangetroffen. De Mijnopruimingsdienst heeft het niet ontplofte projectiel op 8 mei geruimd en elders tot ontploffing gebracht.
De Duitsers bliezen kort voor de bevrijding in 1944 diverse bruggen in de stad op. Dat gebeurde onder andere op 24 oktober 1944 met de Vughterbrug. In plaats van dozen dynamiet, die opgebruikt waren, namen de Duitsersvliegtuigbommen die in de melkfabriek nog op voorraad lagen, aldus auteur en oorlogsspecialist Luc van Gent. Daarmee zijn ook andere objecten opgeblazen, zoals ondermeer op de Stationsweg waar eerder al een niet ontplofte vergelijkbare brisantbom [15 cm doorsnee en 40 cm lang] werd opgegraven. De kans bestaat dat er nog meer verdwaalde, onontplofte projectielen in een de grond kunnen zitten.

Bij het opblazen van diverse bruggen door de Duitsers bij hun terugtrekking in oktober 1944, zijn er ook wel bommen blijven liggen die niet ontploft zijn
foto © paul kriele, 28 februari 2003.

Door de vondst heeft het aannemersbedrijf Verhoeven uit Zaltbommel het werk aan de vispassage nabij de Vughterstuw deze week stil moeten leggen. Eerst wordt door het gecertificeerde bedrijf een infrarood onderzoek gedaan met speciale shovels en hydraulische machines. Vervolgens zal, volgens directeur Frans Verhoeven, dochteraannemer Reas Euro de grond op het werkterrein zeven waardoor metalen objecten zoals projectielen in het zicht komen.
Na rapportage wordt vrijdagnamiddag 16 mei 2003 pas besloten of en hoe het werk wordt voortgezet.
Voor de Bossche politie bestond er geen aanleiding melding te maken van dit projectiel waarvan er wel vaker een wordt gevonden, aldus woordvoerder Van der Westen.