Water overheerst drukke Avond vd Geschiedenis

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-07-2009 | Gewijzigd op: 11-07-2009
De jaarlijkse 'Avond van de Geschiedenis' vond plaats op vrijdag 9 juli 2009 in de BAM [Bethaniëstraat]. Vast programmaonderdeel is De Bossche historiesche quiz.  
Hans van den Heuvel werd de winnaar en Henny Rietbergen eindigde als tweede. Zij behoorden van de 60 deelnemers die aan de quiz  mee hadden gedaan, samen  met Marij van Leeuwen, G. Ubbink en W. Verberne tot de finalisten. Die vijf streden op 't letst voor een van  de eerste 3 posities.
Presentatrice van de druk bezochte avond, waarbij ook 30 leden van het Binnendiezekoor aanwezig waren, was Gerlaine Piters-Jansen,  docente Nederlands en ooit winnares van het Grôôt Bosch dictee.
Overigens dat water overheerste komt door het thema en de waterweken die dit jaar worden gehouden.

zie ook bericht waterweken

- -Hierboven: 1e prijswinnaar  Hans van den Heuvel die  een schilderij in kleur van De Groote Stroom cadeau kreeg.
-Links boven: drie finalisten die niet doorgingen voor een 1e 2e, of 3e prijs:  Mariaj van Leeuwen, W. Verberne en G. Ubink.
-Links 2e prijswinaar  Henny Rietbergen die van presentarice Gerlaine Piters-Jansen een schets van de Zuid-Willemsvaart mocht ontvangen.
foto's © paul kriele, 9 juli 2009.

De avond begon  met een korte act, hilarisch opgevoerd door spelers van de Rederijkerskamer Moyses' Bosch, onder wie Frans Jordens. Met twee collega's vertolkte de geliefde ras-Bosschenaar en dialecticus het 'Esbattement van de Visscher', een klucht van Cornelis Everaert, factor van de Brugse rederijkerskamer.

De klucht 'Esbattement van de Visscher' door spelers van de Rederijkerskamer Moyses'Bosch, te weten Daan Gielen , Annemiek Schroor en Toos Brok-van der Schoot.. Dijkgraaf en voormalgie gedeputeerde Lambert verheijen gaf een historisch overzicht  over de zorg om en het beheer van het water. '' Dat speelt ons steeds weer  [zoals in 1995] de baas.'
Verheijen stelde de vraag:  Hoe gaan we nog om met het water, op een natuurlijke, of op een kunstmatige manier?
Maar polders, zoals die nu bestaan, zullen er nooit meer bijkomen, aldus Verheijen die wat details gaf over de aanleg van de ecologische zone tussen Bedrijfspark de Brand en de Heijmans erf onder Hintham. Daar wordt een nieuw, 7 km lang riviertje aangelegd. Deze Rosmalense Aa dient als compensatie van wat door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart aan natuur verloren gaat.

In 2016 moet dat riviertje zijn aangelegd en de omleiding van het kanaal zijn gerealiseerd.
 
   
Een rioolwagen uit Hondijk. In Den Bosch,  zouden ze zeggen strontkar.
Deze DAF komt uit Hondijk en is van de firma Henk van der Valk. Oprichter is de nog in leven zijnde opa Henk van der Valk die het bedrijf -toen Vander Valk-de Groot - in 1927 oprichtte. Tegenwoordig hebben diens zonen Leo, Harry, Theo, Peet en Mart de leiding, aldus vertellen de monteurs  Rick Houdijk [l] en Alex Kivits [r] die met deze gele rioolbak rijden.
Zij zijn dagelijks actief bij waterpompen, in geval van calamiteiten, inspecties, rioolwerk en beheer en of onderhoud van waterkolken.
 Presentatrice Gerlaine Piters-Jansen.
foto's © paul kriele, 9 juli 2009.


   
 Het Binnendiezekoor zong olv Theo Kroon echte waterliederen, zoals natuurlijk de Diezeliederen: 'Varen op de Binnendieze' en 'Van Hekel tot Hellegat'. Het repertoire werd afgewisseld met enkele  Engelse songs, waaronder Paddely Back en Paul McCarter met  solozang van Hans Jacobs. Accordeoniste van het super-enthousiaste koor is Dieny de Vries.

foto's © paul kriele, 9 juli 2009.
   
 In 1309 is in Brabant het eerste waterschap ontstaan, aldus tenminste ' volgens een bewaard gebleven document', zegt Bastiaanse. Dat blijkt uit de acte van Hertog Jan II van Brabant  waarmee in 1309 de oprichting van 'de Polder Van der Eygen'werd opgericht. Dat was een beheer  over de polders van Gewande, Empel, Rosmalen  en Den Bosch. 
Bastiaanse bood een ingelijste kopie van die acte aan aan dijkgraaf Lambert Verheijen.
 René Bastiaanse, directeur van het BHIC en bekend van 'De Wandeling,' gaf een verloop van de waterschappen die als buurtschappen al in de 12e eeuw zijn ontstaan. Dat waren letterlijk en figuurlijk poldermodellen die samen met hun geografische buren streden tegen de zee en overstromingen van rivieren, aldus de directeur van het Brabantse Rijksarchief.
 


Huibert Wilschut en Kiki Schippers, twee afgestudeerde acteurs van de Koningstheaterakademie, brachten -op komische wijze - ook enkele liedjes, die gebaseerd waren op het thema van [Bosch'] water. Duo Cor Swanenberg en Henk Verhagen  niet alleen muziek met folkloristische trekjes, Middelrooienaar en docent Nederlands, Cor Swanenberg weet het publiek ook te boeien met anecdoten en Brabantse grappen, die meestal  de ondertoon dragen van de folklore van de Nulandse hei.

foto's © paul kriele, 9 juli 2009.


Terug naar boven