Zoeken
Filmpremière: Verhalen Hinthamerstraat bij start MaandvdGeschiedenis
Printerversie |
Zondagmiddag 2 oktober 2011 had Den Bosch een heuse film-première in de Pleinzaal van TheateradParade. De gebeurtenis met ere-gasten die nu eens geen hotemetoten, maar gewone burgers en ondernemers waren uit de Hinthamerstraat.
Het spektakel was, zoals wethouder Huib van Olden in zijn welkom sprak, '..een aanloop naar de Maand van de Geschiedenis, die - naar we hopen - ooit eens het Jaar van de Geschiedenis mag worden. We hadden eerst een week van de Geschiedenis,' aldus de wethouder voor Cultuur.
De zaal met de genodigden van wie de meesten afkomstig zijn uit de Hinthamerstraat, zowel bewoners als winkeliers en ondernemers. Op de foto rechts vooraan in de gele jurk mevrouw Mia Sweens-Schute met naast haar de winkelierster en als 3e van rechts haar hulp in de huishouding Jet van Hofwegen. foto's © paul kriele, 2 oktober 2011. |
Middelpunt die middag, die door ongeveer 400 genodigden werd bijgewoond, was de film
'Verhalen achter de gevels. Liefde, humor en tragiek in de Hinthamerstraat'. Daarin waren beelden en vooral verhalen te zien van het leven en werken in de Hinthamerstraat. De filmmakers, die in opdracht van SOLOS te werk waren gegaan, hadden op een directe en vaak indringende manier de straat in beeld gebracht, wat tot erg realistische en humor volle fragment heeft geleid. Het waren jonge producenten uit de journalistiek onder wie de audio visueel vormgever
Ralf van de Wiel die een eigen bureau Ralfonzo beheert. Van de Wiel heeft als basis onder rmeer de AV-opleiding 'Fotonica' aan het Koning Willem I-College gevolgd.
>> Voor indruk van de verhalen zie onderaan artikel
De drie filmmakers die iov SOLOS de verhalen achter de gevels van de Hintamerstraat maakten, vlnr Rob Oijen, Myke Pol en Ralf van de Wiel. foto © paul kriele, 2 oktober 2011. |
De HBO-er Rob Oijen, heeft in Utrecht Journalistiek gestudeerd. Intussen heeft Rob, die ook voor de Regionale Omroep Utrecht werkte , een aanvang gemaakt voor de premaster studie Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.
Last but not least de eveneens journaliste Myke Pol, die op die moment docent Geschiedenis is aan de Universiteit van Utrecht en werkzaam is geweest bij de Publieke Omroep waar ze ook voor de NOS de film produceerde voor het 'Comité 4 en 5 mei'.
Bij dit werk dat een aanloop is naar de Week van de Geschiedenis past onder de paraplu Tijdreiziger', werd mogelijk gemaakt dankzij financiële en een persoonlijk steun van het Stadsarchief en de Openbare Bibliotheek. In dit verband bedankte stadsarchivaris Rolf Hagen speciaal Margot Kwinten [Openbare Bieb], Jac Biemans en Rob van de Laar [Stadsarchief].
Wethouder Huib van Olden sprak in TheateradParade, bij de start van de 'Maand van de Geschiedenis' over het thema 'U en mij' en over een stad die eeuwen een stad met zorginstellingen heeft [gehad]. foto © paul kriele, 2 oktober 2011. |
Wethouder Huib van Olden: 'Den Bosch was eeuwen al een stad van zorginstellingen'
Wethouder Huib van Olden gaf aan dat bij de keuze van het thema 'Maand van de Geschiedenis' naast het landelijke thema, Den Bosch zo eigenwijs als ze is, daar een eigen smaakje over heen heeft gegooid. Dat thema is door 'ons' meer gestipuleerd. De nadruk ligt op de zorg. Door de eeuwen heen is Den Bosch een stad van gezondheidszorg geweest.
Van Olden wees op de actualiteit van de nieuwbouw van het GZG naar het Jeroen Boschcentrum.
'Bij zulke momenten willen we zeker bij het heden stilstaan en speciaal dit keer in de Hinthamerstraat: bij de bewoners én bij de zorginstellingen die deze straat van oudsher heeft.' Van Olden noemde de armenzorg van het Zwanenbroedershuis en het Geefhuis nu de Bibliotheek en de de geestelijke zorg in Reinier van Arkel en de huidige opvang van zwerves en daklozen/drugsverslaafden in het Inloopschip.
'Met deze Maand van de Geschiedenis,' sprak de wethouder, die het thema 'U en wij' weer oppakte, 'willen we niet alleen de geschiedenis beleefbaar maken, maar ook de rol van het heden leren kennen. Dat kun je pas als je weet wat er in het verleden is gebeurd.'
Tot slot nam spreker enkele citaten uit een boekje over de gezondheidszorg 170 jaar geleden en noemde enkele ziektenbeelden en oude geneesmiddelen waarmee die ziekten bestreden werden.
Zie voor volledig programma'Maand van de Geschiedenis' http://www.detijdreiziger.nl/
Indruk bijdragen van bewoners/ondernemers Hinthamerstraat
In het verhaal 'breien' twee dames , die in een salonachtige sfeer met elkaar babbelen, de rode draad. door over die en gene uit de straat van commentaar te voorzien.Ook komen tussendoor zafwisselend de puien van de panden in beeld.
In beeld komen
-Daniël van Schijndel, die op een heel ontspannende en innemende manier zijn werk [al om 4.00 uur opstaan] als 'Broodspecialist' waarmaakt. Daniël geeft uit over enkele heerlijkheden zoals de Bossche 'Koekwausch'.
-Ook erg boeiend is de bijdrage van slager Theo Dirriwachter, die terwijl hij door kapper Laurent gesoigneerd wordt van alles te vertellen heeft, maar vooral over de kapperskunsten van Laurent. Theo, die ook over de oude en huidige woonsituatie van het perceel nummer 123 /125 vertelt, gaat elke week naar de kapper en eens in de maand voor een 'grote beurt....'. Leuk is het te weten dat er tussen bieb en kapel 3 bakkers en 7 slagers zaten, maar de tellling van de redactie gaat zelfs tot 8 en '..voor elk van het was er te eten' lepelt Dirriwachter op.
'Grappig is uiteraard Theo's anekdote dat hij eens een verkoopster in dienst had genomen, die achter af vegetarisch bleek te zijn. Op vragen over vlees gaf ze als antwoord: 'Da weet ik nie, ik lust geen vlees'.. , waarop Theo ze maar ontslagen heeft.
-Ook het koffie branden [de lucht van gebrande bonen hing dan in de straat] en zelf koffie zetten bij De Drie Mollen, komt aan bod.
Aandoenlijk is haar persoonlijk verhaal, zowel privé als in de positie van directeur van de uitgegroeide koffiebranderij.
In deze bijdrage vertelt voornamelijk Jet van Hofwegen, die op 15 maart 1954 in het gezin Sweens in dienst kwam. Dat was een echt zakengezin met eerst 2 en toen 3 kinderen. 'Ik had voornamelijk de zorg over de gehandicapte zoon van mevrouw Sweens,' vertelt Jet onder het drinken van een kopje Arabica-koffie, waar 'mevrouw' de voorkeur aangeeft.
Toen haar man Josef Sweens op 9 december 1965 overleed, zou een van haar commissarissen haar gezegd hebben, dat een vrouw dat niet langer kon bolwerken. ..Haar werd aangeraden de zaak te verkopen. Toen mevrouw Sweens het aan haar personeel vertelde, reageerde die, met: '.,. en wij dan..' . Daar had ze niet bij stil gestaan.
'Het was ons mevrouw en ons bedrijf. De Drie Mollen was van ons allemaal,' zegt Jet.
Waarop de zaak toch is blijven doordraaien onder een vrouw als directeur. Die bewuste commissaris zei: 'Kijk maar, zie maar hoe het schip strandt..'.
Mia Sweens, die even de lijn van het verhaal over neemt: 'Vroeger deden we alles samen, de inkoop, de ontvangst van de vertegenwoordigers, de boekhouding en ook het samenstellen van de melanges tot aan het proeven toe,'
Als het huis weg is dan heb ik er veel moeite mee. Het is afwachten Je hebt zo'n pand niet 1, 2, 3 verkocht..'.
En zo komen er op een boeiende en soms indringend aangepakt, nog veel meer Hinthamerstraters in beeld.
Terug naar boven