Variaties rond verleden en heden op de Matinee van de Tijdreiziger

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-10-2011 | Gewijzigd op: 31-10-2011
De afsluiting van de 'Maand van de Geschiedenis'  in TheateradParade op zondagmiddag 30 oktober 2011 zat bomvol nostalgie, maar dan wel met een blik op toekomst. Zonder verleden geen toekomst zou men in dit verband kunnen herhalen.
De organisatie Stadsarchief, BAM, en Bibliotheek  hadden ism de Heemkundekring, die met stands op het balkon van de Pleinzaal vertegenwoordigd waren, een gevarieerd programma in elkaar gezet. HansTervoort was de vlotte spreekstalmeester die met een lach en een kwink de onderdelen aan elkaar praatte.
Stadschroniqueur Eric Alink beet het spits af met een gevatte column over 'Ik en Wij... en de mobiele eenheid', die elke  Bossche burger wel moest aanspreken. Zie voor de volledige tekst Alinks site
Op het balkon was ook een kleine expo te zien van de eerste Bossche vliegenier Henri Bakker.

-Boven: De Pleinzaal van TheateradParade was eerst met 150 later met een 200 belangstellenden gevuld.
-Rechts boven: De Ceder Stars uit de Cederstraat, die in 1958 waren opgericht, zijn na een jaren lange onderbreking vanaf 2003 weer terug in de showwereld.
-Rechts: Het trio Mieke Geeraedts [advocaat en VVD-statenlid, Tiny Bertrums [voorzitter Hartje Den Bosch] en Piet Lathouwers [sportman, zakenman en Oeteldonker], waren de deelnemers aan de Historisch Bossche quiz.

foto's © paul kriele, 30 oktober 2011 

 

Na een intermezzo volgde de Bossche historische quiz. Het trio Mieke Geeraedts [advocaat en VVD-statenlid, Tiny Bertrums [voorzitter Hartje Den Bosch] en Piet Lathouwers, sportman, zakenman en Oeteldonker, kreeg via filmbeelden, waarop Bosschenaren door Theo Verbruggen op straat werden bevraagd over Bossche aspecten, de keuze uit drie antwoorden voorgelegd. Het drietal eindigde op een gedeelde eerste paats dankzij een bonuspunt voor de niet Bossche Geeraedst..
Ed vanTijn, de  oud-burgemeester van Amsterdam gaf een lezing over de Geschiedenis als schokdemper voor het heden'.
Tussendoor waren er naast muziek van de Cederstars films zoals die van SOLOS die met steun  van de Bibliotheek en het Stadsarchief door een drietal was geproduceerd. Met de titel 'Achter de gevels' hadden de drie een documentaire over de Hinthamerstraat gemaakt met vele beelden en interviews over/met oud-Hinthamerstraters
Daarnaast kwam er een oude film van Aad Leget over Reinier van Arkel [locatie Voorburg en Den Bosch] langs.
 

Terug naar boven