Lezing door Resy Rabou over Brabantse hertogen

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-10-2006 In de Week van de geschiedenis [oktober 2006] gaf Resy Rabou in de bouwloods van de Sint Jan een lezing over de Brabantse hertogen, met name die regeerden in de periode waarin de Sint Jan werd gebouw 1220 -1584.
Ter verduidelijking reikte Resy een overzicht uit van namen en bestuursperioden van hertogen uit het Leuvense en uit het Bourgondische huis. Rabou baseerde zich voor haar kennis over die tijd o.a. op de Kroniek van de hertogen van Brabant en op het werk van Kuyer [deel 1].
Onder:  Midden in het verhaal over de middel eeuwen komt er een vrouw de zaal binnen. Aleida, gespeeld door Judith Dekker.
Links en boven: Resy Rabou bij de maquette van de Sint Jan in de bouwloods
.
foto's © gerard monté, 18 oktober 2006.
 
Vertelster Aleida brengt oude tijden in beeld. De zaal in de bouwloods.

De vertelster Akleida brengt het dagelijks leven in die tijd in beeld: Haar man werkt in de volders. Bij thuiskomst 's avonds stinkt ie vreselijk. En over hun zoontje zegt Aleida. 'De kleine jongen heeft zijn been gebroken, maar er is geen schoon water ..waardoor het moeilijk is de wond te verzorgen. '

De Eenhoorn verslaat de Draak. [origineel] De Wildemannen [origineel]

Desy Rabou vertelt ook over de aantasting van de beelden opde Sint Jan en hun kopieën.
In de bouwloods bevinden zich de originelen van de Wildemannen [rechter foto hierboven] Daarnaast   'De eenhoorn verslaat de draak'. Dit zijn de originele beelden van de Wimberg, maar omdat ze aangetast waren, werden ze gecopieerd.  Ook van hertogin Johanna is nog een afbeelding op een wimberg van de St Jan te zien. Het origineel is in de bouwloods aanwezig. Het is aangetast door weer en wind.


Terug naar boven