Bezoek van 'de Hertog van Bunswijk' aan Brabants Museum

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-10-2006 In de 18e eeuw was hertog Ernst Lodewijk van Brunswijk-Wolffenbüttel, de gouverneur van Den Bosch. Deze gouverneur woonde in het huidige Noordbrabants Museum. Zij bijnaam was 'de dikke hertog', uiteraard vanwege zijn omvang en ook vanwege zijn snoeplust en andere eigenaardigheden.

Het huidige Noordbrabants Museum, voorheen de woning van de Commissaris der Koningin, was in die tijd -ten tijde van stadhouder Willem V - het Gouvernementspaleis. Van Brunswijk adviseerde ondermeer deze Willem V en genoot daardoor feitelijk veel macht in de Nederlanden.
De hertog van Brunswijk was de eerste bewoner van dit Gouvernementspaleis.
Op het schilderij rechts van Jacobus Vrijmoet [1786] staat de hertog afgebeeld. 
foto's © gerard monté, 17 oktober 2006.
 

De dikke hertog zoals zijn bijnaam luidde, woont al 200 jaar in het Noordbrabants Museum, met name in de vertrekken boven waar hij nog altijd slaapt. Hij snapt de kinderen niet als ze het over fietsen, auto's, telefoon en internet hebben. Misschien moet ie zich toch eens op straat - buiten het paleis- gaan begeven.

-Boven: Het welkom van de hertog die vandaag zondag 16 oktober 2006 de groep kinderen rondleidt. 
-Rechts: De vriendelijke hertog weet de groep kinderen op een leuke manier nieuwsgierig te maken en te leren kijken naar de schilderijen die in zijn paleis hangen.
foto's © gerard monté, 17 oktober 2006.
 

De spreekwoorden 
Op een speciaal ingerichte afdeling van het museum hangen schilderijen, die spreekwoorden uitbeelden. De kinderen mogen raden....

Schilderijen die een spreekwoord uitbeelden. De Hertog geeft er een uitleg bij. Een meisje leest de begeleidende tekst bij dit schilderij voor, wat best moeilijk is. Ze krijgt van de hertog een complimentje.
-Boven: De schilderijen in het museum mag je niet aanraken. Maar dit flatscreen [rechts] kun je juist aantippen om verder te zoeken.

De jongen met de groene trui beeldt een spreekwoord uit. De kinderen wordt gevraagd waar dat spreekwoord op het schilderij staat afgebeeld.

-Recjhts: Minerva beteugelt met behulp van Mercurius Pegasus. Voor de kinderen lijkt het erop alsof Minerva zijn vinger in de neus van het paard [r] steekt. 
Het is een schilderij van Jan van Boekhorst [1650-1654]. 

foto's © gerard monté, 17 oktober 2006.
 


-Boven: De kinderen worden gevraagd zo te gaan staan/buigen dat ze over de rand van de maquette kijken, alsof ze zelf de stad binnenkomen.
-Links: De hertog vertelt dat hij - als ie 's nachts niet kan slapen- naar beneden gaat en bij dit schilderij gaat tellen hoeveel schilderijen zich erop bevinden.


foto's © gerard monté, 17 oktober 2006.

 


*

De dikke hertog poseert met de kinderen voor een door kinderen beschilderde muur, waarop ook afbeeldingen over Jeroen Bosch voorkomen.

- foto's © gerard monté, 17 oktober 2006.
Terug naar boven