Veel driekoningen in Driekoningenoptocht naar St.Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-01-2014 | Gewijzigd op: 05-01-2014
Tegen 5 uur startte zondagmiddag 5 januari 2014, een dag voor Driekoningen, op de Markt de jaarlijkse Driekoningenoptocht met honderden kinderen, veelal getooid met een -soms [op het Winterparadijs] zelf gemaakte - lampion.
De koningen werden voorafgegaan door een kudde schapen, de Koninklijke Harmonie, de Oude Bossche Schuts, verkenners, pages en hofdames.

De koningen vergezeld van de Oude Bossche Schuts en voorafgegaan door herders en een kudde schapen, vertrokken vanaf Hotel Central richting stadhuis.
foto's © paul kriele, 5 januari 2014.

Als eerste halte was er het stadhuis, waar de nieuwe ceremoniemeester Diewertje Blok burgemeester Rombouts ophaalde om de stoet te begeleiden naar de Sint Jan. De koningen weten de weg niet door de kleine Bossche straatjes.
Daarom ging een dienaar van de koningen voorop om de burgemeester te begeleiden naar de Sint Jan.

Niet alleen voor de Driekoningen zetten de kinderen langs de route grote ogen op, er was nog veel meer te zien: grote kamelen en een kudde schapen. 
Behalve de Koninklijke Harmonie liepen er verkenners, hofdames, middel eeuwse figuren [De Oude Bossche Schuts] in de stoet.


foto's © frans artz, 5 januari 2014. 

In de Sint jan las burgemeester Rombouts het Driekoningenverhaal voor. Rombouts verving de voorleeskampioen 2013 [Elieke de Beer], die evenals bisschop Hurkmans verstek liet gaan. In plaats van Hurkmans verwelkomde plebaan Geertjan van Rossem de vele ouders en kinderen.

Ceremoniemeester Diewertje Blok had de regie en rechts staat een dienaar van de koningen, die burgemeester Ton Rombouts bij het stadhuis ophaalde onderweg naar de Sint Jan.
Langs de route stonden tientallen kinderen die allen een lampion droegen en vaak kleurrijk gekleed waren.

foto's © paul kriele, 5 januari 2014.

Na de muzikale en stemmige viering in de Sint Jan werd deze Bossche traditie, die al 77 jaar bestaat, in het Winterparadijs afgesloten, waar de kinderen warme chocolademelk kregen aangeboden.

Terug naar boven