Opening Bossche boekenweek

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-03-2003 Gelukkig hadden bisschop Tiny Muskens en schrijver Adriaan van Dis de uitsmijter van de literaire avond in TheateradParade waar op maandagavond 10 maart 2003 schrijvers elkaar ontmoetten.
Den Bosch, of liever burgemeester Rombouts, trekt die officieuze start van de boekenweek [12 maart 2003] graag naar zich toe als de Brabantse opening vcan de landelijke boekenweek.

Gastheer burgemeester Rombouts richtte zich in zijn welkomstwoord tot de -Hollandse- auteurs met een variatie uit de Griekse mythologie waarin de onderwereldrivier de Styx een rol speelt. 'Laat hen - eenmaal die rivier overgestoken- hier in Brabant blijven,' aldus Rombouts. Adriaan van Dis in gesprek met Cri Stellweg voor ouderen bekend als -De Volkskrant columniste- Saartje Burgerhart.  
Het echtpaar Rombouts in gesprek met de schrijfster Marianne Strijbosch-Keser. Ton Meulman [Boekhandel/Uitgevers Adr.Heinen] [l.]  en Tony van der Meulen [hoofdredacteur Brabants Dagblad] [r.], in gesprek met oud-Statenlid Jaap Boelhouwer.
foto © gerard monté, 10 maart 2003.
 

Het thema luidt dit keer: Styx, leven en dood in de letteren. Niet door dat thema was de ontmoeting met schrijvers een beetje droog, maar meer door het spreektalent van de interviewers, onder wie voormalig Statenlid en tegenwoordig 2e Kamerlid [PvdA] Boelhouwer en Jaap Goedgebuure. In hun aandeel met resp. Ronald Giphart en H.C. ten Berge sprongen er geen vonken af en werd het publiek niet geëntertaind.
Ex 2e Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven liet zich vervangen door de Belgische radiopresentator [Klara] Jean-Pierre Rondas.

‘Wie investeert in de culturele capaciteiten van een stad, geeft mensen de gelegenheid zich te verwonderen,’ zei gastheer Rombouts nog in het stadhuis in zijn welkomstwoord. En hoopte dat de Griekse god van de onderwereld –Hades- de auteurs, die aan gene zijde [Holland] van de styx [grote rivieren] naar hier gekomen zijn, hen nooit meer zou laten [terug-] gaan....

Na een speelse tweespraak, die zo laat op de avond voor het publiek toch langer mocht duren, las Van Dis een fragment voor over een incestfamilie uit Fijnaart.

Martin Hol[l], als Bibliotheekdirecteur een van de organiserende participanten, midden een journalist van het Brabants Dagblad en rechts bisschop Tiny Muskens.
Drie auteurs H.C. ten Berge, Ronald Giphart en Adriaan van Dis [op de voorgrond Martin Hol van de Openbare Bibliotheek] tijdens het buffet in de voormalige Raadzaal van het stadhuis
.
foto's © gerard monté, 10 maart 2003.
 
Jaap Goedegebuure [r], die zich dit keer als interviewer manifesteerde in gesprek met H.C.ten Berge [l].
foto's © gerard monté, 10 maart 2003.
Als eersten traden op het podium oud-rector van het St. Janslyceum Ans Buys [l], die in gesprek ging met Maria Sthalie [r].

Dat was voor zijn tafelgenoot Muskens, met ook heel wat Indië-jaren achter zich, aanleiding grappig op te merken:’ Moet ik daarvoor naar Den Bosch komen om van Van Dis te horen wat zich in West-Brabant afspeelt.. ‘ .
Van Dis bracht de Bredase bisschop even in verlegenheid toen hij vroeg, waarom je –bijv. –Indiërs, die toch een goed geloof hadden, zo nodig een andere godsdienst moest opdringen? Muskens:’Dat was onze zendingsdrift van toen. Gelukkig is er een dialoog tussen godsdiensten ontstaan.’ 

In de discussie tussen Muskens en Van Dis waren beiden het erover eens dat de tijd achter ons ligt van superieure, elkaar zieltjes afpakkende, godsdiensten. Ze moesten wel constateren dat in onze tijd dat verschijnsel wederom de kop opsteekt. 
Hierop zou men zinspelend op het boekenweekthema kunnen concluderen: misschien wel net zoals bij de Kruisvaarders: tot de dood erop volgt….

Het laatste duo dat aansloot in de serie 'Ontmoeting met Schrijvers' waren bisschop Tiny Muskens en Adriaan van Dis  Ronald Giphart werd ondervraagd door politicus [PvdA]Jan Boelhouwer. Aan hun tafel zit links: drs. Jean-Pierre Rondas, presentator van het Belgische radioprogramma Klara. foto's © gerard monté, 10 maart 2003.

© paul kriele, 11 maart 2003.  
 


Terug naar boven