Opening Boekenweek 2007: pas flitsend na de pauze

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-03-2007 De opening van de – Bossche - Boekenweek met de literaire manifestatie ‘Ontmoetingen met schrijvers’ verliep dit keer wat vlotter en compacter dan voorheen. Het terugbrengen van het aantal schrijvers van 3 naar 2, het verkorten van de pauze en het verschuiven van het signeren naar de afloop, maakten de voortgang en de inhoud aantrekkelijker.

-Hierboven links: Herman Koch.
-Rechts boven: De jaarlijkse statiefoto op de trap bij Boekhandel Heinen. -Rechts: Christine Otten vorig jaar nog als gast, in 2007 als presentatrice. 
Links Herman Brusselmans uit Gent en rechts de priester Antoine Bodar.   foto's © gerard monté, 9 maart 2007.
 

Het interview met Herman Koch [*1953] bleef taai, maar dat werd goedgemaakt door de speelsigheden en de vrijheid waarmee Herman Brusselmans –toch een schuchtere persoonlijkheid- zich aan de presentatrice -Christine Otten- van deze avond, manifesteerde.
Koch geniet na 15 jaar tv-maken [bijv. Jiskefet] als schrijver nog het meest van het alleen zijn, hoewel hij eerder toegaf tv-maken het leukste vak te vinden.  

Vervolgens verscheen de in een cowboy outfit geklede, langharige Vlaming Brusselmans op het toneel. Origineler en minder voorgeprogrammeerd dan Koch wist de al stevig rokende Brusselmans met zijn uitspraken, het ‘idiote publiek’ te vermaken. De voormalig muzikant, die later afstudeerde in Nederlands literatuur en Germaanse filologie, uitte zich in allerlei provocaties. Daarin spaarde hij de recensenten niet. ‘Deze critici zijn jaloers op succesvolle schrijvers die dikke boeken maken. Je mag van hen niet lachen,’ aldus Brusselmans. ‘Ik lach vaak met de critici. Het is natuurlijk opvallend, dat een humoristisch boek nooit werd genomineerd voor een prijs.’ 

Welkom door wethouder Rodney Weterings die verlaat was door een file.. .
Wethouder Geert Snijders in gesprek met Hans Derks  [l.] van de Openbare Bibliotheek.

foto's © gerard monté, 9 maart 2007.
 
Rechts: Anne Marieke Rauwkema van de organiserende stichting.
Onder: Burgemeester Rombouts in gesprek met Theo Hoogbergen en Ans Buijs van de organiserende stichting Literaire ontmoeting met schrijvers m/v. 
-Rechts onder: Het echtpaar Heinen.

foto's © gerard monté, 9 maart 2007

Pas na de pauze hoefde presentatrice Christine Otten [*1961], die vorig jaar zelf gast was, op deze door ongeveer 800 boekenliefhebbers bezochte avond, feitelijk geen vragen meer te stellen aan haar tafelgenoten, de priester [voorheen plebaan] Antoine Bodar en de socioloog Gerard Rooijakkers.

Jammer genoeg deed Otten dat wel [te vaak], mogelijk ten gunste van het publiek. Daarmee verstoorde ze de even spitsvondige als boeiende praat van deze twee wetenschappers. Die verstaan uiteraard hun eigen vak en kennen hun status en weten ook de eigen karakters [ijdelheid] op de korrel te nemen, zoals Erasmus rond 1500 in zijn ‘Lof der Zotheid’ [thema boekenweek] de maatschappij op de korrel nam.

Bodar, hoogleraar aan de Tilburgse universiteit, kreeg van de gespreksleidster gelegenheid zijn ergernissen te uiten: de voormalige plebaan van de St.Jan ergert zich aan de gebakken lucht van de wetenschappers, het alom aanwezige individualisme, de tv met zijn leegheid en opgeblazen lucht. ‘Blijf jezelf,’ aldus de koketterende Bodar, die aangaf er niet van te houden dat men meent alles te moeten zeggen wat hem/haar te binnenschiet. ‘Je hebt je ten opzichte van de ander te beheersen.’ Dat was een reactie op de vrijheden die cabaretiers en cartoonisten zich permitteren.

Ook een aspect dat in deze literaire avond rond humor en zotheid ter sprake kwam.
-Boven: De heer en mevrouw Houben-Van Lanschot.
-Rechts boven: Cor Gilhaus en Marianne Keser. 
-Rechts: Gerard Rooijkakkers lacht om uitspraken van Bodar.


 


-Boven: Brusselmans die zegt niet meer te roken noch te drinken, rookt en mocht dat ook op het podium.
-Rechts boven: Herman Koch leest voor na interview.
-Rechts: Gesprek tussen Antoine Bodar met Seth Gaaikema. 
-Onder Bodar spreekt met een straatkrantverkoper bij de ingang van de schouwburg.
-Rechts onder: Het echtpaar Rooijakkers in gesprek met een bezoekster.
  

foto's © gerard monté, 9 maart 2007.

.


Terug naar boven