Opening 'Bossche Boekenweek' op 8 maart 2013

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-12-2012 | Gewijzigd op: 21-12-2012
De opening van de nationale Boekenweek in maart 2013 gebeurt  in Den Bosch jaarlijks een paar dagen eerder met 'Literaire Ontmoetingen met schrijvers'. Die vrijdag de 8e maart 2013 ontvangt Wim Brands in TheateradeParade een serie bekende auteurs. Dat zijn: Leon de Winter, David Pefko, Oek de Jong en Esther Gerritsen.

Leon de Winter [*1954] zal veel publiek trekken vanwege zijn afkomst. Maar De Winter spreekt over die tijd en de stad aller wegen zijn ongenoegen uit. Meest populair in zijn boekenreeks was God's gym [2002],  maar ook Kaplan, dat na vijf jaar bezinning over zijn status als Jood verscheen en de verfilmde boeken 'De Hemel van Holywood'[1997] en Hoffman's honger uit 1990 dat in1993 door de VPRO werd verfilmd. Dit jaar kwam het veel besproken VSV uit. Maar ook door zijn sympathie voor de bokser Badr Hari raakte De Winter een omstreden auteur. In VSV, afkorting van een Bkleomedaalse BSV-basisschool, maar dan vrijelijk vervangen door de V van Vondel. Dus in VSV rekent de schrijver af met zijn aartsrivaal Theo van Gogh.

De 68-jarige in Bloemendaal woonachtige Leon de Winter, Bosschenaar maar niet graag...

Wim Brands raakte naast zijn vak als journalist en als dichter, ook als presentator bekend door de VPRO tv en als presentator van 'Brands in Donner' dat zich in de Rotterdamse boekenzaak Selexyz. afspeelt.

Dichter, journalist en presentator
Wim Brands [* Brummen, 29 maart 1959].

Het debuut van Brands als dichter kwam in 1978. Zijn werk verscheen in literaire tijdschriften, en hij publiceerde de dichtbundels 'In de metro' (1997),  'De schoenen van de buurman' (1999), 'Ruimtevaart' (2005) en 'Neem me mee, zei de hond' (2010).  Dit jaar verscheen bij Compaan Uitgevers  de bloemlezing: 'De vijftig beste gedichten van Wim Brands'.

Achter deze literaire manifestatie 'Ontmoetingen met schrijvers' staan Brabants Dagblad, boekhandel Selexyz [voorheen Adr. Heinen], de Openbare Bibliotheek en TheateradParade.