Zoeken
Boekenweek 2013 ‘start’ in Den Bosch met o.a. Leon de Winter
Printerversie |
Dit keer -op vrijdag 8 maart 2013 -opende ’s-Hertogenbosch traditiegetrouw en op haar manier de Boekenweek 2013 met een Literaire manifestatie in TheateradParade.
Dit jaar was de opkomst minder, maar dat kwam, aldus bestuurslid van de stichting Literaire Manifestatie André Stikkers[van Selexy], door de griepgolf.
Het was ook wat tam wel met serieuze gesprekken, die ook minder van humor doorspekt waren dan andere jaren. Gespreksleider Wim Brands pakte de schrijvers en hun boeken indringend en erg informatief [naar ontstaan en de beweegredenen] aan.
De auteurs van de Literaire Manifestatie 2013 in TheateradParade met gespreksleider Wim Brands, vlnr David Pefko, Oek de Jong, Esther Gerritsen, Wim Brands en Leon de Winter. foto © paul kriele, 8 maart 2013. |
Bij Bosschenaar Leon de Winter was de zaal muisstil en geboeid mede door het relaas van De Winter over diens controverse …en toenadering tot Theo van Gogh, de hoofdpersoon van zijn boek VSV. Maar die rol kreeg Van Gogh pas na een kanonnade van scheldpartijen. Aanvankelijk bleef dat –hoogtepunt uit een reeks van aanvallen - voor De Winter, die op dat moment in Los Angeles woonde, onopgemerkt. Maar toen hij er eenmaal mee werd geconfronteerd, nam hij Van Gogh op in zijn boek: ‘Ik kon niet anders.’
Beiden hadden tegelijkertijd een film gemaakt. VanGogh bleek, tenminste volgens De Winters uitleg, jaloers te zijn omdat De Winter wel en hij niet het filmfestival van Cannes had gehaald.
Uiteindelijk komt het –in het verhaal- goed tussen De Winter en Van Gogh met wie hij best een film had willen maken [rond het boek ‘Gods Gym]. Maar dat kwam er bij de populaire schrijver van thrillers ‘[ik ben een verteller. Ik kom niet uit een literair milieu.. ‘.] pas uit nadat Wim Brands De Winter uitvoerig over die episode en intriges in diens leven had laten uitpraten.
Wethouder van o.a. CultuurJeroen Weyers sprak namens de gemeente, die gastheer is van de ontvangst van deze Literaire Manifestatie. Weyers begon met te wijzen op een lege plek achter hem: Daar komt straks koning Willem Alexander te hangen.. '. foto © paul kriele, 8 maart 2013. |
Buiten Leon de Winter sprak Oek de Jong over zijn ‘mentaliteitsverhaal’ Het boek Piet en Oceaan. Daarin plaats de Fries zijn herinneringen en belevenissen uit de jaren 50-60 tegen de veranderingen die zich toen voltrokken, zoals de maatschappelijke verhoudingen, de positie van de vrouw, de ontkerkelijking, en zaken op gebied van seksualiteit en muziek. Daar gebruikt hij foto's bij die hij van overal vandaan opzoekt en die analyseert.
Esther Gerritsen ging wat dieper in op haar manier van denken en beleven, zoals de angst die zij voelt om een podium van een zaal met honderden mensen op te gaan. ‘Ik vergelijk het ahw met het onderweg zijn naar het ziekenhuis om daar geopereerd te worden. Dat gevoel..’..
‘De mens is niet gemaakt om voor een publiek op een podium te staan,’
was haar vaststelling. De wat hakkelende Gerritsen sprak naar aanleiding van haar boek ‘Dorst’ met daarin een trieste en zielige moeder Elisabeth in de hoofdrol. Maar de 'bijverhalen' kwamen nogal warrig over.
Voor Brands was bij het relaas van de auteur te vragen Zou je dat willen: alleen te sterven?
Het antwoord van de afgestudeerd dramaschrijfster, die ook nog aan ´De Kopse hof´ [Sociale akademie] studeerde ´Ik hoop niet dat ik nu mensen om me heen heb die me dan liever alleen laten..´.
Maar de sessies begonnen met de voormalig handelaar in stoffen David Pefko Ämsterdam, 1983 * , die debuteerde met Levi Andreas en met ´Het Voorseizoen´ in 2012 de Gouden Boekenuil won., waarin Noord-Brabantse en Vlaams Brabantse dichters met elkaar wedijveren.
De auteurs aan het buffet van Hutten, vlnr Esther Gerritsen, de echtgenote van Oek de Jong, David Pefko,Wim Brands en Esther Vink van TheateradParade. Uiterst rechts -bijna onzichtbaar Leon de Winter. | Oek de Jong en echtgenote en middenin Esther Gerritsen. foto's © paul kriele, 8 maart 2013. |
Het was de 17e editie van Literaire Manifestatie, maar uit de toespraak van wethouder Jeroen Weijers van Cultuur bleek dat volgend jaar al een 18e editie is verzekerd.
De gemeente, een van de participanten, toonde zich -naar de oude traditie- weer een gastheer met de openstelling van het stadhuis.
In de Oranjegalerij vond dan ook weer een door Hutten verzorgd buffet voor de 130 genodigden plaats, alvorens in TheateradParade het literaire gedeelte aanving.
Brabant Dicht
Daarnaast was er nog een bijdrage van vier aankomende dichters uit de jaarlijkse wedstrijd ; Brabant Dicht 2013’.
Op de finale van 16 maart 2013 dragen acht jonge dichters [uit Nederlands en Vlaams Brabant] voor uit eigen werk en hun mooiste poëzie in de stadsBiEB Centrum declameren. Voor Noord-Brabant zijn dat Sven Mattijsen, Daan Zijen, Brandon Calluy en Koen Frijns. De ‘Beste Brabantse Dichter’ ontvangt een geldprijs én een podiumplaats tijdens het Geen Daden Maar Woorden Festival in de Verkadefabriek..
De vier Brabanders[ onder wie toevallig eentje uit Vlaanderen], droegen bij de Literaire Manifestatie al een gedicht uit eigen werk voor.
Brabant Gedicht is een jaarlijks evenement voor jongeren van 16 - 30 jaar uit (Nederlands of Vlaams) Brabant, op initiatief van de zustersteden 's-Hertogenbosch en Leuven en wordt mede mogelijk gemaakt gemeente 's-Hertogenbosch.
De deelnemers aan de finale van Brabant Dicht. vlnr.: Koen Frijns, Brandon Calluy, Daan Zeyen en Sven Mathijssen. Zij droegen tussen de bedrjiven door hun gedicht voor. foto's © paul kriele, 8 maart 2103. |
Even bijzonder maar eigenlijk op deze Internationale Vrouwendag weer niet zo bijzonder was de aanwezigheid van de 'Leesgroep Geertje Vogel', die voor de tweede keer op rij de prijs wonnen om als VIPS vanavond de manifestatie bij te mogen wonen. |
De 'Leesgroep Geertje Vogel' die in 2011 de oprichtster was en zich toen aanmeldde bij Tryntsje van Vessem van de Bieb , bestaat verder uit Anne van Mulhen, Tineke Paardekoper, Annet Bijlsma, Irene vander Llee, Jeanne de Vries en Else van Eijsden.
Terug naar boven