Hekwerk om de hoek bij Stationsweg 2-4 moet weg

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-12-2012 | Gewijzigd op: 13-12-2012
De stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg, onder voorzitterschap van voormalig CDA-politicus Jan van Heijningen, maakt bezwaar tegen het plaatsen van een hek op de locatie Van der Doessingel, nader aangeduid met de tuin van Stationsweg 2/4. Dat werk is bedoeld om er een toegang naar een parkeerplaats te maken voor het hoekhuis.
 
De stichting wenst dat de gemeente de vergunning voor het hekwerk opschort op grond van de doelstelling van de stichting: het bevorderen van de in standhouding van het historisch ruimtelijk karakter van de stad en de monumenten met inbegrip van hun directe omgeving.

Stationsweg 2/4 tien jaar geleden met daarachter nog enigszins zichtbaar, de rode bakstenen muur, die al jaren geleden werd gesloopt. foto's © paul kriele, 2001 [links] en 9 januari 2012.

Bovenop dit bezwaar, dat door de stichting 'zienswijze' wordt genoemd, stelt zij dat nimmer een vergunning voor de sloop van de oorspronkelijke -in rode baksteen uitgevoerde -tuinmuur is afgegeven. Die maakte integraal onderdeel uit van
het rijksmonument Stationsweg 2/4.
De gemeente had toen eigenaresse-bijv. onder bestuursdwang-  opdracht moeten geven om de oorspronkelijke situatie te doen herstellen,  licht Van Heijningen toe.
Van Heijningen vindt dat er ook geen geplaveide plaats op de plek van de tuin ingericht mag worden.







De Van der Does de Willeboissingel
Het hekwerk waar de stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg zich aan stoort. Ze maakt bovendien bezwaar tegen het maken van een toegang naar een parkeerplaats in de tuin van Stationsweg  2-4. 
Sterker nog: ze wil dat de oorspronkelijke rode bakstenen muur er terugkeert.

foto © paul kriele, 9 januari 2012.

Dit perceel heeft al veel procedures doorgemaakt en plannen daaromtrent hebben ook heel wat commotie opgeroepen.* Tien jaar geleden waren er voor die tuin plannen voor de bouw een transparant kantoor in vier etages. Na een actie van Frans van Gaal [Knillis] ging dat plan, dat ingediend was door een Amsterdams architectenbureau, niet door.
Nu vreest de Stichting Monumentenzorg wederom een aantasting van de omgeving.

Kortom: De gemeente moet het werk achter Stationsweg 2-4 onder last van een dwansom of onder bestuursdwang doen stoppen en de oorspronkelijke situatie doen herstellen, schrijft de stichting in een bezwaarschrift van 13 november 2012.

* Zie ook artikel 'Protest tegen nieuwbouw Stationsweg 2-4 /Vander Doessingel' , dd. 18 september 2003.

Terug naar boven