Commissaris May-Weggen stapt in 2010 op

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-07-2008 | Gewijzigd op: 13-09-2009
Commissaris der Koningin Hanja Maij- Weggen maakt gebruik van de -sedert vorig jaar -ingestelde wet die bepaalt, dat burgemeesters en commissarissen tot hun 70ste mogen aanblijven.
Maij Weggen [ * 29 december 1943] wordt eind dit haar 65 en heeft te kennen gegeven haar ambtsperiode in het Bossche Provinciehuis tot 2010 te verlengen. In het vooruitzicht van de Statenverkiezingen in 2011 maakt zij dan de weg vrij voor een opvolg[st]er.
Hanja Maij-Weggen [* Klazienaveen, 1943] was van 2003-2010 Commissaris der Koningin in Noord-Brabant.

foto © paul kriele, 9 januari 2009.

Frappant is dat die regeling ‘70 jaar’ pas vorig jaar werd ingesteld juist om haar collega/voorgangster Karla Peijs, die ook minister van Verkeer en Waterstaat [V&W] was [vanaf 20
03], na haar pensioen de kans te geven op een erebaan als commissaris der Koningin –in haar geval - Zeeland.

Bezoek koningin Beatrix aan Den Bosch. Links CvdK Hanja Maij-Weggen.
foto © gerard monté, 28 april 2004.
Bezoek prins Willem Alexander en Máxima aan Erasmusfesitval bij binnengaan TheateradParade.
foto © paul kriele, 25 november 2006.

Voor de Brabander en zeker voor de Bosschenaren is Maij geen innemende commissaris. Met haar lady Thather-houding past zij niet in de Bourgondische cultuur van de provincie. Van spraakmakend optreden kan evenmin worden gerept. Als lijstje van verdiensten noemt zij zelf Veiligheid en Innovatie.
Johanna Maij, die van Drentse [Klazienaveen] afkomst is en lid van voorheen de ARP, is van oorsprong verpleegkundige [HBO]. Zij begon haar carrière in 1967 als docent gezondheidszorg. Maij Weggen was, voordat zij minister van V&W was, in de jaren 1979-1989 en 1994-2003 lid van het Europees Parlement.
cv van Hanja Maij-Weggen

Hanja Maij–Weggen is geboren op 29 december 1943 in Emmen.
In 1967 huwde zij met drs. Peter Maij, voorzitter COBRA Universitair Top instituut
het echtpaar heeft twee dochters: Hester [1969] en Marit Maij
de CvdK is voorzitter European Intermodal Transport Association [vanaf 1997]
lid Board Migration Policy Grouyp [vanaf 1996] voorzitter W.S.P.A. [vanaf 1999]
lid Board World Society Protection of Animals [vanaf 2000]
Hanja Weggen studeerde aanvankelijk verpleegkunde [HBO], daarna pedagogiek [UvA], en was docent gezondheidszorg MBO/ HBO


Kennismaking met commissaris der Koningin Maij-Weggen in de Burgemeesterskamer en op bordes stadhuis.

foto's © paul kriele 19 november 2003.

Opeenvolgende functies:
in 1977 werd regeringsdelegatie van de VN
in 1979 lid Europees parlement
in 1986 werd zijn vice-voorzitter EVP-fractie in het Europees parlement
in 1889 minister van Verkeer en Waterstaat tot 1994
 in 1994 lid Europees Parlement
in 1994 voorzitter CDA-delegatie in EP
in `1994 lid dagelijks bestuur en partijbestuur CFDA
Maij Weggen werd diverse malen onderscheiden o.a Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw [1994], in 1990 de Europese Schumann medaille .

Commissaris herhaalt bezorgdheid over mentaliteit  24 april 2004.
Commissaris der Koningin Maij-Weggen bezocht op 21 april 2004 de Openbare Bibliotheek in Den Bosch waar zij een lezing hield. Het Brabants Dagblad kopte de dag erna - 22 april 2004- : Maij-Weggen:'Noord-Brabant lijdt aan zelf- onderschatting'. Die bezorgdheid had de pas benoemde commissaris op 19 november 2004 in gelijksoortige bewoordingen geuit. Zie hieronder.. Maij weggenodnertsreept nog eens de kracht en de economische positie van Brabant ten opzichte van collegae provincies en zelfs ten opzichte van andere regio's in Europa. 
 
Maij maakt Brabant sterk[er]  19 november 2003.
De nieuwe Commissaris der Koningin Maij-Weggen ging, na afloop van een kennismakingsbezoek met het Bossche College en een rondtoer langs de belangrijke stedelijke projecten, ook in op de problematiek van Den Bosch en Brabant.
Maar, zo benadrukte ze, we moeten op de eerste plaats de sterke kanten van Brabant noemen. De vijf grote Brabantse steden behoren tot de beste tien van Nederland. Economisch scoren de regio’s Oost en Zuid-Oost niet alleen nationaal sterk, ook in Europees verband: Brabant is economische gezien de zevende regio van de Europese Unie en Zuid-Oost Brabant staat- na Finland en Zweden- als innovatieregio binnen Europa op de derde plaats.
Brabant moet een beetje minder bescheiden zijn, aldus een commissaris die alle tijd nam voor een toelichting. We hebben een groot aandeel in het Bruto Nationaal product [BNP].
Die sterke positie van onze provincie als ‘doorvoerregio’ schept naar ’Den Haag’ verplichtingen tav de bereikbaarheid. Een problematiek die zowel rond Eindhoven als rond Den Bosch gevoeld wordt. ‘Als de zaak hier vast loopt, dan doet ie dat ook in de Randstad,’ aldus de Commissaris der Koningin. Om al die redenen moet Den Haag ons helpen bij de ontwikkeling van onze economisch sterke punten. Ook van de verlegging van de Zuid-Willemsvaart om de stad wenst Maij dat die tot stand komt.
In een gesprek morgen 20 november 2003 met de minister van Verkeer en Waterstaat Peijs zal Maij die vervoersproblematiek [de A2 zowel bij Den Bosch als bij Eindhoven] en de aan te leggen Randweg aankaarten. Die randweg wordt met de jaren steeds duurder en het Rijk vermindert haar aandeel, lichtte burgemeester Rombouts toe.
Ten aanzien van het Bossche culturele leven zei Maij, dat ze voorstander is van een nieuw Museum voor Hedendaagse Kunst.
Dat Brabant sterk staat neemt CvdK ook mee in de jaarlijkse bijeenkomst van Tweede Kamerleden en Europese parlementariërs aanstaande vrijdag in het Noordbrabants Museum.

Aanvulling op kennismaking

Het kennismakingsbezoek past in de reeks van bezoeken aan alle Brabantse steden Maij wenst niet alleen de grote steden aan te doen, zo lichtte zij na afloop in de B&W-kamer toe maar plant tot aan kerst 2004 met alle besturen van de Brabantse steden kennis te willen maken.
Het dagje Den Bosch bestond uit een ontvangst in het stadhuis. Daar waren alle wethouders bij aanwezig. Daarna ging het per koninklijke bus naar een reeks van belangrijke Bossche projecten.
In het gezelschap bevonden zich naast gastheer burgemeester Rombouts, de wethouders Jetty Eugster, Roderick van de Mortel evenals Willem van der Made [die het paleiskwartier in zijn portefeuille heeft].
De locaties die werden bezocht waren : de wijk Boschveld en Vlijmenseweg, het station, Paleiskwartier, Haverlij, de Kloosterstraat en A2 en sterke - economische- stad met ook problemen

Rombouts had tijdens de lunch de stad als een palet geschilderd dat een goede economische structuur toont, maar die ook zijn problemen kent. Rombouts schetste een stad met 132.000 inwoners. Daarvan hebben rond de 10.000 gezinnen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Het bezoek heeft zich geconcentreerd op onze speerpunten veiligheid [station e.o.], grote stedenbeleid [Boschveld] en bereikbaarheid, [randweg en de A2] en de werkgelegenheid [Kloosterstraat, aldus Rombouts, die met name de rondweg en het voltooien van de ruit om Den Bosch noemde. Aanleg van het bedrijfsterrein Kloosterstraat en de randweg, die loopt vanaf De Heun over de Vughterweg, langszij het Drongels kanaal en de spoorlijn Den Bosch- Eindhoven/Tilburg naar de Vlijmenseweg hebben topprioriteit, aldus Rombouts na afloop in zijn toelichting. Het zijn zaken die ook de provincie aangaan. De provincie kan ons helpen - in het geval het Rijk het nalaat in de kostenstijging mee te lopen- ‘Den Haag’ op het belang van de aanleg te wijzen en de financiering zeker te stellen.
Comissaris der Koningin Hanja Maij-Weggen na afloop van haar kennismakingsbezoek aan 's-Hertogenbosch. Voor een toelichting aan de pers nam zij samen met burgemeester Rombouts plaats aan de bestuurstafel van de B&W-kamer.
 Terug naar boven