Nieuwe commissaris: Maij maakt Brabant sterk[er]

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-11-2003
De nieuwe commissaris der Koningin Hanja Maij-Weggen bij aankomst op het bordes van het stadhuis.

foto © paul kriele, 19 november 2003.

De nieuwe Commissaris der Koningin Maij-Weggen ging, na afloop van een kennismakingsbezoek met het Bossche College en een rondtoer langs de belangrijke stedelijke projecten, ook in op de problematiek van Den Bosch en Brabant.
Maar, zo benadrukte ze, we moeten op de eerste plaats de sterke kanten van Brabant noemen. De vijf grote Brabantse steden behoren tot de beste tien van Nederland. Economisch scoren de regio’s Oost en Zuid-Oost niet alleen nationaal sterk, ook in Europees verband: Brabant is economische gezien de zevende regio van de Europese Unie en Zuid-Oost Brabant staat- na Finland en Zweden- als innovatieregio binnen Europa op de derde plaats. 
Brabant moet een beetje minder bescheiden zijn, aldus een commissaris die alle tijd nam voor een toelichting. We hebben een groot aandeel in het Bruto Nationaal product [BNP]. 

Commissaris der Koningin Hanja Maij-Weggen in de B&W kamer met naast haar burgemeester Rombouts in een toelichting voor de pers na haar kennismaking met de stad. foto's © paul kriele, 19 november 2003

Die sterke positie van onze provincie als ‘doorvoerregio’ schept naar ’Den Haag’ verplichtingen tav de bereikbaarheid. Een problematiek die zowel rond Eindhoven als rond Den Bosch gevoeld wordt. ‘Als de zaak hier vast loopt, dan doet ie dat ook in de Randstad,’ aldus de Commissaris der Koningin. Om al die redenen moet Den Haag ons helpen bij de ontwikkeling van onze economisch sterke punten.
Ook van de verlegging van de Zuid-Willemsvaart om de stad wenst Maij dat die tot stand komt.
In een gesprek morgen 20 november 2003 met de minister van Verkeer en Waterstaat Peijs zal Maij die vervoersproblematiek [de A2 zowel bij Den Bosch als bij Eindhoven] en de aan te leggen Randweg aankaarten. Die randweg wordt met de jaren steeds duurder en het Rijk vermindert haar aandeel, lichtte burgemeester Rombouts toe.
Ten aanzien van het Bossche culturele leven zei Maij, dat ze voorstander is van een nieuw Museum voor Hedendaagse Kunst.
Dat Brabant sterk staat neemt CvdK ook mee in de jaarlijkse bijeenkomst van Tweede Kamerleden en Europese parlementariërs aanstaande vrijdag in het Noordbrabants Museum.  


Terug naar boven