Robert Long nog actueel in show met Leen Jongewaard

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-12-2015 | Gewijzigd op: 08-12-2015
Maandagavond 7 december 2015, op de première van de musical rond Robert Long en Leen Jongewaard in de schouwburg van Gouda, bleek dat Longs liedteksten nog steeds actueel zijn. Ook al hebben jongeren nauwelijks van deze lange krullenbol met snor gehoord, Long was een van de eerste die tegen kerk en de moraal [seksualiteit] schopte en woorden als homo, neuken en kut durfde te gebruiken.

Long [Bob Leverman] kwam net zoals Leen Jongewaard uit een gebroken gezin. Beiden maakten een moeilijke jeugd door. Welnu, dat valt wel te merken, want ook al is het een ven vrolijke als cynische musical, het drama van hun jeugd druipt er van af.


Voor de pauze is het wat tam, maar Paul Groot en Jeremy Baker keren daarna als de herkenbare sixtyfiguren terug tussen een eenvoudig decor, maar wel met een letterlijk doorslaggevend orkest dat onder leiding staat van Marco Braam. De muzikanten van dat combo zet de liedjes o.a. ‘Liefste m’n liefste’, ‘Vroeger of later’en ‘Flink zijn’ met extra kracht- en soms met emotie -op het podium neer.

Long en Jongewaard vormen tezamen ook een herinnering aan hun rondreizende theatershow van de jaren 80. Twee artiesten die soms al ruziënd door het leven gingen, maar in artistiek opzicht een tijdsbeeld neerzetten waarvan wij nog de effecten beleven.

In ieder geval was én is Robert Long voor jongeren een houvast in hun ontwikkeling. En voor de latere generaties betekenen Paul Groot en Jeremy Baker in hun personages onmiskenbaar de cultfiguren uit hun jeugd.

De musical Long komt op 9 december naar Waalwijk, op 2 januari 2016 naar Tilburg, 19 februari 2016 naar Eindhoven en op 23 februari 2016 naar Den Bosch.