Met Musical Hair terug naar de jaren 60/70

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-09-2016 | Gewijzigd op: 27-09-2016
De musical Hair terugblikkend op de vrije jaren 60/70, en productie van Stage Entertainment Nederland had zijn première zondagmiddag 25 september 2016 in het Chassé Theater in Breda.
Speeldata**
De Cast van de musical Hair
op de première in het  Chassé
theater in Breda op zondag 25 september 2016
.

Het verhaal draait om een hippiegroep medio jaren 60  met in de hoofdrol de jonge George Berger, gespeeld door de 33-jarige William Spaaij en zijn vrijgevochten vriendin Sheila [Anouk Maas].
Maar de rode draad vormt het duo Berger en zijn maat Claude [Jeffrey Italiaander] die in dienst moet. Die vertwijfeling duurt bijna het gehele verhaal, maar de ontknoping volgt in de laatste en enige emotionele scene. Dat is tegelijk een rustpunt. Een moment dat je feitelijk op de boodschap zet: protest tegen de bewapening en de oorlog, zoals die door president Nixon toentertijd in Vietnam werd begonnen.
En waarom Hair? Omdat lange haren in die jaren nogal veel weerstand opriep. want het was  tekenend  voor de maatschappelijke positie van vele jongeren. Maar voor tekstschrijver Jim Rado was haarlengte een belangrijk element  in de strijd voor de vrede.

Daar tussendoor volgen enkele liefdesscènes waarin naast de hoofdrolspelers, onder meer ook Raffaëla Paton als June en Lisanne Schut als Jeanie en Jueoer Mers als Hud [die voor de komische noot zorgt], de herkenningsnummers uit deze rockmusical vertolken.

Uiteraard waren er in het Chassé Theater vele BN-ers, onder wie mediamensen, tv-sterren en kunstenaarsaanwezig, onder wie de Christine Curry, de dochter van Adam Curry en Patricia Paay die haar creditcards in de zaal verloor, oud Veronicaster Tineke de Nooij met een bloemrijk hoedje  en kunstenaar Antje Geertje, roepnaam Ans, Markus die dan wel in Halfweg [*1947] werd geboren, maar in Brabant [vanaf 1964 in Geertruidenberg] opgroeide en later [1967] naar Tilburg verhuisde.
Opviel dat er juist BN-ers  waren die als eerste zich meteen na de slotscène naar de uitgiftebalie van de catering spoedden. 'Ja, dan heb ik tenminste als eerste iets te eten,' sprak een van hen. Dus BN-ers zijn ook mensen [..].


Het taboe doorbrekend stel hippies van eind sixties met op de achtergrond de oorlog in Vietnam vormen eencontinu  flitsend musicaal/ dansspektakel. De politiek bewuste hippie, de lsd-gebruikende, Berger is daarin alles bepalende persoon  die bijna continu acteert tegen een club jongeren, die de oorlog verafschuwen en genieten van liefde en een grenzeloze vrijheid.
Jongeren herinneren zich nog de hoofdpersoon die op een gegeven moment naakt op het toneel staat. Dat wordt in deze productie in alle breedte herhaald maar wel omfloerst vim de privacy van alle spelers.

Deze jongeren  en alle nieuwkomers kunnen behalve aan de flitsende acts ook snuiven aan de hits 'Let The Sunshine In', 'Aquarius' en 'I Got Life', die eeuwig blijken te zijn.

Dankzij de bescheiden op de achtergrond operende,  maar wel speels indringende Band met Angelo Toorré en Thijs Tervoort [gitaren] en Jermaine Kanbier [drums en percussie] en de muzikaal leider tevens Keybooars en  accordeon Marco Braam golven die hits als het merkteken van Hair de overvolle zaal [1250 man/vrouw] van het Chassée Theater in.

Na de protestbewegingen uit de jaren 60-70 van de nozems en vetkuiven [1955 !] van literair bewuste scholieren rondom Jeroen Bosch  en ook in Tilburg [1966] en de studentenprotesten op de hogeschool Tilburg en op de  Sociale Akademie in Breda  [Marx[schandaal] [1968],  provo in Amsterdam [medio 1960], de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam voor inspraak in het onderwijssysteem [1969]  en de kernwapenbewegingen zoals Pax Christi in 1966 en de demonstraties met de slogan ' Help de kernwapens de wereld uit'  [1977]  en de 420 000 demonstranten in Amsterdam  [1981! ] zijn er nadien niet dergelijke bewegingen/opstootjes meer geweest, behalve dan de huidige houding van  agressie tegen de vluchtelingen.

**Speeldata:
Oss: 11-13 oktober 2016
Breda: 10-6 november 2016
Den Bosch: 29 en 30 november en 1- 4 december 2016
Tilburg: 6-11 december 2016

Terug naar boven