Zoeken
Premiere-impressie musical 'Vogelvrij'
Printerversie |
65 jaar Bevrijding met musical Vogelvrij, een productie van de stichting Musical Den Bosch 800.
Het verhaal speelt zich, deels af in de na-oorlogse wederopbouw en deels in de huidige tijd, waarbij zelfs namen als Bert Pauli en Luc van Gent, en hotel Central niet worden vermeden.
Twee Bossche vrienden uit die tijd komen elkaar na 40 jaar [juni 2009] weer tegen. Dat zijn Harrie Kuipers, de exploitant van Cosmopoliet [dancing Snellestraat] en handelsman in textiel Roel de Winter * [ Pieter Kromhout].
Aanleiding van die her-ontmoeting is de liefde die Boy [zoon van Roel] koestert voor Harries dochter Simone [Rianne Popelier].
In het verhaal met terugblikken naar de jaren 50/60 speelt de geslaagde zakenman [voormalige artistiekeling] Roel op gemene wijze zijn oud zeer uit tegen de voormalige progressieve vetkuif en oud schoolvriend Harrie. Bij die intriges staat Cosmopoliet centraal.
Onmiskenbaar zitten er herkenbare lijnen in naar actuele situatie, zoals naar de Bossche onroerend goedwereld, de handelsfamilie de Winter en verwijzingen naar intimidaties in de horecabranche die zich in de jaren 80/90 voordeden.
Historisch document met nieuw talent
Dat is kort de omschrijving van de musical Vogelvrij die zondag 18 oktober 2009 in TheateradParade in première ging.
Maanden van repetities, doorzetting en inzet van 85 amateurs gaf in een volle zaal een buitengewoon resultaat: veel nieuw talent, met name zangtalent van ondermeer een van de hoofdrolspeelsters Ingrid de Visser [als Hella Kuipers] en Rianne Popelier
[als Simone Kuipers]. Maar ook Niels Jacobs [als Dennis de zoon van Harrie Kuipers], Kelsey Ikkersheim [als Sanne Blom, de vriendin van Dennis] met het gevoelige lied 'Hij is weg' en de lekker los speldende Jef van Liempt [als de jonge Harrie Kuipers]. Ook innemend en sympathiek was de vertolking van Boy de Winter [zoon van hoofdrolspeler Roel] door Erwin Dekker en Miron Hageman die de personal assistant van Roel de Winter speelde.
Het verhaal over de vrijheid die jongeren willen veroveren was doorspekt met flashbacks naar de sixties [onder meer Cosmopoliet, feest van de sixties en de jongeren oproer op de Markt/Taxandriaplein, de Baghwan], en met muziek door een - als van ouds- uitstekend geleid orkest met Peter van Beijnum. Maar ook de kleding was een lust voor het oog.
In het spel zat - buiten het ongelukje van 'de gebroken poot' - soms een hapertje, maar dat kwam door de première.
Met de lekker lopende balletten en de kunstig wisselende decors merkte je niet eens dat de tijd verliep. Het was pauze voor je het wist. En daarna... Toen zat er eerlijk gezegd wel meer humor in en dat had ook vóór de pauze zo gemogen... .
Boven: Huldelbijk publiek: Na het 'Lied van de Toekomst' nemen de spelers de hulde van het publiek in ontvangst. Temidden van hen staan ook 'de bevrijders' uit Welsh. Rechts boven: De finale met middenin de twee hoofdrolspelers Steph Breukel [in smoking] als de horeca-ondernemer Harrie Kuipers en diens tegenspeler Pieter Kromhout als de handelsman in textiel Roel de Winter [in wit pak]. Boy de Winter [Erwin Dekker] en Simone Kuipers [Riannen Popelier] staan in groen pak aan de rechter zijde. Rechts: een van de laatste scenes met het bal voor de bevrijders. foto's © paul kriele, 18 oktober 2009. |
|
De orkestbak met dirigent Peter van Beijnum [r.]. | foto's © herman van boxtel, 15 oktober 2009. |
Terug naar boven