Première Meierijmusical 'De Marskramer'

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-05-2011 | Gewijzigd op: 13-05-2011
De première van 'De Marskramer' [donderdag 12 mei 2011 Verkadefabriek] verliep spetterend en soms- door een gebrekkige techniek -ook knetterend. Daar tussendoor schalde de muziek er wel eens te sterk doorheen, zodat de stemmen moeilijk te verstaan waren. Maar de musici olv dirigent/componist Tom Löwenthal kregen op een stapelhoog 3-4 m podiumpje, dan ook weinig armslag. Toch gaven zij - vol overgave en enerige - aan deze productie juist de vaart aan.
 
Het zwaar aangezette -in de middel eeuwen afspelende verhaal -van de monnik Desiderius [Dries van der Heijden] met de prachtige zangstem, die door de schone Marianne Frannek Koens] verleid wordt en naar haar op zoek gaat, is wel in een erg lange serie van 25 scènes gepakt. Dan wordt het, als je het verhaal al niet kent, een lange zit.
Maar de kleurrijke costuums, en de variatie aan zangduetten en koorfragmenten geeft  in ieder geval aan dat theatergezelschap  'de Meierij'  een echte musicalproductie op de planken kan zetten. Aan de inzet van de tientallen vrijwillige acteurs,die er bijna twee jaar mee bezig zijn geweest, heeft het niet gelegen. Ondanks dat zij gehouden waren aan de beperkingen van een 'Verkadetoneelzaal'.

Maar de volgende keer zal een productie, die  liefst wat vrolijker en korter van opzet is, zodat de opzet van regisseur Peter van Aar die naar 'verrassing en een uitdaging heeft gezocht', ook het soms jonge publiek meer kunnen aanspreken.

-Boven: Het orkest en de dirigent/componist Tom Löwenthal in repetitie met de hoofdrolspeelster Marianne [Franneke Koens.]

-Rechts en onder: de 'mannen-broeders' uit het klooster van broeder Désiderius [Dries van der Heijden].en de gluioperige  broeder Gijn.
-
Onder een grote groep van 52 spelers en speelsters vormden tevens het musicalkoor dat het tamelijk religieus getinte verhaal wat lichtvoetiger maakt.

foto's © paul kriele, 20 april 2011.
 
 
foto's © paul kriele, 20 april 2011. Het volk beeldt haar zwakheden uit; haat honger  hebzucht, afgunst, luiheid en andere duivelse verleidingen. Deze zondenwerden in prachtig gecostumeerde rijzende gestalten uitgebeeld.

Tot en met  17  mei 2011 zijn er nog voorstellingen in de Verkadefabriek.
zie ook het artikel van precies een jaar geleden ook de toenmalige  repetities en impressie  dd.12 april 2010.

Terug naar boven