Torenstraat: Ma Oetels aanwinst start met Kerst

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-08-2009 | Gewijzigd op: 08-09-2009
Verbouwing Torenstraat 11-13 begonnen.  

foto © paul kriele, 8 september 2009.

In de week van 7 september 2009 is o.a. JMT geluidsisolatie en ventilatie met de verbouwing van Torenstraat 11-13, het toekomstige grandcafé La Mère begonnen.

Twee doorkijken, van rechts voor naar links achter via het te slopen trappenhuis dat naar de rechterkant van La Mère wordt verplaatst. Ook een doorkijk van rechts achterin bij de tuindeuren naar links voor.
foto's © paul kriele, 8 septemebr 2009
Het trappenhuis, nu nog midden in de zaak, verhuist naar de rechter zijmuur. De kleine binnentuin.


bericht van 31 augustus 2009

Torenstraat 11-13: stond bekend als eerst Falstaff en vervolgens Gauchos en daarop korte tijd Grieks restaurant Onasis. Vanaf kerst 2009 'heet het La Mère'. Den Oetel in de Verwersstraat, nog een paar maanden  en dan ...... ?
foto © paul kriele, 21 februari [l] en 7 juli 2008.

Henny Forger-Adriaans, beter bekend als Ma Oetel, die met haar op de jeugd afgestemd café den Oetel, de Verwersstraat in beroering bracht, maar zelf werd gehinderd in de opzet van een alternatieve locatie, heeft voor de verbouwing van Torenstraat 11-13 deze week groen licht gekregen. Met een verbouwing tot restaurant en avondcafé hoopt ze vóór Kerst 2009 haar nieuwste aanwinst 'La Mère' te kunnen openen.
Twee bezwaarmakers, te weten het echtpaar Van Elten-Boileau, bewoners van het pand Torenstraat 11-13, haalden deze week bakzeil bij hun bezwaar tegen de verbouwing tot café.  De vergunning daarvoor werd in eerste instantie op 7 mei 2009 verleend. De Van Eltens, die er pas  kwamen wonen toen Forger-Adriaans het pand inklusief  een woonappartement al had gekocht, tekenden bezwaar aan,tegen de verbouwing tot café/restaurant van de begane grond en de 1e verdieping, terwijl de toekomst van het pand hen duidelijk was.   

Adriaans kocht najaar 2007 het voormalig fratershuis, waar ze vervolgens zelf een appartement betrok en begon aan een lange weg om door de berg vergunningen heen te komen. Ondanks dat ze met carnaval 2008 klaar was om als restaurant [provisorisch] te kunnen openen, verleende de brandweer om duistere redenen geen vergunning. Na Jazz in Duke Town 2009 startte de sloop van het interieur. 
Ma Oetel verbaast zich nog over het feit dat het ernaast gelegen Sam Sam wel een [nacht-] vergunning kreeg en zij met een gelijksoortige formule voor La Mère, naast het net viste. 
Intussen draaiden nog steeds de ambtelijke molens: een monumentevergunning, isolatievergunning, veiligheidsnormen van de brandweer en milieu- en bouwvergunningen.   
Dat die vergunning haar ook nog allerlei beperkingen oplegt van ramen en zijdeuren die niet open mogen, een verboden vluchtgang door de zijsteeg etc.,  ziet ze niet als probleem. 'Wet is wet en ik heb nu binnengehaald wat ik al zo lang wilde bereiken: een mooie dagzaak en een nieuwe uitgaansgelegenheid voor de stad.

De bewoners van de Verwersstraat kunnen vanaf Kerst 2009 rustig[er] gaan slapen...want door de vergunning voor 'La Mère vervalt die voor 'den Oetel', tenminste ...   .Terug naar boven