Herstel Koningsbrugge in Keizerstraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-03-2003
Links en rechts [detail] de toog van de eeuwen oude brug die de Binnendieze overspant. Deze tak loopt onder he tnieuwe Stadskantoor door [achtergrond] en vervolgt dan onder de Keizerstraat richting synagoge en Brabants Museum foto © gerard monté, 15 maart 2003.
 
De uit ongeveer 1700 daterende Koningsbrug wordt momenteel gerestaureerd. De brug overspande de Binnendieze die onder de Keizerstraat en het nieuwe Stadskantoor loopt. Het is de tak tussen de Mortel en de Wolvenhoek. Om doorvaarten mogelijk te maken worden enkele fragmenten hersteld en het voegwerk vernieuwd. Al rond 1400 is er sprake van een Coninxbrugge.
Rond 1937 is de brug uit het zicht onttrokken, kwam er een betonnen plaat overheen en kreeg de Keizerstraat een ontsluiting door de aanleg van de Prins Bernhardstraat. Uit die tijd dateert ook de nieuwe straatwand aan de Keizerstraat die op de plaats kwam van de stalhouderij van Scheffers en de Marechausseekazerne. Daar tussendoor liep een tak van de Binnendieze waar het hier om gaat.
Het plan is op dit punt- bij de herinrichting van het Anna Frankplein- de brug voor autoverkeer te verstevigen en weer in het zich te brengen. Zoals ook aan de zijde van de synagoge de Dieze weer in het zicht is gebracht.