Plaquette 'Bergé-Van der Eerden' moeizaam onthuld

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-11-2010 | Gewijzigd op: 21-11-2010
Zaterdagmiddag 20 november 2010 werd -met een estafette [het koordknapte]- de plaquette ter ere van de Binnendiezevoorvechters mr. Hein Bergé* en architect Jan van der Eerden onthuld. Dat deden Jan van der Eerden zelf en  burgemeester Ton Rombouts, maar het dunne koord knapte en de 'tegenpartij 'De Oetels', die met hun Halve Peer een paar meter hadden moeten wijken, verrichtte -in de persoon van voorzitter Fred Rademaker - alsnog de onthulling.

*mr. Hein Bergé overleed op 25 april 2010 op 94-jarige leeftijd: artikel uitvaart Bergé

Jac Stienstra van de stichting Bonnet **, die met de idee van de plaquette was gekomen, leidde die hervatte ceremonie in door het aanreiken van een bezemsteel.  De bezemsteel was bedoeld als hulpmiddel om  jaarlijks, niet alleen de Halve Peer, maar ook de plaquette schoon te houden, sprak Stienstra in een geïimproviseerde speech. 
In een eerdere ceremonie was CV De Oetels de bezemsteel cadeau gedaan.

**Noot Stichting Bonnet  Bonnet betekent letterlijk bescherming. Jac Stienstra, Geert van de Ven en Joep Chappin zijn de bstuursleden. Zij hebben, naast deze plaquette ook nog als project weten te realiseren: het Wiel van Armando in Rosmalen en De Vlinders in De Overlaat (Rosmalen). Maar dat Binnendieze eerbetoon was ht laatste 'kunstje' van de gedienden van Bonnet.  De stichting Bonnet heeft zich opgeheven, aldus Stienstra.

Links: Burgemeester Rombouts in gesprek met de architect Jan van der Eerden en de kunstenaar Pier van Leest [m.] die Bergé en Van der Eerden op een plaquette afbeeldde.
Onder: De mislukte poging van Van der Eerden en Rombouts om met een dun koordje het doek te verwijderen.

foto's © paul kriele, 20 november 2010.
   
Links: Voorzitter van de Oetels Fred Rademaker kreeg van Jac Stienstra [Stichting Bonnet] een verlengde bezemsteel aangereikt, waarmee hij alsnog de plaquette  op het pand De Drie Cronen [Korenbrugstraat] onthulde. Even verder op De Halve Peer van de Oetels, die moest wijken.

foto's © paul kriele, 20 november 2010.
 

Rombouts keek nog eens terug op de inzet van Van der Eerden en Bergé en roemde hun volharding en weerstand tegen het toenmalig stadsbestuur dat onder de druk van hun verzet [eerst Comité Binnenstad  en later zelfs van de politieke partij 'Beter Bestuur'] overstag ging en het besluit tot demping van de Binnendieze introk. 

-Boven: Leden van 'De Oetels' voerden vanaf een rondvaartboot een dansact op op muziek van Safari.
-Rechts: Terzijde onthulden mevrouw Annemarie van der Eerden-Bom samen met haar kleindochter Ava de plaquette met het gedicht van Jan de Wit

"Druppels in de Binnendieze"

Ogenschijnlijk onopvallend,
stuwden twee druppels, vol levenskracht,
af- en opwaarts, doch nimmer gebonden,
een weg, die zelf was uitgedacht.

Hoewel wrijving poogde te sturen,
hebben zij ons treffend geleerd,
dat door de kracht van slechts twee druppels, zelfs een stroom kan worden gekeerd.

Jan de Wit
Rosmalen


Toespraak burgemeester Ton Rombouts.
'We zijn hier samen om nog een keer heel nadrukkelijk dank te zeggen aan Hein Bergé en zijn compaan Van der Eerden. Zij waren in de jaren 60-70 de kanjers van onze stad, Eerder al zijn ze geridderd en door de gemeente geëerd met de stadspenning en door koningin Beatrix gehuldigd met een Zilveren Anjer,' sprak Rombouts zaterdagmiddag 20 november 2010 bij een herfstzonnetje nabij de opstapplaats van de rondvaartboten van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch.

'Jullie hebben jaren geleden gestreden, een actie waar we nu nog de vruchten [rondvaarten Binnendieze] van plukken. Opgestaan tegen het stadsbestuur, wat nu ook nog wel eens gebeurd, maar  het stadsbestuur van toen kon uitendelijk niet tegen de kritiek op. Zo  hebben jullie bewerkstelligd dat het besluit tot demping van de Binnendieze is teruggedraaid [..].  Dat was niet simpel, maar jullie hebben, toen je eerste niet je zin kreeg, een politieke partij opgericht .
Vanuit het 'Comité Binnenstad' ontstond de partij 'Beter Bestuur' [ redactie Bastion Oranje]. Die kreeg 4 zetels in de gemeenteraad, voldoende om de hele gemeenteraad om te krijgen.Die partij werd opgeheven toen jullie je doel hadden bereikt.'
Vanuit deze  politieke analyse stapte de burgemeester over naar Pier van Leest, de kunstenaar uit Lage Zwaluwe, die op de plaquette niet Bergé, maar juist Jan van der Eerden op de voorgrond zette. 'Dat is symbolisch voor de inzet van beiden. '
besloot Rombouts zijn aandeel in deze ceremonie, die aardig wat publiek trok. 

-Boven: Toespraak van burgemeester Rombouts met links de kunstenaar Pier van Leest. Middenin -in lichte regenjas- Jan van der Eerden en naast hem wethoude Huib van Olden. Derde van rechts nog Joep Chappin [in blauwe regenjas] en rechts naast hem Fred Rademaker voorzitter van CV De Oetels.
Tussen Van der Eerden en Pier van Leest bestuurslid van de stichting Bonnet , Geert van de Ven.
-Rechts boven: een tussendoormomentje, waarop voorzitter Fred Rademaker van CV De Oetels aan Jan van der Eerden als aandenken een miniatuur  Halve Peer cadeau doet. 
-Rechts: Stienstra zet zelf de zes meter lange bezemsteel in elkaar, die hij eerder De Oetels cadeau had gedaan voor een jaarlijkse schoonmaakbeurt van de Halve Peer en de plaquette
.

foto's © paul kriele, 20 november 2001.

Improvisaties in een ceremonie.
Tot dit moment verliep alles nog gladjes. Maar er moest geïmproviseerd worden doordat bij de onthulling die de burgemeester met Jan van der Eerden dacht te verrichten, het koord brak. Dit incident was voor Rombouts aanleiding à l'improviste wat herinneringen uit zijn burgemeesterscarriëre te vertellen. 'Wat hier gebeurt heb ik - in andere vormen- vele tientallen malen meegemaakt, wanneer ik bijvoorbeeld struikelde over een uitgerolde rode loper, of het moment waarop  van mij werd verwacht dat ik een cadeau zou aanbieden, maar dat nergens was te vinden, of als het rood-wit blauw-weigerde omhoog gehesen te worden.. '. 

Intussen dacht Jac Stienstra, de voorzitter van de stichting Bonnet, die de plaquette had bedacht, even de regie over te kunnen nemen. Fred Rademaker, voorzitter van de CV De Oetels, had nog een verrassing in petto. Rademaker deed  aan Jan van der Eerden als aandenken nog een minitatuur van de Halve Peer cadeau.

Op suggesties van Stientra was een verlengde bezemsteel aangereikt, die hijzelf ter plekke in elkaar zette. Rademaker mocht de steel hanteren om het doek van de plaquette te lichten. Maar ook hier overviel, tot hilariteit van de circa 200 omstanders, de officials het ongeluk dat de bezem van de steel losraakte en in de Binnendieze viel. Maar toch lukte het kort erop het blauw/witte doek van de gedenkplaat, met de beeltenissen van Bergé en Van de Eerden, los te trekken.
 
-Rechts: Jan van der Eerden toonde zich zichtbaar ontroerd met deze eer. Rechts naast hem de man die hem voor eeuwig vastlegde: kunstenaar Pier van Leest.
-Onder een overzicht van de locatie in de Molenstraat/ hoek Korenbrugstraat.
-Rechts onder: Enkele leden va de CV de Oetels bij hun opstapplaats in de verlengde Molenstraat [Uilenburg] nog even poserend
.

foto's © paul kriele, 20 november 2010.


Terug naar boven