Viering 30 jarig bestaan Ondernemersvereniging De Herven

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-10-2018 | Gewijzigd op: 12-10-2018



Donderdag 11 oktober 2018 werd in het pand van Bang & Olufsen Henri Tibosch het 30-jarig bestaan gevierd van de ondernemersvereniging De Herven. Het was feitelijk een dubbel viering, waar gastspreker wethouder Jan Hoskam op in ging. Want 30 jaar  geleden werd de vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel maar het is pas 25 jaar geleden dat de naam werd gedeponeerd als Ondernemersvereniging De Herven. 

‘Dus elk lustrum is een dubbel lustrum,’ aldus Hoskam, die sprak over  de beweging die de vereniging steeds door maakt en de samenwerking om de vereniging up to date te houden.
Op een dergelijke onderneming, daar zijn we als gemeente trots op, sprak Hoskam.

Naast toespraken waren er de presentatie van de jubileum Nieuwsbrief en de verwijzing naar de vernieuwde website www.deherven.nl  De eerste kwam er in 2001. 

..................
-Hierboven: Wethouder Jan Hosklam
ontvangt van bestuurslid Marlous
van der Veen, die de middag leidde, het eerste exemplaar van de jubileum Nieuwsbrief.


-Rechts: de genodigden, bestuursleden
en leden van de Ondernemersvereniging.


foto's © paul kriele, 11 oktober 2018.
..........................................................................................

Centraal in de viering, die in goede banen werd geleid door bestuurslid Marlous van der Veen  stond de over de historie van De Herven.

 Van Gaal, die zich ondernemer in geschiedenis noemt, richtte zich met name buiten een aanloop over Den Bosch als armoede stad en futloze arbeiders dat  tot ongeveer 1950 duurde [Marshallhulp], op de ontwikkeling daarna.  Dat nieuw elan heeft de stad aan  burgemeester Hein Loeff en later -na de Brabants Vastgoed affaire met als hoofdpersonen Jac Stienstra en wethouder  Geert Verkuylen [Economische Zaken en Financiën] en later aan burgemeester  Don Burgers, die op initiatief van wethouder Hans Dona met Stienstra tot een akkoord kwam.

Dit is een niet onbelangrijk detail, sprak Van Gaal, omdat zonder de BVG-zaak, De Herven twintig jaar eerder ontwikkeld  had kunnen worden.

-Links boven:  Een cadootje was er voor 
het echtpaar Henri en IirisTibosch. 

-Boven: Een gelegenheids foto van het bestuur*

foto's © paul kriele, 11 oktober 2018.

* Onderaan het artikel . 



 Naast zijn verhaal  over armoede en futloze arbeiders  hield Van Gaal een interactieve voordracht. Zo vroeg hij onder meer aan de toehoorders: ‘Waaraan denkt u als u over Den Bosch spreekt? Daar kwam begrippen als carnaval , gezellig, Bossche bol,  Bourgondisch,  Uilenburg, Sluis O en Maastrichtseweg in beeld.

‘Maar niemand zegt dat Den  Bosch een werkstad is,’ aldus de historicus. Die daar tegenover plaatste dat  Den Bosch geen last heeft van een minderwaardigheidscomplex. Den Bosch was een stad waar armoede domineerde.  Waar zelfs werklozen naar toe trokken om te wonen en van de armenzorg profiteerden De rijken trokken weg naar Vught en Sint Michielsgestel. 

Maar vanaf 1950 begint de vooruitgang met de sloop van achterbuurten De Pijp en Beurdsestraat en de aanleg van nieuwe stadswijken,  zoals Oost [Rivierenbuurt], West I en West II en Zuid.



Maar de val van De Gruyter en de Brabants Vastgoed affaire met de ruzie tussen Jac. Stienstra en wethouder Geert Verkuylen bracht de stad in de jaren 80 in een economische crisis. Toen dat voorbij was en de gemeente met de verkoop van het energiebedrijf kon incasseren, ging het de stad weer voorspoedig.. Mede dankzij burgemeester Don Burgers.  

.....

-Boven: Enkele slides van de presentatie van Frans van Gaal met onder meer
een cartoon van Cor Versteeg over de frappante ommekeer in de reekae beschuldigingen. Niet meer Jac Stienstra werd verweten dat hij niet ging bouwen, maar het was nu de gemeente die van arglist [leugens] en van wanprestatie werd beschuldigd. Dat leidde tot een claim van Jac Stienstra van Hfl.220 miljoen. 
De cartoon dateert van 13 maart 1988.

-Rechts boven: Burgemeester Don
Burgers [m.] die op initiatief van
wethouder Hans Dona [l.] in maart
1992 bij caf
é Bonne Mère in de
Lepelstraat 
met Jac Stienstra
in gesprek gaat waardoor het
uiteindelijk tot een akkoord kwam.


foto's © paul kriele, 11 oktober 2018.

 

Een andere intermezzo was dat Van Gaal de zaal, waar slechts een tiental Bosschenaren zaten,  naar hun naam vroeg. Van Gaal gaat terug naar de situatie van bijna 300 jaar geleden.  In tijden van oorlog werden militairen bij Bossche gezinnen ingekwartierd. Dat kwam omdat er nog geen kazernes waren. De eerste komt pas in 1741. En met een mooie jonge militair in huis daarvan kun je vermoeden wat er gebeurde. Zo komt het dat Den Bosch, maar bijvoorbeeld ook in Breda of Tilburg veel namen voorkomen die herleidbaar zijn naar Franse, Duitse of Zwitserse stambomen.



Zelf gaf Van Gaal dit rijtje: Breauté,  Spermon, Chamboné, Ekstijn, Pelzer,  Marechal, Le Blanc, Burgerhof, Blatter, Salfischberger, Kimpel, Damen, Usleeber, Goutier en Döll.



Van Gaal die de redactie heeft verzorgd, heeft ook de interviews gedaan met oud-bestuursleden, onder wie voorzitter Jan van Vroenhoven[1988-2002], bestuurlid Gerard van Boxtel [1994-2009]  en Berry Bruekels accontmanager Bedrijventerrein van de gemeente en Hanneke Welten, die van 2004-2008 voorzitter was.

Van Gaal gaf ook nog met zijn ‘verwandering’, een aanrader voor een wandeling tijdens de lunch. Die tocht doet  historische locaties langs de Heinis aan. Deze plekjes, die in de Nieuwsbrief van oktober 2018 word beschreven, zullen u verwonderen, waarmee hij de naam verwandering verklaarde.. .

Toen besloot Van Gaal zijn historisch goed gevulde bijdrage met een mopje dat de Bosschenaren zo karakteriseert. 
Dat gaat over een driegesprek tussen een nijlpaard en  een vogel en een vis die beiden uit Den Bosch willen emigreren. De vogel en de vis tot elkaar: Als we kunnen zijn we hier weg. Waarop het  nijlpaard sprak ik  zelf heb een grote bakkes, en mijn vrouw heeft een grote bakkes en mijn keinder hebben ook een grote bek. Tja, dan blijf ik toch maar in Den Bosch..  



Na deze voordacht was er onder een drankje en een hapje een genoeglijke samenzijn en kon men de showrooms van B&O bekijken.   

B&O-pand op de Heinisdijk  B&O-directeur Henri Tibosch mocht tussendoor uitleggen hoe en waarom hij met het B&O-kantoor en de showrooms op deze locatie terecht is gekomen. Tibosch: ’Onze roots, en met name die van de familie Tibosch, liggen hier op de Heinis. Dat was zowel met mijn vader het geval, die hier grond had. En in een van de boerderijen woonde en ene Tibosch die wethouder is geweest in Rosmalen. Daar komt dus mijn agrarische achtergrond om de hoek kijken.



De stijl van dit pand dat ooit een kantoor van Stienstra is geweest en toentertijd flink beveiligd was met rolluiken, heeft deels nog het beeld van een boerderij. Maar zo zichtbaar b:eveiligd als toen is het niet, maar -technisch gezien op een veel modernere  manier, zodanig dat de verzekering het heeft goedgekeurd. Het pand is zoals het merk B&O, eenvoud in technologie en een rust in materiaalkeuze. Dit is absoluut een toplocatie in ’s-Hertogenbosch. Hetgeen door Frans van Gaal bevestigd werd. ‘Hier is het begin van de ontwikkeling van De Herven begonnen , zie Van Gaal.  ‘ En ik ben er trots op dat we dit van de gemeente hier mochten realiseren,’ aldus Tibosch.

Bestuur van de Ondernemersvereniging De Herven, die ruim 70 leden telt: Bart Bulter, voorzitter, Jan Repkers penningmeester en als leden: Martijn  Pet, Marlous van der Veen en Dolf  Wibier.  





Terug naar boven