Thomas Ambaum wint Bossche voorleeswedstrijd Basisscholen[7+8]

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-02-2011 | Gewijzigd op: 25-02-2011
Vanmiddag woensdag 23 februari 2011 werd in Perron 3 in Rosmalen de jaarlijkse finale van de Bossche Voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen gehouden.  Het is een initiatief van de stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en bedoeld om een breed publiek te laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is.

Uit de voorselectie waren zes kandidaten gekozen, afkomstig van de basisscholen: Antonius Abt, De Bron, Caleidoscoop, Meander, Noorderlicht en  't Ven. De zes lazen een fragment voor uit een van hun favoriete boeken.

De voorleeswedstrijd van 23 februari 2011 in Perron-3 met de zes deelnemers, vlnr.: David Spierings, Thomas Ambaum, Charelle Muijen, Elja Vosgezang, Sabrin Doukkali en Suzanne van der Els.

Links: De enthousiaste zaal met ouders en klasgenoten van de deelnemers en daaronder de jury
vlnr. voorleeskampioen 2010 Myrèse Allas, Bibliotheekmanager Wendy Konijnendijk, oud-schooldirecteur en coördinator Brede Bossche School , Arnold Reijen en jeugdbibliothecaris Jet Wijnen.  

foto 's © paul kriele, 23 februari 2011.

De kandiaten uit groep 7 of 8 van de basisschool werden beoordeeld door een vijfkoppige jury, bestaande uit de voorleeskampioen van vorig jaar Myrèse Allas en de deskundigen Arnold Reijnen,  oud-onderwijzer en vooormalig schooldirecteur, de jeugdbibliothecaris van de Helftheuvel Jet Wijnen en de manager van de Bossche bibliotheek Wendy Konijnendijk.
 
Een entousiaste zaal in Perron-3,  waar klasgenoten van de zes deelnemers geregeld kreten lieten horen en kleurrijke spandoeken omhoog staken. foto's © paul kriele, 23 februari 2011.

De editie 2011 van de Bossche Voorleeswedstrijd werd gepresenteerd door Pauline Seebregts, die na de pauze nog een sprookje voorlas en de zaal een raadsel voorlegde.

Enkele boektitels en schrijvers die langskwamen waren: 
-Francien Schaap met het door Elja Vosgezang voorgelezen hoofdstuk 'Vliegangst'.  Francien las het fragment 'Hoe overleef ik me vader en hij mij',  goed het publiek inkijkend voorlas.
-Van auteur Jerome Stilten: 'Schimmen in het schedelslot', dat door Sabrin Doukkali vlot lezend werd voorgedragen. Sabrin was helemaal weg van dit spannende boek en kon er, toen ze het voor het eerst las, niet mee stoppen. Sabrin: ' Het wil zeggen dat het verhaal je aangrijpt en boeit. '
-de G.V.R. van Roald Dahl met het hoofdstuk De Wonderoren'  uit 'Sophie en de G.V.R.' Dit fragment las Suzanne van der Els met uiteenlopende tonaties van de diverse personages ontspannend lezend voor.
-Jacques Vriens 'Groep zeven slaat terug',  dat Thomas Ambaum duidelijk met een goede articulatie en geregeld het publiek toekijkend voor droeg.

David Spierings van Caleidoscoop bracht humor in zijn voordracht, zei de jury. Charelle Muijen van Antonius Abt [Engelen] kreeg van de jury de complimentjes dat ze een goede inleiding had  en de toeschouwers -en zonder hapering- meennam in haar verhaal.
Links boven:Sabrin Doukkali [Noorderlicht] 
De jury vond dat Sabrin een heel bijzonder boek had gekozen. Zelf zei Sabrin dat '..als je het eenmaal las, je niet meer kon stoppen.'
Rechts: Suzanne van der Els [ 't Ven Rosmalen].
Rechts boven: Elja Vosgezang [Meander
].

foto's © paul kriele, 23 februari 2011.

Thomas Ambaum werd met het voorlezen van 'Groep zeven slaat terug' [auteur Jacques Vriens] de uiteindelijke winnaar.
Hij was er geweldig door verbaasd en had het beslist niet verwacht'.
De jury vond de leerling van De Bron er uit springen door zijn duidelijke leeswijze en de vrijheid waarop hij dat deed [publiek aankijken] en ook  doordat hij geen woord inslikt.
Thomas ontving uit handen van zijn voorgangster in de voorleeswedstrijd, Myrèse Allas een bokaal en een oorkonde.

.
-Op de foto links boven feliciteert  , de kampioene van vorig jaar,Myrèse Allas, Thomas Ambaum.
-Linker foto: Naast de stralende en gelukkige winnaar Thomas staat de presentatrice van de middag Pauline Seebregts
.


foto © paul kriele, 23 februari 2011. .Terug naar boven