Kees Meijer 90 jaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-01-2003 Inhoud:
Meijer 90 jaar
Levensloop:
Verbosschte kunstenaar


Het stadhuis met Jeroen Bosch
© tekening Kees Meijer 1998

Kunstenaar Kees Meijer 90 jaar-  28 augustus 2003.
De Bossche -hoewel in Gouda geboren - kunstenaar Kees Meijer wordt op 14 september 2003 negentig jaar. Meijer, inmiddels weduwenaar, heeft zijn leven lang als schilder/ tekenaar voor zijn gezin met twee dochters gewerkt. Meijer groeide op in de Hinthamerstraat [voormalig pand Albert Heijn op de hoek Korte Waterstraat].
Begiftigd met een goed waarnemingsvermogen weet Meijer nu nog tal van anekdotes en wetenswaardigheden te vertellen. Van jongs af aan houdt hij een dagboek bij. Met name de oorlogsjaren staan gedetailleerd opgetekend. 
Na een administratieve studie/loopbaan werd de kunst in 1933 een late roeping. In de tijd hij de Akademie St. Joost [Breda] en de Bossche Kunstakademie volgde leerde hij de Bossche beeldhouwer Frans Kops kennen door wie hij zich geïnspireerd voelt.
Van Meijers tekeningen en olieverfschilderijen zijn tal van exposities bekend. In 1981 was hij met zijn stadsgezichten de illustrator van de serie Woonomgeving in het Brabants Dagblad. Bij gelegenheid van zijn 80-ste verjaardag hield de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch een expo van werken van Meijer. Het Stadsarchief bezit een compacte collectie Bossche Stadsgezichten van Meijer die eerder het boek ‘Verdwenen Stadsgezichten’ illustreerde.
Zijn verjaardag viert Meijer ‘rustig’ bij zijn dochter in Amsterdam.

De Bossche Markt in 1998 vastgelegd door Kees Meijer.  

Levensloop: Verbosschte kunstenaar 
De Bossche -hoewel in Gouda geboren - kunstenaar Kees Meijer wordt op 14 september 2003 negentig jaar. Meijer heeft zijn leven lang als schilder/ tekenaar voor zijn gezin met twee dochters gewerkt.
Meijer groeide op in de binnenstad. Zijn ouderlijk huis staat op de Hinthamerpromenade.
Hij is de zoon van een Bossche moeder en een Maastrichtse vader. Op de handelsreizen, waar Meijer senior zijn collecties toonde, mocht Kees vaak al als jonge jongen mee. In 1920 keerde het gezin Meijer naar Den Bosch terug. 
Begiftigd met een goed waarnemingsvermogen weet Meijer nu nog tal van anekdotes en wetenswaardigheden te vertellen. Al jong begon hij met het bijhouden van een dagboek.
Het uitzicht boven Albert Heijn op de hoek met de Korte Waterstraat gaf hem ook gelegenheid optochten, processies en carnaval van nabij mee te maken. Op de St. Aloysiusschool leerde Meijer de zoontjes van de Bossche zakenlui kennen.

Kees Meijer [* Gouda, 13 september 1913]. Na tien jaar keerde het ouderlijk gezin Meijer vanuit Gouda naar Den Bosch terug. Zodoende is Kees toch min of meer Bosschenaar geworden.

foto © paul kriele, 6 maart 1996.
 

curriculum vitae
Meijer is de zoon van een Bossche moeder Van Doorn en een Maastrichtse vader. Johannes Meijer was aanvankelijk een modeontwerper die door de crisis meer de handel inging: het opkopen en verkopen van textiel.  Omstreeks 1912 aanvaardde Kees' vader een benoeming in Gouda. Hierdoor is Kees van origine geen Bosschenaar maar een Goudse. 
Op die reizen werd in 1920 Parijs aangedaan, een avontuur dat Kees, die als jongen van zeven jaar met vader mee mocht, nog in sommige details kan na vertellen. 
Eerst wilde Meijer een administratieve richting in, maar op twintigjarige leeftijd [1933] koos hij voor een artistieke loopbaan.
Bij die studies [ondermeer Kunstakademie en modelstudies St.Joost] werd hij geïnspireerd door Frans Kops voor wie hij een grote bewondering koestert.

Meijer huwde in 1939 met Mimi Van Gulick [+2000]. Het echtpaar kreeg twee dochters Marlies [*1942] en Irene [*8 november 1944 - + 16 september 2000].

In de oorlog, toen zij in het Hinthamerpark woonden, ontkwamen de Meijers niet aan de beschietingen tijdens de bevrijding van de stad in oktober 1944. Bij die inname van de stad door troepen uit Engeland en Wales, kwam het Hinthamerpark, waar de Duitse generaal Neumann een hoofdkwartier had, onder vuur te liggen. De wijk werd flink in puin geschoten.
Na de vlucht naar Tilburg keerde het gezin in 1946 terug in een woning aan de Graafseweg, waar Meijer nog woont.
Over die periode heeft hij een gedetailleerd dagboek bijgehouden.

Bossche straattaferelen van de Bossche kunstenaar Kees Meijer.
Boven: Julianaplein villa Jan van Lanschot later
kantoor Appèl.

Tekeningen © Kees Meijer najaar 1998 .

Van Meijer, die op tal van plaatsen exposities heeft gehad, ligt in het stadsarchief een beperkte collectie van Bossche Stadsgezichten [aquarellen en pentekeningen].
In 1981 illustreerde hij de in het Brabants Dagblad afgedrukte serie 'Woonomgeving'.
Ook in de archieven van het Pieter Scheen Lexicon Nederlands Beeldende Kunstenaars zijn, Vademecum Eigentijdse Nederlandse Beeldende Kustenaars, Beeldend Nederland en Biografische Handboek bevinden zich werken van Meijer.
 
Rond zijn tachtigste verjaardag in 1993 organiseerde de Kring Vrienden van ' s-Hertogenbosch een overzichtstentoonstelling - veelal stadsgezichten - van Meijer van wie ook in de Geschiedenis van 's-Hertogenbosch 1629-1999 [deel 2] een prent staat afgedrukt [ huisjes Diepstraat 1946]. 
Meijer tekende voor het boek 'Verdwenen Stadsgezichten' een serie portretten en straattaferelen. In dat album staat ook een interview met de toen 85-jarige Kees Meijer.


Terug naar boven