Gestelse buurt: Onthulling fotodoeken van 'Kijkindiewijkproject'

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-03-2011 | Gewijzigd op: 31-03-2011
Vanmiddag 30 maart 2011 heeft wethouder Rodney Weterings samen met twee buurtkinderen Michell en Leroy Kersten een van de vijf fotodoeken onthuld op de hoek Da Costastraat/Bilderdijkstraat. Dat gebeurde samen met tientallen buurtbewoners en betrokkenen van de gemeente en van het Makershuis en met steun van het jubilerende Brabant Wonen, dat vanwege dat 100-jarig bestaan dit jaar 'Ontmoeten' als thema koos en de fotopanelen cadeau deed.

Het aanbrengen van de 5 fotodoeken, met momenten uit de levens van de buurtbewoners valt  onder de paraplu: 'Kijkindiewijk'. De kunstenaars Inge Korten en Irma Bulkens zijn ihkv dat project maanden lang huis aan huis gesprekken aangegaan en hebben op vele adressen bij mensen binnen mogen kijken. Twee kinderen uit de buurt -Michell en Leroy Kersten- die als eerste reageerden, kregen van Irma en Inge een camera mee en maakten foto's van mensen en objecten die zij belangrijk vonden. 

De belangstelling uit de buurt . Vlak voor de onthulling met Wethouder Rodney Weterings en de buurtkinderen Michell en Leroy Kersten.
-Boven: De kunstenaars Inge  Korten en Irma Bulkens.
-Rechts: Het fotodoek van 11 x 8 m, dat onthuld werd op de hoek Bilderdijkstraat/Da Costastraat
.

foto's  © paul kriele, 30 maart 2011.

De idee was al twee jaar geleden ontstaan. De vraag was aan het Makershuis gesteld of zij kunstenaars konden vragen om de wijk wat op te fleuren en met name de zijkant van de flats.
Anderhalf jaar geleden was Brabant Wonen benaderd, vertelde  Romein Koning van het Makershuis.
De wooncorporatie [ Rozemarijn Vollebregt en Paul Lensen] zorgde voor een deel van de financiën, maar ook het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Impulsfonds droegen aan het project bij.

'Kunst verbindt,' zo sprak adjunct-directeur Mirjam Lamme van Brabant Wonen. Met ons thema 'Ontmoeten' sluit dit project precies aan bij de jubileumgedachte van Brabant Wonen.'
Wethouder Rodney Weterings zei '..dat er weinig is, dat mooier aansluit bij dat bij 's-Hertogenbosch ontmoetingsstad.
En ontmoeten gaat vooral om dingen die zich afspelen tussen mensen.
Kunst zit niet alleen in de theaters of in de Toonzaal, maar kunst brengen we naar de mensen, zodat we hen daarmee wakker kunnen schudden. Het allermooiste van dit project was dat  de manier waarop iedereen open stond voor de twee interviewsters/fotografen,  die ook alle vertrouwen kregen van de mensen.'

-Links: de kunstenaars Inge Korten en Irma Bulkens.
-Boven: Nog twee fotopanelen [8x11 m] in de Da Costastraat hoek Hildebrandtstraat en hoek Albert Verweijstraat
.

foto's © paul kriele, 29 maart  2011.Terug naar boven