'Watertorenprijs 2017' voor Bossche Watertoren

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-12-2017 | Gewijzigd op: 02-12-2017

Aan de Bossche Watertoren is door de Nederlandse Watertoren stichting  de 'Watertorenprijs 2017' toegekend. Die eer viel het uit 1895daterende gebouw ten deel als 'best herbestemde toren' van 't land met ondermeer kantoren en een café*. De architect was J.Kalff.
De kantoren bevinden zich in de bovenste ruimte waar de grote waterereservoirs stonden.
Het gebouw werd op initiatief van BOEI - naar ontwerp van ZECC architecten- naar een nieuwe bestemming verbouwd.

Hinthamereinde
De uit 1895 daterende watertoren.


foto © paul kriele 30 mei 2017.
 .....................................................................................


De jury: 'Prachtig vormgegeven nieuwe raamopeningen brengen licht naar binnen en bijzonder vormgegeven ruimten gevenblijk van de nieuwe bestemmingen'. 
Aan die uitverkiezing ging eind september 2017 een bezoek vooraf van deputaties uit vier ons omringende landen die watertorens in Brabant en Zeeland bezochten.

* Bericht van 30 mei 2017  Café Herman in Watertoren geopend.
Woensdag 31 mei 2017 openen de compagnons Fiona Reinaerts en Karlijn van Ballegooijen hun nieuwe zaak Café Herman in de Watertoren  Een naam die stoer  moet klinken en dat ook is gezien het stoere interieur in een fabrieksstijl. Het ontwerp komt van Studio Luuk van Laarhoven, een adept van de Design Academy in Eindhoven.

Fiona Reinaerts leidt ons rond in de zaak die dankzij een ingebrachte houten trap twee etages beslaat. Binnen op de begane grond is de keuken met koffiebar [20 plaatsen] en de bar met speciaalbieren [40 plaatsen] bevindt zich op de eerste etage. Buiten is er voor 40 gasten een terras  [40 plaatsen].

Hinthamereinde

De Watertoren is een moeilijk gebouw,
maar het krijgt van lieverlee
meer nuttige ruimten, zoals bovenin het
kantoor van Republiq [adviesbedrijf in Vastgoed]
en beneden de horecazaak café Herman.


.........................................................................................................

Fiona: ’De plannen hebben anderhalf jaar in beslag genomen. Die tijd kwam door  de monumentenstatus van de uit 1885 daterende Watertoren en de noodzakelijke bouwvergunningen  voor het aanbrengen van de trap tussen de twee verdiepingen. Maar de laatste drie maandenwas het echt  aanpakken.’

Woensdag  31 mei 2017 is de eerste dag en zaterdag 3 juni 2017 houden we vanwege de officiële opening met bubbles en hapjes een feestje. Dan gaan we echt draaien.’  

   
  Impressie van de nieuwe
zaak 
in de Watertoren: Café Herman.

Dankzij het aanbrengen van
grotere ramen komt er volop licht in de zaak. 


-Rechtsboven: De bar met Hertog Jan bieren.

foto's © paul kriele, 30 mei 2017. 
..................................................................................................................
 

Fiona vertelt dat zij met Karlijn van Ballegooijen al lang liep met dit plan liep. ‘Maar dat was toen nog als buurtcafé wat bescheidener van opzet. Van  lieverlee groeiden onze ambities en kwam er uit  wat het nu geworden Deze Watertoren biedt ons letterlijk en figuurlijk, zoals je ziet, meer ruimte voor een echte horecazaak’.

Fiona Reinaerts en Karlijn van Ballegooijen kennen elkaar van hun tijd bij de Verkadefabriek  en daarna –in een later stadium- opnieuw. Toen is dit idee ontstaan. ‘Welnu, over die inrichting en de sfeer, daar zijn wij erg tevreden over.’

 

De Watertoren, waar aan de stadszijde zich
de entree bevindt en rechts vooraan het terras is gesitueerd.


foto © paul kriele, 30 mei 2017.
....................................................................................................................................... 
 

Fiona enKarlijn mikken op de bewoners van de binnenstad, de Muntel en de Graafsewijk en ook op werknemers van kantoren en bedrijven uit de omgeving. Een bevriende kok zorgt voor de ontbijt- en lunch gerechten.

De zaak met zijn 125 jaar oude muren oogt als een fabriek die door de sfeervolle verlichtingarmaturen en meubilair van staal en hout de mix krijgt van een eigentijds horecazaak die nieuwe generaties aanspreekt.



Terug naar boven