Bossche -laatste- boekenmarkt verhuist naar Vught

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-08-2009 | Gewijzigd op: 06-08-2009
De Bossche boekenmarkt loopt ten einde. Daar heeft organisator Frans Hagendoorn diverse verklaringen voor. 'De Gemeente is niet erg toeschietelijk,' zegt hij. 'Ook door een kleinere opzet is onze markt niet rendabel meer.'

Boven: Voor de organisator van de boekenmarkt - Frans Hagendoorn en diens vriendin Hetty Dekkers - is de lol er in Den Bosch af. Ze verhuizen volgend jaar naar het Marktveld in Vught.
Donderdag 6 augustus 2009 was de laatste, druk bezochte boekenmarkt op de Bossche Markt.

foto's © paul kriele, 6 augustus 2009.

De boekenmarkt laat in Den Bosch wel een 20-jarige geschiedenis achter zich. Het begon in 1989 op de Parade.Op de loopstrook stonden 40 kramen opgesteld. Daarop begon een tijdperk van omzwervingen: eerst in de Arena en vervolgens in de Kerkstraat. Vanaf 1999 staan de boekenstalletjes verdeeld over 50 kramen op de Markt. Dat waren er eerst nog 40. 'Dat was erg krap,' zegt Hagendoorn. 'De gemeente hield het  -toen al- binnen de perken.. ' . 

Voor Fans Hagendoorn lijkt de lol er af. 'De donderdag is niet de meest geschikte dag,' licht Hagendoorn toe. 'Bovendien is de gemeente Den Bosch niet erg toeschietelijk. Als je meer leges en huur betaald, lijkt het oké. Maar zodra je iets extra's wil, laten ze het afweten.'
Frans: 'Maar ook de bezoekersaantallen liepen terug en dus ook de omzet. Het is oorzaak en gevolg. Door die terugval kwamen er ook minder handelaren opdagen. Het was een heel kleinschalige markt geworden.
Waar het aan ligt,' vraagt Hagendoorn zich schouderophalend af. 'De gemeente hield vandaag ineens veel meer controle. Ik begrijp er niks van. We doen toch niemand kwaad.
Mijn voorkeur gaat uit naar een grotere markt. Het liefst op de Parade, onder de St.Jan. Dat biedt de mooise ambiance. Maar ja, dan moet er ook een groter budget komen, bijvoorbeeld voor meer reclame. 
In de beginjaren zette de gemeente nog teksten op de VVV-borden aan de invalswegen met 'BOEKENMARKT  erop. Ik begrijp niet waar die ommekeer door komt ..  '

Terug naar boven