Stichting met Frank de Bie failliet

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-01-2009 | Gewijzigd op: 31-01-2009
Emile, roepnaam Frank de Bie[ *Antwerpen,1955]

foto © paul kriele, mei 2006.

Opnieuw is Frank de Bie failliet. Dit keer met zijn Stichting Freekie. Freekie, waarin enkele letters van De Bies naam voorkomen, is feitelijk de opvolger van Penkie, die in april 2006 in de Postelstraat 3a startte, maar door ziekte van de Bie vroegtijdig stopte.
De nieuwe stichting Freekie verkocht en exposeerde door gehandicapten gemaakte spullen [speelgoed en interieurartikelen]. Met subsidies van VSB, Juliana Kinderfonds en het Prins Bernhardfonds zou aan de Pettelaarseweg 603 in een aanpalende garage de winkel Freekie worden opgezet.
De in 1956 in Antwerpen geboren Emile, roepnaam Frank, de Bie staat in de stad bekend als de ondernemer bij wie het zakendoen niet echt lukte, of als iemand die regelmatig schulden naliet. De festivals [jaren 80 modeshow op de Markt en artiestenshow op de TT in Assen] bleven met schuldeisers achter.
In 2002 flopte Brasserie Boudewijn in de Karrenstraat na drie jaar, mede onder zijn beheer. De BLOS [voorganger van Boschtion] raakte eind jaren 90, na financieel beheer van voorzitter De Bie, in opspraak. In 1998 was De Bie uitgever/redacteur van het glossy magazine Entrance dat  nog vóór de 1e geplande verschijningsdatum van april 1999 aan uitgever Peter Wesseling werd verkocht.
De Bie bemerkte, na zijn horecaperiode in 2005, ook een kunstzinnige aanleg te hebben en begon met Penkie.
Volgens curator Jihane Benavente Prieto zijn er instellingen en ondernemingen die voor in totaal € 40.000 bij de stichting Freekie tegoeden hebben. Merkwaardig overigens dat De Bie de nog enig overgebleven bestuurder van Freekie was.