Officieuze opening bedrijfspand Wijn Verlinden

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-07-2007 | Gewijzigd op: 05-03-2009

Het nieuwe bedrijfspand van Wijn Verlinden in bedrijfspark Het Hoog in Vlijmen.
 

Met de onthulling van de ‘eerste steen, die in 1907 door de zesjarige vader Jan Verlinden en diens driejarige broer Dirk Verlinden voor het nieuwe pand Juliananplein hoek Capucijnenlaan werd gelegd, wordt de opslag en expeditie/logistiek van Wijn Verlinden op 31 augustus 2007 op bedrijvenpark Het Hoog [aan de Touwslager] in Vlijmen officieus geopend. Het kantoorpand, ook naar ontwerp van architect De Jonge uit Breda en - geheel in beton en glas - gebouwd door Concrex, volgt eind dit jaar of begin volgend jaar.

Wijn Verlinden is door grove nalatigheid gedwongen uit Den Bosch te verhuizen naar een ruimere locatie, aldus de oud-directeur Jan Hein Verlinden. Dat is een wat ingewikkelde geschiedenis. Met een grondruil is de gemeente nog akkoord gegaan en die is ook geëffectueerd, maar zij is vervolgens met de aankoop van enkele volkstuinen nabij De Grote Elst haar afspraken niet nagekomen en pleegde in deze zaak zelfs contractbreuk.

Frappant van de hernieuwde steenlegging is dat ruim 120 jaar geleden overgrootvader Gérard Verlinden in In de Boerenmouw begon en via – waarschijnlijk – de Hinthamerstraat en zeker via de Dode Nieuwstraat in 1907 verhuisde naar het huidige Julianaplein, toen nog genaamd Oranje Nassauplein. Van die verhuizing is de eerste steen bewaard gebleven, maar in de Tweede Wereldoorlog werd alle opslag en het gehele archief door de Duitsers ontvreemd c.q. vernietigd.
In 1965 verliet de onderneming de binnenstad en nam zijn intrek in de villa Zuiderbosch van de familie Goulmy, maar die gebouwd was door de familie Sweens.
De steenlegging gebeurt precies 100 jaar na de ‘Julianapleinceremonie’ door de nieuwe – vierde - generatie van Wijn Verlinden, welke onderneming in 1985 de eer kreeg het predikaat Hofleverancier te mogen dragen.
Dan is het cirkeltje van de zakelijke ondernemers in de stamboom van de Verlindens weer rond. Want bedovergrootvader dr. J. F. Verlinden, gepromoveerd arts, kwam in 1852 als dorpsdoctor naar Vlijmen. Diens zoon Gérard begon in 1885 met een wijnhandel in In de Boerenmouw.