Opening Wijn Verlinden/Vlijmen

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-05-2008 | Gewijzigd op: 04-01-2010
 
Jan Hein en Floris Verlinden toasten op de opening van het bedrijfspand.
foto © Wijn Verlinden
 
Op maandag 26 mei 2008 ging officieel het nieuwe bedrijfspand van Wijn Verlinden in het Vlijmense bedrijfspark Het Hoog open.
Met de onthulling van de ‘eerste steen, die in 1907 door de zesjarige vader Jan Verlinden en diens driejarige broer Dirk Verlinden voor het nieuwe pand Juliananplein hoek Capucijnenlaan werd gelegd, werd bijna een jaar geleden de opslag en expeditie/logistiek van Wijn Verlinden op 31 augustus 2007 op bedrijvenpark Het Hoog [aan de Touwslager] in Vlijmen officieus geopend. Het kantoorpand, ook naar ontwerp van architect De Jonge uit Breda en - geheel in beton en glas - gebouwd door Concrex, volgt eind dit jaar of begin volgend jaar.

Het kan nog wel even duren, maar het is de bedoeling in het Bossche Paleiskwartier [deel De Markies], waar ook een bioscoop en hotel komen, het beroemde café-restaurant Flo te openen. Dat gebeurt helaas eerder in Eindhoven [Holiday Inn] en Maastricht]. Den Bosch is daarna aan de beurt. Het gerenommeerde Flo, gevestigd in de Amsterdamse Amstelstraat, had een test -case op de excellente georganiseerde open dag van Wijn Verlinden op het Vlijmense bedrijfsterrein De Hooven.  
 


Links:  Jan Hein Verlinden in zijn workshop over wijn en chocolade.
Rechts de 'vaatwasmachine' met  Yvonne de Groot en Helga Schnitker.
- foto's © paul kriele, 26 mei 2008.

Bosch' bedrijf
Wijn Verlinden is door grove nalatigheid gedwongen uit Den Bosch te verhuizen naar een ruimere locatie, aldus de oud-directeur Jan Hein Verlinden. Dat is een wat ingewikkelde geschiedenis. Met een grondruil is de gemeente nog akkoord gegaan en die is ook geëffectueerd, maar zij is vervolgens met de aankoop van enkele volkstuinen nabij De Grote Elst haar afspraken niet nagekomen en pleegde in deze zaak zelfs contractbreuk.

Frappant van de hernieuwde steenlegging is dat ruim 120 jaar geleden overgrootvader Gérard Verlinden in In de Boerenmouw begon en via – waarschijnlijk – de Hinthamerstraat en zeker via de Dode Nieuwstraat in 1907 verhuisde naar het huidige Julianaplein, toen nog genaamd Oranje Nassauplein. Van die verhuizing is de eerste steen bewaard gebleven, maar in de Tweede Wereldoorlog werd alle opslag en het gehele archief door de Duitsers ontvreemd c.q. vernietigd.
In 1965 verliet de onderneming de binnenstad en nam zijn intrek in de villa Zuiderbosch van de familie Goulmy, maar die gebouwd was door de familie Sweens.


Links:  de magazijnen met de gevarieerde opslag van wijnen gedistilleerd e.d.. Rechts: entertainment bij de opening.

-------------------------
De steenlegging gebeurt precies 100 jaar na de ‘Julianapleinceremonie’ door de nieuwe – vierde - generatie van Wijn Verlinden, welke onderneming in 1985 de eer kreeg het predikaat Hofleverancier te mogen dragen.
Dan is het cirkeltje van de zakelijke ondernemers in de stamboom van de Verlindens weer rond. Want bedovergrootvader dr. J. F. Verlinden, gepromoveerd arts, kwam in 1852 als dorpsdoctor naar Vlijmen. Diens zoon Gérard begon in 1885 met een wijnhandel in In de Boerenmouw.
De foyer of lounge van het bedrijf aan de Hooven en het speciaal voor de opening ingericht restaurant Flo.
-foto's © paul kriele, 26 mei 2008.
 


Het kan nog wel even duren, maar het is de bedoeling in het Bossche Paleiskwartier [deel De Markies], waar ook een bioscoop en hotel komen, het beroemde café Flo te openen. Dat gebeurt helaas eerder in Eindhoven [Holiday Inn] en Maastricht]. Den Bosch is daarna aan de beurt.
Het gerenommeerde Flo, gevestigd in de Amsterdamse Amstelstraat, had een test -case op de excellente georganiseerde open dag van Wijn Verlinden op het Vlijmense bedrijfsterrein De Hooven. De van origine - 120 jaar bestaande- Bossche wijnhandel moest in 2006 door een manoeuvre van de gemeente [wethouder Eugster] naar Vlijmen uitwijken, omdat er op een uitbreidingsplan geen antwoord volgde.
In alle sjiek en met alle passende service [organisatie Roger Schreurs van Bureau Loco] werd daar een ontvangst, diner, borrel en workshops opgezet.
Floris Verlinden van de nieuwe 6e generatie ontving er zijn gasten terzijde gestaan door vader Jan Hein [4e generatie], die het bedrijf weer van zijn vader Jan had overgenomen.
In 1965 vertrok Verlinden uit de Bossche binnenstad [Julianapein] naar villa Zuiderbosch in Hintham.


Terug naar boven