Eindelijk een beeld voor Jacob Moleschott in Den Bosch ??

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-06-2022 | Gewijzigd op: 02-08-2022
Eindelijk een beeld voor Jacob Moleschott in Den Bosch ?
........................
Het borstbeeld in Rome van de Bosschenaar Jacob Moleschott *1823- +1893

Na vele acties en pas recent met een groot scheepse aanpak opgezet, zou er eindelijk voor de Bossche filosoof en arts, wetenschapper Jacob Moleschott een beeld opgericht kunnen worden. Deze Moleschott woonde op de plek van het huidige Stadskantoor, Niet in zijn geboortestad maar wereldwijd en specifiek in Italië kreeg hij de erkenning die hem toekomt. Dat beseffen- hopelijk- ruim 80 merendeels Bosschenaren of in Den Bosch werkzaam geweest zijnde BB-ers, onder wie de voorzitter van FC Den Bosch Huib van Mackelenbergh, rector Ans Buys ook als voorzitter van de Blauwe Engelen, entertainer Hans Terrvoort en de oud wethouders Hans Dona en Ton Lensen. Dat komt dan omdat ook zij vinden dat Moleschott een icoon is voor hedendaagse emancipatie, sociale rechtvaardigheid en vertrouwen in de wetenschap. Gezamenlijk doen zij een oproep aan het gemeentebestuur van Den Bosch hem om die redenen erkenning te geven.
Hun oproep wordt ondersteund door een initiatie voorstel dat de fractieleider van de SP, Bram Roovers deze maand in de gemeenteraad gaat doen. Rovers vraagt een kunstenaar aan te wijzen die Molenschott op een eigen manier te gaan eren. Roovers onderstreept zijn verzoek met de motieven dat Moleschott zich inzette voor toegankelijke gezondheidszorg, pleitbezorger was voor stemrecht voor vrouwen en voor goede voeding ook voor arme mensen.
Frans van Gaal, motor achter deze acties, betreurt het dat Den Bosch deze grote wetenschapper uit het collectief geheugen heeft verdrongen.