100ste Internationale Vrouwendag 2008

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-03-2008 | Gewijzigd op: 02-04-2012
Inhoud:
Conferentie
Toneelstuk
Uitverkiezing mooiste tonen ambtsketen
May Weggen opent Vrouendag
Expositie ambtsketens
---------------------------------------
De 100ste Internationale Vrouwendag, die zaterdag 8 maart 2008 onder grote belangstelling in het Provinciehuis plaatsvond, is meer dan geslaagd. Succesvol was al dat Nelleke van Wijk, voorzitster van het Vrouwennetwerk 's-Hertogenbosh voor de 75-koppige 8 Maart Raad naast CdK Hanja Maij-Weggen had weten te strikken, maar ook de vrouwelijke gedeputeerden en locale bestuursleden uit heel Brabant. Ook de tribunes blonken uit met topvrouwen van maatschappelijke organisaties en ondernemingen.

-Boven: De organisatie tijdens de briefing.

-Rechts boven: Bouchra Elaloui en Joep Baartmans.

-Rechts: Commissaris der Koningin Hanja Maij -Weggen die de opening verrichtte in gesprek met Letty Demmers, burgemeester van Best die als voorzitter van de raad optrad.

foto's © imke katoen [r.] en bouchra elaloui [l.], 8 maart 2008.
 

De gespreken gingen over vrouwen participatie, bekleden van hoog fucties in de maatschapelijk ladder. Aan de hand van een aantal stellingen werdt gediscussert over of vrouwen zelf de glazen plafon creren, vrouwen en duurzamheid en vrouwen met rust laten wanneer zelf kiezen om voor de andere te zorgen en niet zo zeer met carriere bezig zijn.

Origineel waren de expo van 'Onbeperkt Talent' met kunstwerken van vrouwen met een handicap. 
De expositie is samengesteld door de werkgroep, olv Bouchra Elaloui, bestaande uit Annie Heesters, Tonnie vander Aar, Yvonne de Lege, Roos Kapteijns, Jozijn Hoogdoorn en Dorien Dragstma.

De Multi Etnisch Toneelgroep De Regenboog bracht in een speciaal ingericht n Café à la Marrakech 'Haman de Wauwvrouw!'. Dat draaide om de wens van de etnische vrouwen naar een verwendag op een eigen ontmoetingsplek. De dames kwamen wel in een sauna terecht, maar daar was een bar, moesten ze gemengd baden en bood men deze Noord-Afrikaanse vrouwen een 'snel bruinkuur' aan... .

-Boven: Fragmenten uit het toneelstuk 'Wauw wat een vrouw' van het Etnisch Vrouwennetwerk over hun zoektocht naar een hamam in Den Bosch.
-Links boven: De finale met Willemijn Smeets en rechts act in toneelstuk 'Hamam de Wauwvrouw'.


-Rechts een van de ambtsketens.
 
Gert de Mulder met haar winnend ontwerp. Origineel, vrouwelijk en functioneel, aldus de jury over deze met paarlen afgezette ambtsketen. Het doorknippen van het lint voor de opening van de expositie Onbekend Talent door Bouchra Elaloui, die deze tentoonstelling heeft opgezet.

foto's © imke katoen, 8 maart 2008.
 

Ambtsketens
Uit de 10 ontwerpen van de wedstrijd 'keramieken ambtsketens' werd de parel keten van Gert de Mulder door de jury uitverkoren vanwege de originaliteit en functionaliteit als ambtsketen.
De winnares links boven] Gert de Mulder: 'de Burgervrouwe van de stad die dit draagt symboliseert de Burgermoeder zelf te midden van haar Danen, die zij beschermt als ware ze van porselein.

zie hieronder voor de overige ontwerpen.

Eugster interviewde 4 projectleiders: 
Marso Abdi over een Gezondheidscentrum dat in Somalië werd gerealiseerd, 
met Lex van Grinsdven die met de vrijwilligers in de Gestelse Buurt opgekinapte computers naar Inda stuurt
met Ineke Walraven over haar 3e Wereld cd, waarvan uit de verkoop een baby gevaccineerd kan worden.

Wethouder Jetty Eugster van de milleniumgemeente 's-Hertogenbosch die zich erg ingenomen toonde met de presentaties op de beurs en de workshops, interviewde vier projectleiders. Eugster liet zich nog informeren over een van de acht millenniumdoelen. In 2000 is. afgesproken om in 2015 de armoede in de wereld voor de helft te hebben teruggedrongen. Ook het vrouwenproject 'Totombotie' [maken van houten kunstwerken] in Suriname trok erg haar aandacht.Daar zijn deze vrouwen de spil in een onderneming.

De kunstwerken van Onbeperkt Talent en het door 9 Marokkaanse vrouwen gemaakte wandkleed blijven nog drie weken in het Provinciehuis tentoongesteld. De ambtsketens zijn nog tot 27 april 2008 in het Kruithuis bij STOK te zien. 
Na afloop ontving elke bezoeker, als aandenken van de Provincie een vaas van keramiste Manita Kieft cadeau.

May Weggen opent Vrouwendag 25 februari 2008.
De Internationale –Bossche- Vrouwendag op 8 maart in het Provinciehuis wordt geopend door Commissaris der Koningin May Weggen. Op het programma van die 100ste dag staan: discussies o.a. olv Lettty Lemmers burgemeester van Best, een beurs met regionale ondernemers, workshops, zang ballet, toneel en muziek en een expo van Kunst door 40 vrouwen.  

Expositie ambtsketensStichting Vrouwennetwerk 's-Hertogenbosch heeft samen met het Multi Etnisch Vrouwennetwerk en de Stichting STOK een wedstrijd ontwerpen van een ambtsketen opgezet. De winnende keten zal gedragen worden door devoorzitter van de 8 maart Raad. Deze winnende keten is gekocht door de StichtingVrouwennetwerk en wordt op de Internationale Vrouwendag aangeboden aan de voorzitter.
 

-Boven:Det Grottendieck, ontwierp een keten uit van alles wat kaduuk is'. 
-Rechts boven: Toelichting van Manita Kieft. Als we weten waar we staan kunnen we ons ook weer verbinden [Vrij vertaald naar Rosa Luxemburg].
-Rechts: Marianne van Heeswijk 'Draagster en toeschouwers zijn door Alle vrouwen van de Wereld omringd. Alle vrouwen spiegelen zich in deze keten.

foto ' s © paul kriele, 7 maart 2008.


-Links boven: ontwerp van Mieke Reynen ';'veelzijdigheid', iemand die een openbaar ambt bekleedt moet de beschikking hebben over meerdere kwaliteiten, aldus Mieke.
-Boven: Rosa Tiers met een symbolische ambtsketen van porselein, ijzeroxide, pennen, sluiting en draad van zilver.
-Links: Helen Martina met Keramische ronde vormen [tientallen, acht meter lang] als symbool voor de mensen die met elkaar de samenleving vormen en maken
.

foto's © paul kriele, 7 maart 2008.

-Boven: Kiki van Eijk: porseleinen zegls die met elkaar een halssieraad vormene hetgeen ook wel een ambtsketen genoemd zou kunnen worden. Het bezegelt de schoonheid van de draagster.
-Boven rechts: Myrna Stolk een symbolisch object met gelaagde betekenis [van klei
].
-Rechts:  keten van Maria Hees [porselein]. Een ambtsketen van zilver, noemt Maria haar ontwerp.  
 
foto ' s © paul kriele, 7 maart 2008.
 

 
Terug naar boven