Beiaards liggen stil/een restauratie wacht

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-09-2003 Zowel de stadhuis – als de St.Jansbeiaard liggen stil. Vanaf maandag gaan vanwege de restauratieaanpak alle –behalve de grote - klokken van de St. Jansbeiaard eruit. Ze worden schoongemaakt en er komen zeven nieuwe klokken bij. De uitbreiding past in de moderniteit. ‘Eigentijdse beiaards bestaan uit 57 klokken…,’ aldus beiaardier Joost van Balkom. Die nieuwe klokken zijn genoemd naar Toon en Sjef van Balkom, Frans van Valderen, plebaan van de Camp, Jan Bruens en Herman Durville. Beide laatste –voormalige – voorzitters van de ’ s-Hertogenbossche Beiaardstichting hebben feitelijk de beiaard nieuw leven ingeblazen.
Ook het klavier wordt vernieuwd, maar de 75-jarige stalen - en vooral authentieke - ophanging, die verroest is en doorzakt, mag van Rijksdienst voor Monumentenzorg niet vervangen worden! Ook hier weer is vervanging van ‘de techniek’ het discussiepunt.

Het interieur van de orgelkast van de St.Jan dat dringend aan vernieuwing toe is.
Boven beiaardier"Joost van Balkom.
foto © Kees de Kok 10 april 2002.

De Gemeente, die zich meestal naar die Dienst buigt, moet een besluit nemen. Hoe dat uitloopt bij een beperkt deskundige apparaat, is met de aanloop naar de restauratie gebleken. Het stadhuiscarillon, dat als eerste aan de beurt kwam, had nu al moeten spelen, maar ligt stil. De restauratie is niet naar wens verlopen. De firma Eijsbouts heeft zich op het moeilijkste traject - de tractuur [overbrenging] -vergaloppeerd. De oplevering - al vier maal uitgesteld -volgt mogelijk in december 2003. Dan kunnen eindelijk de hamertjes die aan de buitenkant tegen de klokken slaan, in actie komen. Af en toe is het stadhuiscarillon nog wel hoorbaar, maar dat zijn maar testen.
Gieten van de 7 klokken
Begin december 2003 worden de zeven nieuwe klokken gegoten en worden de namen op die klokken aangebracht. Dat gaat met een min of meer officieel tintje gepaard in de klokkengieterij van Eijsbouts in Asten.