60 jaar Tuincentrum Groenrijk [Stolzenbach]

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-03-2019 | Gewijzigd op: 06-03-2019
Op woensdag 13 maart 2019 viert de familie Stolzenbach, onder aanvoering van Annie en haar twee zonen André en Peter, viert het 60 jarig bestaan van het tuincentrum aan de Graafseweg. Het zo gemoedelijke en familiaire bedrijf nodigt klanten en belangstellenden uit voor een 'Op de koffie bij Annie'. Gastvrijer kan het niet. ..
De 85-jarige moeder Annie van Elderen weet met haar charme de sfeer te zetten in de riante zaak, die in juli 2000 door haar beide zonen werd voortgezet. Haar man Kees, die al jong bij oprichter Adriaan van Vugt hielp, was de degene die in 1959 de kwekerij  voortzette. In hun beheer is de kwekerij en bloemisterij uitgegroeid tot een modern en groots opgezet tuincentrum dat  steun ondervond en ondervindt van de life styleprogramma's op tv. Zij zijn toen franchisenemers bij Groenrijk geworden.
De een, André, leidt het hoveniersbedrijf en Peter doet het tuincentrum en de administratie.

Bericht van 15 maart 2009 50 jaar tuincentrum Groenrijk [v/h Stolzenbach]  15 maart 2009.
Een gouden tuincentrum van de
Stolzenbachs aan de Graafseweg,
die op 20 maart 2009 open huis houden.


foto © paul kriele, juli 2000.

In de maand maart 2009 viert Tuincentrum Groenrijk aan de Graafseweg het 50-jarig bestaan. In dat jubileum staat de bijna 75-jarige Annie Stolzenbach centraal, want ook zij staat al 50 jaar voor dag en dauw tussen de coniferen en de violen.
Behalve een klein tuincentrum, toen nog  kwekerij, stond Annie en haar man in die jaren vijftig  op de Bossche markt met een bloemenkraam.
De 3 x 3 meter van 1959 zijn uitgegroeid tot een druk bezocht centrum van 4.200 vierkante meter  oppervlakte.
Vrijdag 20 maart 2009 is er vanaf 14.00 uur een ongedwongen receptie op 50 jaar Stolzenbach [sorry Groenrijk]

Pagina Stolzenbach
In juli 2000 was de aanleiding  een pagina 'Stolzenbach' te maken, de overdracht door Annie Stolzenbach aan haar zonen André en Peter van het tuincentrum. Dat centrum had haar man Kees in 1995 opgezet.

Door overname van de zaak door Groenrijk brak er een nieuwe fase aan.
Tuincentrum Stolzenbach aan de Graafseweg maakt een onstuimige ontwikkeling door. Terwijl de startende generatie opstapt, leiden de huidige bewindvoerders André en Peter het centrum naar een nieuwe gedaante. Het centrum bestaat ruim veertig jaar.
Berichten:
-50 jaar Tuincentrum Groenrijk voorheen Stolzenbach 15 maart 2009
-Voortzetting Tuincentrum Stolzenbach van tuincentrum door Annie's zonen  21 juli 2000.
-De Annie Stolzenbach-story
-Afscheid Annie Stolzenbach -van Elderen

Berichtgeving Vanaf de maand oktober 2000 heet Tuincentrum Stolzenbach voortaan 'Groenrijk/Stolzenbach'.
Annie Stolzenbach-van Elderen stopt
 
Annie Stolzenbach-van Elderen in 1934 in Oisterwijk geboren. Haar ouders waren marktkooplui in textiel van wie zij het vak al op 17-jarige leeftijd overnam.

foto © paul kriele, 31 juli 2000.
 

Tuincentrum Groenrijk 50 jaar 15 maart 2009


Voortzetting Tuincentrum Stolzenbach van tuintcentrum door Annie's zonen
  Peter & André  31 juli 2000,
Annie Stolzenbach, bekend van haar bloemen- en plantenkraam op de Bosshe markt stopt. Ruim veertig jaar geleden begon zij met haar man Kees de bloemisterij Stolzenbach die inmiddels is uitgegroeid tot een tuincentrum. Feitelijk staat Annie zelf al vanaf haar zeventiende op de markt. Voor haar huwelijk in 1959 was dat nog met sokken, textiel en ondergoed. Die verkoop had zij van haar Oisterwijkse ouders Van Elderen overgenomen.
Van 1959 dateert de bloemisterij, later tuincentrum die zij met wijlen haar man Kees heeft opgezet. Haar leeftijd en om het accent geheel op het tuincentrum te kunnen leggen, zijn de redenen dat de 66-jarige stopt. Haar zonen Peter en André hebben het met dat centrum al druk genoeg, zegt zij
Komend najaar verandert een nieuw en vergroot 'Tuincentrum Stolzenbach' in 'Groenrijk'. Dat is een landelijk bekend staand tuincentrum dat accenten legt op groen en water. Het bevat een tiental vestigingen.
 
Zaterdag 12 augustus 2000 stond An Stolzenbach vijftig jaar op de Bossche Markt. Het was de dag waarop zij officieel afscheid nam van haar klanten die al die jaren haar bloemen-, en plantenkraam bezochten. -Temidden van de eigen en de vele geschonken bloemen troonde An een dagje achter haar kraam, soms glunderend en soms met een traantje in haar
ogen. 
Op de rechter foto op de achtergrond Annies dochter.

foto © paul kriele, 12 augustus 2000.

 

2. de Annie Stolzenbach-story
Annie Stolzenbach-Van Elderen is in 1934 geboren in Oisterwijk. Haar ouders gingen met textiel de Brabantse markten af. Direct na school, ze was amper zeventien, kwam zij ook in die marktkraam te staan met de verkoop van sokken, ondergoed en overig textiel.
 
Een jeugdfoto van Kees Stolzenbach [1929-1986], op twaalfjarige leeftijd. Kees is de oprichter van het gelijknamige tuincentrum aan de Graafseweg.
Diens zonen André en Peter lijken sprekend op hun vader.

foto archief familie Stolzenbach.


Rond 1955 leerde Annie van Elderen haar man Kees Stolzenbach kennen. Die zat van huis uit in de zaadhandel. Bekend is nog zaadhandel Van Vught op Hinthamerstraat 160. De zaadhandel is overgegaan van [groot-]vader Adriaan op zoon Jos en vervolgens op diens dochter. De zaadhandel in de Hinthamerstraat wordt momenteel geleid door de kleindochter van Adriaan van Vught.

Van bloemisterij naar tuinderij
Stolzenbach aan de Graafseweg 242-244 was aanvankelijk een bloemisterij. In 1988 is de zaak grootscheeps aangepakt en omgezet in een tuincentrum. In het jaar van hun huwelijk in 1959 zijn Annie en haar man Kees daarmee begonnen. De houten loodsen waar het allemaal in begon staan nog verscholen op het laag gelegen terrein aan de Graafseweg 264. De ingang van het centrum ligt tussen de nummers 242-244. Trots wijst Annie op de houten gebouwtjes waar de zaadhandel 41 jaar geleden startte. De geblakerde loodsen liggen verscholen tussen opgepakte zakken tuingrond, kruiwagens en ander tuinmateriaal. Maar voor de generatie die afscheid neemt vormen zij een historische herinnering. Daar tegenover wordt gebouwd aan de toekomst van een nieuw tuincentrum.
Echtgenoot Kees Stolzenbach overleed in 1986, maar Annie zette vol goede moed het werk voort. In haar kielzog groeide André, de oudste van 1963 en Peter van 1971 voortvarend op. Voor hen is de toekomst verzekerd.
 
Het tuincentrum gelegen achter de Graafseweg 264 met rechts nog net zichtbaar de eerste loods waarin Kees en Annie Stolzenbach in 1959 de bloemisterij begonnen.
foto © paul kriele, 31 juli 2000.

onstuimige groei
De jongens hebben altijd gezegd: wij doen het voor ons moeder en Annie zei: ik doe het voor mijn kinderen. Eenenveertig jaar is zij al het gezicht van tuincentrum Stolzenbach. Haar ' mannen' - André en Peter -hebben spelenderwijs de zaak overgenomen.
Nu Annie na bijna vijftig jaar op haar louweren gaat rusten verkeert de zaak nog steeds in een onstuimige groei. In 1998 werd de Groenmakers van Orthen overgenomen. Komend najaar sluit Tuincentrum Stolzenbach zich aan bij Groenrijk, een keten van een tiental zaken toegespitst op groen en water, zo legt Peter uit. Op 15 oktober a.s. wordt officieel en feestelijk de heropening en de aansluiting bij Groenrijk gevierd.
Peter legt uit hoe het centrum er uit gaat zien met een nog grotere oppervlakte, zestig parkeerplaatsen en een groene en waterrijke inrichting en 2000 vierkante meter kassen erbij!

afscheid
Moeder Annie Stolzenbach zal dit alles beslist niet ontgaan. Lang is zij er al de stuwende kracht. Bovendien is zij niet iemand om stil te gaanzitten. Graag staat zijn zij er als haantje de voorste bij.
'Voor mijn jongens bleef er te weinig tijd over, zowel privé als voor het tuincentrum', zegt ze terwijl ze tussendoor de klanten helpt. 'De markt bracht ook volop werk met zich mee. Dus je moet nu eenmaal een keer kiezen.'
Annie wijst maar op haar leeftijd, een argument dat in haar besluit meespeelt. 'Alhoewel ik het gaarne doe, ik gben geen achttien meer.. Hier aan de Graafseweg heb ik dik de kost verdiend. Dus ik blijf hier alle dagen, want helemaal niks doen... '
   
 In 1941 werd aan Adriaan van Vught door burgemeester Van Lanschot de eremedaille van 's-Hertogenbosch opgespeld b.g.v. Kees' vijftigjarig marktkoopmanschap.

foto's  © archief familie Stolzenbach
 V.l.n.r.: zus van moeder van Vught, knecht, moeder Van Vught, opa Adriaan van Vught, zus van moeder Van Vught, tussen jhaar en burgemeeseter Frans van Lancchot net zichtbaar de echtgenote van Jos van Vught, dan twee tantes van Kees Stolzenbach, Heintje van der Horst, en nog een onbekende met hoed..
Kees Stolzenbach. de in 1986 overleden echtgenoot van Annie. zit op de grond links naast het bord 1891-1941.

Adriaan van Vught, oprichter van de zaadhandel Van Vught op Hinthamerstraat 160. Bij opa van Vught heeft Kees Stolzenbach, kleinzoon van moederszijde, het vak geleerd.
Opa Adriaan van Vught stond in 1941 centraal op de Bossche Markt. Daar werd hij gehuldigd door klanten, collega's en zijn familie. Burgemeester Frans van Lanschot kwam hem een eremedaille omhangen. De reden was, dat Adriaan van Vught al vijftig jaar [vanaf 1891] op de markt stond.


Afscheid Annie Stolzenbach van de Bossche markt
Na net geen vijftig jaar neemt Annie Stolzenbach op zaterdag 12 augustus op de Bossche markt afscheid van haar klanten. Haar twee zonen willen er iets feestelijk van maken. De klanten ontvangen een presentje. Annie zal dan beslist het stralend middelpunt zijn temidden van bloemen en de trouwe klanten die met haar afscheid meeleven. Maar ophouden met werken doet ze beslist niet, daar voelt de 66-jarige zich nog te jong voor !

Terug naar boven