Theatershow rond Cor Swanenberg

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-03-2015 | Gewijzigd op: 12-03-2015
De bekende liedjesschrijver, zanger, auteur, dialecticus Cor Swanenberg geeft  zondag 9 maart 2015 rond zijn 40-jarig jubileum als zanger/kunstenaar een show in de Berlicumse Durpsherd. Aan de jubileumvoorstelling doen naast
Cor zelf [als presentator] ook Lya de Haas en Hennie Korsten, Annelieke Merx, Double Two, Bagatelle en 'De Sik en Ik'  mee. De titel van de show waarin Cor zelf ook zingt, 'Cor Swanenberg 40 jaar op de planken'.
Cors jongste boek is  'Met de kont in de boter', waarin hij -als een soort memoires- zijn herinneringen heeft vastgelegd. Het is ook een tevreden terugblik waaraan Nelleke de Laat en Cors jongste zoon hun bijdragen leverden.

Cor Swanenberg die vanwege zijn bijdrage aan het  behoud van het
Brabants dialect en zijn auteurschap van vele publicaties, eerder al tot
Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd
.

Cor Swanenberg veelzijdig kunstenaar 
 Veertig jaar geleden zette Cor Swanenberg zijn eerste schreden op een podium met eigen werk. Dat had hij vooraf nooit kunnen denken, want hij balanceerde vaak tussen schrijflust en plankenkoorts, maar zijn voordrachten brachten naast bibbers ook veel kippenvelmomenten.
De Middelrooienaar had van jongs af enkele ‘grote’ wensdromen. Hij wilde ‘meester’ worden en hij zou graag ooit een boek schrijven. Het werd allemaal waar en het werd veel meer.
Carel Swinkels strikte hem in 1975 voor een voordracht uit eigen werk in het Literaire Café in de Odyssee [Vughterstraat]. Dat was zijn eerste officiële optreden.

Auteurschap
Omdat Cor ook gedichten schreef die hij zelf voordroeg, kreeg hij veel verzoekjes om liedteksten* te maken. 
Met zijn oudste zoon Jos verzorgde Cor het grote Meierijse woordenboek Eige grèij en de bundel Oost-Brabants. Later leidde die samenwerking tussen vader en zoon tot de publicatie van Op goei gevuul, de vormleer van het Meierijs en tot het Brabantse spreekwoordenboek Bij wijze van spreuken.

Cor stelt al meer dan twintig jaar lang de Brabantse Spreukenkalender samen. Zijn meest recente boeken zijn Mi de muziek mee (met cd!), Tussen vroeger en vandaag en Nou houdoe dan. Swanenberg is medewerker van het pro­gramma Op z’n Brabants op Omroep Brabant en redactiemedewerker van het tijdschrift Brabants.

In 1997 kreeg hij de Ad de Laat­prijs voor zijn publicaties en activiteiten voor en in het Brabantse dia­lect. In 2007 kregen Cor en Jos de dialectprijs De Vergulde Klomp.
Swanenberg was de winnaar van het Brabants Dialectenfestival 2006, categorie gedichten. Hij kreeg de dialectpenning verbonden aan de schrijfwedstrijd die tweejaarlijks in Lieshout gehouden wordt voor zijn gedicht Verlorre bruurke.

*Swanenbergs jongste cd heet ‘Gesneeje koek’, een mengeling van Brabantse humor in conference en liedjes. Veel succes heeft hij de laatste jaren met zijn wekelijkse dialectcolumns die hij schrijft onder de schuilnaam Klaas van Bètte. Ondertussen zijn daarvan zeven bundels verschenen.

Terug naar boven