250 jaar Brabants Dagblad

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-07-2021 | Gewijzigd op: 02-07-2021

Vandaag 2 juli 20021 verscheen 250 jaar geleden de voorloper van het Brabants Dagblad. Die krant, die alleen nog op dinsdag en vrijdag uitkwam, heette dan ook  's Hertogenbossche dinsdagse [en vrijdagse] Courant. 
Op Bossche Encyclopedie staat uitgebreid de geschiedenis van deze oorspronkelijk Bossche krant beschreven. 
De uitgever, DPG media, brengt die 250 jaar in woord en beeld. Ook digitaal uiteraard verscheen er een krant van 24 pagina's waarin de uitgave en het bezorgen van de krant  uiteengezet wordt[ www.bd.nl/250 

Bij gelegenheid van van 50 jaar Brabants Dagblad [na zovele jaren namen te hebben gehad zoals Het Huisgezin en Provinciaal Noordbrabantse en 's-Hertogenbossch Courant, verscheen op 23 maart 2009 op bastionoranje.nl een artikelenreeks met uiteenlopende berichten over het Brabants Dagblad. 
Ook Bossche Encyclopedie bevat artikelen over het Brabants Dagblad en diens voorgangers* 
 
......................
Digitaal een 24 pagina's dikke krant waarin het proces
van kranten maken en bezorgen wordt uiteengezet. 
 
Links de eerste
editie van de  voorloper van het Brabants Dagblad van
2 juli  1771. Een krant die twee maal per week verscheen,
nog zonder foto's
of andere plaatjes. 

Rechts de krant vandaag de dag:
2 juli 2021.

.....................................


Korte geschiedneis van de Bossche krant uit Bossche Encyclopedie

Brabants Dagblad de naam van de krant, die in 1959 werd gegeven aan het dagblad uit 's-Hertogenbosch. Aanvankelijk als Bataavs-Brabandsche Courant, verschenen onder die naam te 's-Hertogenbosch van 1796 tot 1799, werd omgedoopt in „Bossche Vaderlandsche Courant”, die op haar beurt weer evenals de oude 's-Hertogenbosche Courant in 1811 voortgezet werd als „Journal du Departement des Bouches du Rhin”, welk blad onder die naam tot 1814 verscheen en toen weer een andere titel kreeg: Staatkundig Dagblad van de Rijnmonden, voor slechts 21 dagen, vervolgens Dagblad van het Departement der Monden van de Rhijn, om tenslotte al spoedig als Dagblad der Provincie Braband te verschijnen.
In 1815 werd het dan Dagblad der Provincie Noord Brabant, in 1818 Provinciaal Dagblad, in 1845: Provinciaal Dagblad van Noord-Brabant en 's-Hertogenbossche Stadscourant, toen de stadscourant werd overgenomen.

De volgende naam Provinciaal Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant bleef tot 1941 bestaan. Toen kwam het tot een combinatie met het Noordbrabantsch Dagblad Het Huisgezin onder de nieuwe naam Noordbrabantsche Courant. In 1944 gewijzigd in: De Nieuwe Brabantsche Courant.
Na de bevrijding van het zuiden in 1944 verscheen in 's-Hertogenbosch tot 1945 De Vrije Pers als Dagblad en vanaf 1945 het Provinciaal Noordbrabantsch Dagblad. In 1946 werd echter de plaats weer ingenomen door de Provinciaal Noordbrabantsche Courant Het Huisgezin, welke naam voorgoed verdween in 1959, toen gekozen werd voor het Brabants Dagblad, een uitgave van het Teulings concern, later de Brabant Pers, onderdeel van de VNU.   


Bron: Anton van Oirschot: De Kranten in Brabant, 1963

Terug naar boven