Stemmenwijzer: krant met rechtse trekjes

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-02-2010 | Gewijzigd op: 18-02-2010

Het Brabants Dagblad publiceerde deze week een stemmenwijzer: 'Eerste Hulp bij Stemmen'. Elke plaats in het verspreidingsgebied van het Brabants Dagblad staat er op.
In de wijzer komen aan de hand van tien vragen [over allerlei kwesties] alle politieke partijen voorbij. De wijzer helpt een keuze te maken als je onbekend bent in het  politieke land  en niet weet welke partij wat te bieden heeft.  Met die wijzer wil de krant overigens het 'gaan stemmen' stimuleren.
Maar een 'Stemmenwijzer' als deze komt in geheel het verspreidingsgebied van Wegener Uitgeverij voor. Dus ook buiten Brabant.

Merkwaardig vindt een lezer dat in alle grote steden na het beantwoording vanaf vraag 1  en je dan telkens op de eerste keuze klikt, Trots op Nederland als resultaat van de wijzer verschijnt. In Eindhoven is dat de lijst  Pim Fortuijn en in Arnhem de VVD.
Maar -eerlijk gezegd - is het  ook weer niet zo dat alle rechtse partijen bovenaan hangen. Want in Den Bosch volgt bij de beantwoording van de 10 vragen -als je steeds op het tweede antwoord/keuze klikt, de Partij van de Arbeid. Onderaan staat -toevallig- Rosmalens Belang.
Maar het lijkt er wel op of ze van de partijprogramma's het boekje ernaast hebben gelegd en telkens bovenaan in het partijprogram zijn begonnen. Bekend is, zo merkt de crtiticus op, dat in het algemeen een lezer voor het gemak ook steeds de eerste keuze maakt.
Ton Rooms, adjunct-hoofdredacteur van het Brabant Dagblad reageert wat koeltjes en afhoudend wanneer we hem deze eenzijdige opzet voorleggen.Toen we de partijnaam TROTS lieten vallen, reageerde hij lichtelijk geraakt: 'Je wilt toch niet beweren dat we voor Trots zijn.. '
Maar wat de opzet betreft? 'Het is geen enquete,' zegt Rooms, als we per ongeluk dat woord laten vallen. 'Het is gewoon een hulpmiddel'. Of hij dan zelf dat middel heeft uitgeprobeerd"?  'Nee,  ik heb me er niet mee bemoeid.'


Inderdaad klopt de aanhef van het artikel 'Eerste hulp bij stemmen' van 17 februari 2010, waar de krant mee begon, dat alle programma's op elkaar lijken. Daar doet 'de krant' dus zelf ook aan mee, beginnend vanaf  rechts.