Studiedag toekomst krant

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-11-2003 In het symposium over de krant [Hervormde Kerk 27 november 2004] betwijfelde hoofdredacteur van het Brabants Dagblad Tony van der Meulen, tevens een van de inleiders, of internet het nieuwe medium in plaats van de krant wordt. Men neemt gewoon te weinig tijd om lange stukken te lezen. Ook de hoofdredacteur van de gratis krant Metro Jan Dijkgraaf, was het hier mee eens.
Van der Meulen- in hart en nieren een krantenman- vreest binnenkort wel dramatische fusies of opheffingen in/van kranten[land] in een markt die alsmaar inzakt, met name door terugvallende advertenties. Overigens stelde de hoofdredacteur ook dat ‘….de toenemende vrije tijd voor de krant een nog grotere bedreiging vormt omdat men geen tijd meer vindt een krant te lezen.’ Maar- mede gezien de regionalisering van de landelijke kranten , gloort er voor het Brabants Dagblad nog toekomst, aldus van der Meulen.

Het forum met vlnr Huub Wijfjes, oud-wethouder Joke van der Beek, Frank van Vrede de dagvoorzitter, Angelique Sens directeur Persmuseum en Tony van der Meulen hoofdredacteur Brabants Dagblad. De Hervormde Kerk waar de studiedag plaatsvond.
 
Parallel aan de studiedag loopt nog t/m 5 december 2003 in het Stadsarchief een expo over de -Bossche -Krant.

foto' s © paul kriele, 27 november 2003.
 
De inleiders gaven kort hun visie op de positie van de krant, vlnr:
Huub Wijfjes hoofdredacteur Metro, forumleider Frank van Vree hoogleraar Journalistiek en Cultuur, Peter Altena docent Nederlands en René Vos historicus.

 

De studiedag over de krant werd georganiseerd door het Brabants Dagblad, Stadsarchief, Persmuseum en de Vereniging van Kranten –en Tijdschriftenverzamelaars onder het motto DAGBLAD ! DAG BLAD ? 
Over eeuwen bezien is de journalistiek alleen maar professioneler en onafhankelijker geworden, was een algemeen te horen conclusie.
de krant met 'wensen edities'
Interessant waren de meningen van Jan Dijkgraaf [Metro] en Tony van der Meulen. De laatste kondigde aan dat het door technische snufjes mogelijk wordt de lezer meer op zijn/haar wensen te bedienen. Zo kan men zich binnenkort abonneren op speciale katernen. De basis van een kranteneditie blijft de eerste katern met algemeen nieuws uit binnen -en buitenland. Extra of aanvullend zijn dan de bijlagen Economie, Sport of Kunst waarop apart kan worden ingetekend.
Voor Dijkgraaf heeft de traditionele krant afgedaan. Ze blijven steken in de jaren tachtig, aldus Dijkgraaf die als voorbeeld het Utrechts Nieuwsblad noemde dat niet inspeelt op de lezersbehoeften. Ook het Algemeen Dagblad heeft dat geen profiel heeft, moet voor zijn toekomst vrezen. Dijkgraaf ziet wel iets in de regionale kranten en een weekeindkrant. Hij noemde de New York Times die o p zaterdag met 350 !pagina's verschijnt. Het verschil is wel dat Nederland een land is van abonnementen en Amerika eigenlijk alleen een losse verkoop kent.

Links;
Gastheer Rolf ten Hage, directeur van het stadsarchief, die aankondigde dat de gesproken teksten van de inleiders in een bundel verschijnen, ontving van Tony van der Meulen een geel-zinken gevelbord dat uit een sloot was gevist. Daarop staat: Agentschap Noord Brabantsch Dagblad-Het Huisgezin. 
Het Stadsarchief houdt elk jaar een symposium, aldus de directeur Rolf Hage. In 2002 was dat 'Onderzoekers en hun onderzoek' en in 2001 :'De Wereld van Jeroen Bosch'. Het doel is bronnenonderzoek en archivering te stimuleren.
Op de uitnodiging hadden circa 80 personen positief gereageerd.
De historie van het Brabants Dagblad.
Oud Brabants-Dagbladredacteur Ruud Kamphoven en Ruud Breukelen zijn bezig met de historie van het Brabants Dagblad te onderzoeken en te beschrijven. Dat is een ingewikkelde materie door wisselende titels en belangen die de uitgeverij doormaakte, aldus Kamphoven.
Door ziekte van Breukelen raakte de uitgave vertraagd. Kamphoven doet het na-oorlogse tijdperk en Van Breukelen legt zich op de eerste eeuwen- vanaf juli 1771 toe. Of de uitgave het jaar 2006, bij het 235 jarige bestaan van 'de Bossche krant' haalt, is de vraag.
--------------------------------------Terug naar boven