Zoeken
Nieuwe columnist Eric Alink schiet doel voorbij
Printerversie |
bericht 5 oktober 2010: Alink schrijft gewoon als een gemiddelde krantenredacteur
De bijdrage van Alink als columnist bevat dit keer [29 september 2010] *eigenlijk niks origineels. Het twee koloms artikel over een vluchtelinge die terug moet naar Kazachstan, is een relaas dat we van elke vaste redacteur hadden kunnen verwachten.
De eerste column was erg orgineel. Door de taalkundige constructie zag die ongeregelde bijdrage er voor een column nogal gecompliceerd uit. De kwinken die het bevatte vond waarschijnlijk alleen de auteur erg leuk.
In de volgende bijdrage [ dd. 7 juli 2010] herstelde de duur betaalde krantenmedewerker zich. Maar in zijn vijfde bijdrage * [29 september 2010] daalt ie verder af tot het niveau van een doorsnee redacteur.
De chronoligisch opgebouwde terugblik op de wederwaardigheden van de asielzoekster Marina Sufiyanova, is weinig origeel, bevat geen literaire vondsten en loopt gewoon vlak weg zonder op enigerlei wijze indruk achter te laten.
Eric Alink vanaf 2010 stadschroniqueur. foto © roland brouwer,16 mei 2011. |
bericht 7 juli 2010: Alinik gooit het roer om
De nieuwe chroniqueur van het Brabants Dagblad heef in zijn tweede column het roer omgegooid, Hier en daar kwam er kritiek op Alinks introductie, hoewel de anonieme briefschrijvers allemaal positief [..] waren.
De eerste bijdrage van Alink was warrig en had geen rode draad.
Nu [BD, 7 juli 2010] houdt de columnist zich bij één aspect en schrijft heel wat logischer en begrijpelijker.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
bericht 24 juni 2010:
De stad kende lang de weblog Janus Kiep die ludieke, speelse en vaak kritsche noten kraakte over stadse aangelegenheden. De politiek had een zodanige warme belangstelling bij die redactie dat er een reactie bij Bastion Oranje binnen kwam die stelde, dat het vast een ambtenaar moest zijn die vanuit de eigen burelen zijn collega's en bestuurders aan de kaak stelde. Bij het stoppen van 'Janus Kiep' [oktober 2009] bleek ons wie die redactie was: Wim van Erp. Maar voor velen bleef die bezetting anoniem, evenals de reacties die weinig aan de feiten toevoegden.
Sedert kort heeft de krant, waarmee het Brabants Dagblad wordt bedoeld, een chroniqueur aangesteld: Eric Alink. De man wordt goed betaald en hij is door zijn literair talent en kritisch-onafhankelijke opstelling gekozen om regelmatig een column in 'de krant' te plaatsen. Observeren en fijnschrijven [..] behoren tot Eriks, sorry Eric met een c, zijn specialiteiten. Daarbij krijgt Alink steun van stadsarchivaris Rolf Hagen en Hans Derks, directeur van de Stadsbibliotheek.
Met veel bazuingeschal werd de 51-jarige Alink door een van de populair schrijvende stadsredacteuren [Henri van der Steen] aan het publiek voorgesteld [5 en 8 juni 2010].
Alink kreeg op internet een reeks reacties op zijn eerste literaire brouwsel 'Kippenvel'. Ze bleven bijna allemaal wat gladjes positief. Behalve de kritiek van Boschtionzanger Ton de Coster.
Ook een gerenommeerd literator als Coen Free uitte in zijn column in de Bossche Omroep [dd. 19 juni j.l.] stevige kritiek op de hoofdrolspelers, wethouder Rodney Weterings, journalist Henri van der Steen en chroniqueur Alink.
Free's kritische column is bij Alink in het verkeerde keelgat geschoten en hij slaat hard terug met een digitale column, waarin hij de beweringen van Free tracht te weerleggen. Bij een kritische lezer roept het toch de nodige vragen op of Free het wel zo verkeerd ziet. Dat valt allemaal na te lezen op Alinks site www.Bosschekroniek.nl
Onze opmerkingen betreffen niet alleen de warrige, voor een gemiddelde Brabants Dagbladlezer niet te volgen, door Alink als analyses gekenmerkte reeks teksten.
Reacties op Alinks column houden we niet serieus omdat ze allen anoniem blijven. De enige die onder eigen naam durft te publiceren is ook degene die kritiek levert: Ton de Coster. Zo gaat dat op internet: de lef om kleur te bekennen onder eigen naam ontbreekt bij velen.
De gedegen reactie van Free is te volgen, maar de -dit keer -onsportieve journalist/chroniqueur kan die kritiek blijkbaar niet aan. Hij ontbeert de moed zich er boven te plaatsen en neemt niet een moment voor reflectie.
Wat ons betreft was Alinks column een losse verzameling van ‘scherpe analyses’ van iemand die zich begiftigd voelt met het 'sociaal Bossche DNA', maar die zelf moeite heeft met scherpe kritiek.
* De columns van 28 juli 2010 [collectant van het Astmafonds] en 8 september 2010 [als bezoeker van de Wereldexpo in Bejing] konden we nog lichtelijk waarderen.
Terug naar boven