Kapper Nico Hoepelman- bijna 70 jaar - neemt afscheid

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-08-2016 | Gewijzigd op: 06-09-2016
‘Mijn opa was kapper, mijn vader Louis was kapper en ik wist al jong dat ik ook kapper wilde worden. Maar niet in Tilburg.. waar mij roots liggen. Ik wilde per see niet bij mijn vader komen werken. Zo eigenzinnig was ik toen al wel. Ik dacht dat ik het beter zou kunnen.’
Dat is het verhaal van de meest geslaagde kapper van Den Bosch, gezien zijn kampioenschappen [Europees 2x en eenmaal Nederlands kampioen].


Kapper Nico Hoepelman, Tilburger van
geboorte [*mei 1947],  maar helemaal 'verBoscht'.
foto's © paul kriele,  22 augustus 2016.

Maar ook Nico’s roem ging hem vooruit. Dat kwam door zijn goede kontakten met jongeren die ambities hadden in dit vak en door hem werden opgeleid. Honderden zijn door hem opgeleid en nog eens tientallen behaalden in dit vak een kampioenschap.
Die inzet en pedagogische aanpak ging zover dat hij daarvoor bij zijn 65ste koninklijk voor werd onderscheiden.
Tja en wie knip je nou liever, een jongere of een oudere?, vragen we hem.. ‘Dat maakt me niets uit zegt Nico diplomatiek, met een oudere is het vaak meer kletsen, soms over privézaken en met een jongeren vind ik het ook reuze gezellig. Met hen heb je weer een heel andere praat....’

In 1969 - 47 jaar geleden - begonnen Nico en Ria hun eerste salon annex kruidenierswinkeltje in de Van Beresteynstraat. Nico: 'Daarboven woonden wij. Een eigen zaak was altijd al mijn wens geweest. In mei 1969, twee maanden nadat ik uit militaire dienst kwam, startte we de salon in Oost, een nieuw gebouwde, druk bevolkte wijk. Die ene simpele zaak met 3 stoelen, dat werden er uiteindelijk zes, in elke wijk zat een kapperszaak van Hoepelman'.

Nu legt hij schaar en kam neer. Nico: ‘Ik moet wel. Ik wordt in mei volgend jaar 70 en dan raak je fysiek toch wat minder flexibel. Ria, mijn grote steun en toeverlaat, en ik willen samen - in alle vrijheid - nog van het leven genieten. Ik zal het vak en de mensen wel missen, maar we gaan graag naar ons appartement in Spanje.