Wilma van Dartel winnares Grôôt Bosch Dictee

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-04-2013 | Gewijzigd op: 11-04-2013
Wilma van Dartel is dit jaar, op de 18e editie van het Grôôt Bosch Dictee [10 april 2013] in de Stadsbieb, de winnares geworden. Bij het voorlezen door Ans van Dartel [geen familie van elkaar..] in een echt Bosch dialect, maakte Wilma van de tekst, toch nog 21 fouten, terwijl nummer 2 Kees Gevers, 25 fouten had en de nummer 3, Corry Peeters-Gevers, 31 fouten.
 

Indruk van het Grôôt Bosch Dictee op 10 april 2013 in de StadsBieb.
-Hierboven: Vooraan Vincent Verstappen en Ans van Dartel, die de tekst voorlas en achterin Frank Finkers, die de tekst componeerde.
-Linker foto : Vooraan Guus Ong bij het debutanten dictee en onderste foto: Daan Gielen en Cor Versteeg bij de gevorderden.


foto´s © paul kriele,  10 april 2013.
De tekst van 'Lunse en brunse as vèrrekes' verwees naar een van de hoofzonden van Jeroen Bosch: vraatzucht. De vijf alinea´s tekst, die gecomponeerd waren door Frank Finkers, begon al met ´Die jonk van tegeswoordigs lijkent allemaol zo dyslaktsies as konjine´.
Als prijs ontving Wilma van Dartel, dit keer geen vetlederen, maar een houten medaille met inscriptie en een ingelijste cartoon uit De Bossche Omroep van docent tekenen/kunstenaar Guus Ong.
Er waren dit keer 27 deelnemers, onder wie Daan Gielen, Cor Versteeg en- een paar maal winnaar- Kees Gevers.
Bij de debutanten zaten namen als Ruud van de Laar, Marc de Bruijn, Guus Ong en Maarten Finkers, zoon van Frank Finkers.


De jury olv Nort Lammers [¨2e van rechts], die vaak in eerdere edities als eerste eindigde. Rechts vooraan nog zichtbaar Erwin Verzantvoort van boekhandel Heinen/Selexyz..

foto  © paul kriele, 10 april 2013.
 

Niet alleen de 27 deelnemers hadden het moeilijk, want de tekst was niet echt gemakkelijk, maar ook de jury had veel werk aan het corrigeren. In het door Frank Finkers bedachte dialect-in-vijf-alinea´s, kwamen ook nog eens de Bossche Dansmaries voor. Deze dikke -meer dan 100kg wegende- leden van de rooms-katholieke dansvereniging Sint Hendrien waren hét voorbeeld van vraatzucht, een onderwerp waarover de tekst ging.

Juryvoorzitter Nort lammers, die zelf in eerdere edities vaak als eerste eindigde, feliciteert Wilma van Dartel met haar score. Vincent Verstappen, voorzitter van De Boschboom, overhandigt de winnares een ingelijste cartoon van Guus Ong.
foto´s ©  paul kriele, 10 april 2013.

Nieuw dit jaar op de jaarlijkse traditie van De Boschboom was een dictee voor debutanten, waar onder meer Ruud van de Laar op een derde plaats geëindigd], Marieke Neefs [2e] en des winnares, Sarah Rovers [dochter van Harry] aan deelnamen.Sarah Rovers behaalde bij het debutantendictee de eerste prijs. Op de foto verder Vincent Verstappen[l.] en Erwin Verzantvoort.

foto´s © paul kriele,10 april  2013.
Het Grôôt Bosch Dictee bestond ook nog uit een Meerkeuze vragen- gedeelte en een invuloefening, voor welke categorieën  veel minder fouten werden gemaakt.
 

 Terug naar boven