Handboogschieten: World-, & Para Champions in juni 2019 op Parade

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-09-2018 | Gewijzigd op: 30-09-2018
Twee kampioenschappen Handboogschieten, te weten de ‘Worldchampions en de World  Para Championships Archery’ vinden begin  juni 2019 op de Parade plaats. 

Die twee kampioenschappen Archery* vinden geïntegreerd plaats voor de valide Olympische[10-16 juni 2019] en minder valide Olympische spelers [3-9 juni 2019].

De trainingen gebeuren op het terrein van de Rugbyclub ’s-Hertogenbosch aan de Limietlaan. Het Zuiderpark is aangewezen als trainingsveld. De Blauwe Engelen [150 vrijwilligers] gaan mede de wereldkampioenschappen handboogschieten begeleiden. Er  worden in totaal 450 begeleiders ingeschakeld. 

Tezamen doen er bijna 100 nationaliteiten met 1.000 sporters aan mee. Buiten nog eens de 750 officials en vrijwilligers. Deze moeten allen in hotels in de wijde ! Bossche regio een overnachting krijgen. Bovendien dient voor hen ook vervoer vice versa te worden geregeld. Dat alles maakt dit internationaal evenement met 750 wedstrijden voor Den Bosch groots en hectisch is voor de organisatie, The Organizing Connection, die het internationaal event  voor de Nederlandse Handboogbond organiseert. 
Na de [départ van de] Tour de France van 1996 zijn deze internationale handboog kampioenschappen voor de stad het grootst evenement in tijden.

Hoewel de Limietlaan slechts op zeven minuten loopafstand ligt van de Parade  speelveld, vraagt dit om een verkeerstechnische aanpak. Bovendien staat ook nog eens de St. Jan met zijn carillon en luidklokken en de diensten in de weekeinden nabij het speelveld.

Naast deze topmomenten worden  er ook nog eens zgn. side-events voor schoolgaande kinderen opgezet, zoals clinics  op vijf BBS-schoolpleinen], kinderfeestjes en handboogtrainingen. Voor examenleerlingen van 8 middelbare scholen zijn er workshops handboogschieten.  Ook voor minder validen en ouderen  is er wat te doen zoals  'Beleef Archery'[handboogschieten]: bewoners van Brabantse verzorgingstehuizen kunnen de WK's bezoeken.
’s Avonds zijn er concerten.
Er is een website geopend www.archery2019.com

*Archery: voor deze naam is gekozen om aan te duiden dat elke deelnemer een held is, een duke.