Prinses Margriet bezoekt WK parahandboogschieten op Parade

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-05-2019 | Gewijzigd op: 02-05-2019
Prinses Margriet bezoekt WK parahandboogschieten op Parade

Prinses Margriet komt
op zondag 9 juni 2019 naar Den Bosch.


foto © koninklijk huis.
 

Prinses Margriet bezoekt zondag 9 juni 2019 het wereldkampioenschap parahandboogschieten op de Parade. De prinses woont de finale en de prijsuitreiking bij in de categorie para-recurve dames.
Het WK handboogschieten in ’s-Hertogenbosch is met ongeveer 350 para-atleten en 650 valide atleten het grootste sportevenement dit jaar in Nederland. Dit wereldkampioenschap is een volledig geïntegreerd evenement, waarbij zowel de para- als de valide sporters zich aan de voet van de Sint-Janskathedraal kunnen kwalificeren voor de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo in 2020. De circa 1000 deelnemers komen uit ruim 100 verschillende landen.

In aanloop naar het WK is gewerkt aan een spin-off programma, waarbij is ingezet op de thema’s gezondheid & vitaliteit en participatie & cohesie, om het evenement voor iedereen toegankelijk te maken. Het wereldkampioenschap (para)handboogschieten vindt plaats van 3 t/m 16 juni.

Berticht van 30 september 2018. Worldchampions en World Para Champions Handboogschieten in juni 2019 op Parade
Twee kampioenschappen Handboogschieten, te weten de ‘Worldchampions en de World  Para Championships Archery’ vinden begin  juni 2019 op de Parade plaats. 
Die twee kampioenschappen Archery* vinden geïntegreerd plaats voor de valide Olympische[10-16 juni 2019] en minder valide Olympische spelers [3-9 juni 2019].
De trainingen gebeuren op het terrein van de Rugbyclub ’s-Hertogenbosch aan de Limietlaan. Het Zuiderpark is aangewezen als trainingsveld. De Blauwe Engelen [150 vrijwilligers] gaan mede de wereldkampioenschappen handboogschieten begeleiden. Er  worden in totaal 450 begeleiders ingeschakeld. 
Tezamen doen er bijna 100 nationaliteiten met 1.000 sporters aan mee. Buiten nog eens de 750 officials en vrijwilligers. Deze moeten allen in hotels in de wijde ! Bossche regio een overnachting krijgen. Bovendien dient voor hen ook vervoer vice versa te worden geregeld. Dat alles maakt dit internationaal evenement met 750 wedstrijden voor Den Bosch groots en hectisch is voor de organisatie, The Organizing Connection, die het internationaal event  voor de Nederlandse Handboogbond organiseert. 
Na de [départ van de] Tour de France van 1996 zijn deze internationale handboog kampioenschappen voor de stad het grootst evenement in tijden.
Hoewel de Limietlaan slechts op zeven minuten loopafstand ligt van de Parade  speelveld, vraagt dit om een verkeerstechnische aanpak. Bovendien staat ook nog eens de St. Jan met zijn carillon en luidklokken en de diensten in de weekeinden nabij het speelveld.
Naast deze topmomenten worden  er ook nog eens zgn. side-events voor schoolgaande kinderen opgezet, zoals clinics  op vijf BBS-schoolpleinen], kinderfeestjes en handboogtrainingen. Voor examenleerlingen van 8 middelbare scholen zijn er workshops handboogschieten.  Ook voor minder validen en ouderen  is er wat te doen zoals  'Beleef Archery'[handboogschieten]: bewoners van Brabantse verzorgingstehuizen kunnen de WK's bezoeken.
’s Avonds zijn er concerten.
Er is een website geopend www.archery2019.com
*Archery: voor deze naam is gekozen om aan te duiden dat elke deelnemer een held is, een duke.

Terug naar boven