Presentatie ploegen Handboogschieten voorafgaand aan WK in juni

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-05-2019 | Gewijzigd op: 17-05-2019
Presentatie van de twee ploegen [dames en heren] compound en recurve Handboogschieten in de Oranjegalerij van het stadhuis.
 
...................
-Boven: De zes mannelijke en zes [minus een afwezige] vrouwelijke
deelnemers aan het WK Handboogschieten [begin juni 2019] in de oude Raadszaal.

-Onder: Een groepsfoto van alle deelnemers  voor het stadhuis.


foto's © paul kriele ,16 mei 2019.
........................................................................................................................................................................
 
....................

Donderdagmiddag 16 mei 2019 vond in de Oranjegalerij van het stadhuis de presentatie plaats van de twee ploegen dames en heren [compound en recurve]  Handboogschieten De 12 sporters nemen deel aan de WK handboogschieten voor zowel valide als van  parasporters.
De deelnemende schutters zijn: Peter Elzinga, Sil Pater, Steve Wijler, Rick van der Ven, Mike Schloesser de nr. 1 van de wereld, Sjef van de Berg, en als individuele deelnemer [landelijkeWK ] Roy Klaassen.
Bij de  vrouwen: Jordi Vermeulen, Sarina Laan, Inge van Caspel, Sanne de Laat, Sietkske Visser, Gabriela Bayardo Chan,
In de gesprekken die presentator van deze middag Jan van der Meulen met hen voerde kwam wel sterk tot uiting dat zij allen gaan voor een medaille en hopen dat er ook eenticket voor de Olympische Spelen op volgt. Bondscoach Ron van Hof zwaaide de twaalf deelnemers alle lof toe. 
 
>>Zie uitgebreide toelichting onderaan dit artikel op dit unieke evenement waarvan Den Bosch gastheer is.
 
Ook de pers had continu de camera
en het schrijfgereedschap bij de hand.


foto © paul kriele, 16 mei 2019.
....................................................................................................

Wethouder Huib van Olden benadrukte de samenwerking die aan dit evenement is voorafgegaan met de gemeente, de Provincie en de  overkoepelende landelijke [handboog-] sportorganisaties.  Van Olden zei dat hij echt gecharmeerd is van de combinatie van valide sporters en paradeelnemers in één wedstrijd. Kijkend in de toekomst vestigde de wethouder van Sport de aandacht op het feit dat in de aanloop naar dit WK al ruim 6.000 leerlingen van basischolen en scholen van voortgezet onderwijs deelnamen aan de clinics handboogschieten. Over het aankweken van talent gesproken....Voor het  WK Handboogschieten hebben zich nog eens 1.000 jongerevoor de clinics aangemeld. In die week van 3 t/m 16 juni 2019 worden ook lessen gegeven in voetbal, hockey en basketbal,  aldus de wethouder.
 
Wethouder Huib van Olden [o.a. van Sport]
heet de gasten van het WK handboogschieten
in juni welkom in de oude raadszaal van het stadhuis.


foto © paul kriele, 16 mei 2019.
....................................................................................................

In het gesprekken  met Arnoud Strijbis, algemeen-directeur van de Nederlandse handboogbond kwam nog eens de aandacht voor de jeugd naar voren. 'Laat ons daarin investeren en voor hen clinics opzetten. Als tip aan de toeschouwers  straks zei Strijbis te letten op de houding van de schutters en hun reacties. Die kleine blikken maken deze sport zo uniek.'
Aan de toernooidirecteur Eric Kersten vroeg Van der Meulen wat de impact is van deze WK? 'Het sociaal- maatschappelijke,' zei Kersten '..en het economische impact door  de grote deelname van een paar honderd sporters en het grote aantal toeschouwers dat dit evenement met zich meebrengt.'
Al heel bijzonder vindt Eric Kersten dat op zondag 16 juni 2019 de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité  Thomas Bach op bezoek komt en dat prinses Margriet  de  kampioenschappen van de para-deelnemers bijwoont.

Toelichting op de wereldkampioenschappen Handsboogschieten met de unieke combinatie van  valide en   paradeelnemers.
Het WK handboogschieten op de Parade in ’s-Hertogenbosch is met ongeveer 350 para-atleten en 650 valide atleten het grootste sportevenement dit jaar in Nederland. Dit wereldkampioenschap is een volledig geïntegreerd evenement, waarbij zowel de para- als de valide sporters zich aan de voet van de Sint-Janskathedraal kunnen kwalificeren voor de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo in 2020.
De circa 1000 deelnemers komen uit ruim 100 verschillende landen.

In aanloop naar het WK is gewerkt aan een spin-off programma, waarbij is ingezet op de thema’s gezondheid & vitaliteit en participatie & cohesie, om het evenement voor iedereen toegankelijk te maken. Het wereldkampioenschap (para)handboogschieten vindt plaats van 3 t/m 16 juni.

Bericht van 30 september 2018. Worldchampions en World Para Champions Handboogschieten in juni 2019 op Parade
De twee  kampioenschappen Handboogschieten, te weten de ‘Worldchampions en de World  Para Championships Archery’ vinden begin  juni 2019 op de Parade plaats.  Die twee kampioenschappen Archery* vinden geïntegreerd plaats voor de valide Olympische[10-16 juni 2019] en minder valide Olympische spelers [3-9 juni 2019].
De trainingen gebeuren op het terrein van de Rugbyclub ’s-Hertogenbosch aan de Limietlaan. Het Zuiderpark is aangewezen als trainingsveld. De Blauwe Engelen [150 vrijwilligers] gaan mede de wereldkampioenschappen handboogschieten begeleiden. Er  worden in totaal 450 begeleiders ingeschakeld. 
Tezamen doen er bijna 100 nationaliteiten met 1.000 sporters aan mee. Buiten nog eens de 750 officials en vrijwilligers. Deze moeten allen in hotels in de wijde ! Bossche regio een overnachting krijgen. Bovendien dient voor hen ook vervoer vice versa te worden geregeld. Dat alles maakt dit internationaal evenement met 750 wedstrijden voor Den Bosch groots en hectisch is voor de organisatie, The Organizing Connection, die het internationaal event  voor de Nederlandse Handboogbond organiseert.  Na de [départ van de] Tour de France van 1996 zijn deze internationale handboog kampioenschappen voor de stad het grootst evenement in tijden.

Hoewel de Limietlaan slechts op zeven minuten loopafstand ligt van de Parade  speelveld, vraagt dit om een verkeerstechnische aanpak. Bovendien staat ook nog eens de St. Jan met zijn carillon en luidklokken en de diensten in de weekeinden nabij het speelveld.
Naast deze topmomenten worden  er ook nog eens zgn. side-events voor schoolgaande kinderen opgezet, zoals clinics  op vijf BBS-schoolpleinen], kinderfeestjes en handboogtrainingen. Voor examenleerlingen van 8 middelbare scholen zijn er workshops handboogschieten.  Ook voor minder validen en ouderen  is er wat te doen zoals  'Beleef Archery'[handboogschieten]: bewoners van Brabantse verzorgingstehuizen kunnen de WK's bezoeken. ’s Avonds zijn er concerten. Er is een website geopend www.archery2019.com *Archery: voor deze naam is gekozen om aan te duiden dat elke deelnemer een held is, een duke.

Terug naar boven