Ma Oetel voor verhoor by politie nav discriminatie

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-04-2009
Het rijtje café's in de Torenstraat, vooraan Gompie en daarnaast De Saeck.

foto © gerard  monté, 12 mei 2005

Na een column en een serie artikelen in het Brabants Dagblad [aanleiding was een melding door een geweigerde kleurling van 16 jr. uit Vught], is er een beerput open gegaan over discriminaties aan de deur van café Gompie in de Torenstraat. Van Gompie, van De Saeck en van Den Oetel in de Verwersstraat is de 65-jarige Henny Forger-Adriaans, beter bekend als ‘Ma Oetel, de eigenaresse. Aanvankelijk was de melding –pertinent- niet waar. Vervolgens werd gemeld dat '..bij Gompie niet wordt gediscrimineerd, maar wel geselecteerd om de veiligheid van het café te kunnen garanderen'.

Inmiddels vond er over dit discriminatoir gedrag op 19 maart 2009 een gesprek plaats met burgemeester Rombouts, die mevrouw Henny Forger, na een eerste, nog eens een tweede waarschuwing gaf.
Deze week is ‘ma Oetel’ ook bij de politie in de Vogelstraat op het matje verschenen voor verhoor.
‘In dat verhoor als verdachte van discriminatie,’ zo meldt de Bossche politie, ‘zijn over de periode oktober 2008 tot heden vijf zaken van discriminatie bij Gompie ter sprake geweest waarvan aangifte werd gedaan. De aangevers betroffen jongeren uit 's-Hertogenbosch en Vught, variërend in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar. Zij werden om onduidelijke redenen de deur geweigerd. De politie heeft tijdens het onderzoek meerdere getuigen gehoord,’ aldus het politiebericht.

De verslagleggingen van de aangiften, de meldingen van Basta, de getuigenverhoren en de rapportering met mevrouw Forger stuurt de politie in een dossier naar het Openbaar Ministerie. Het wordt aan de Officier van Justitie overgelaten of deze tot een proces overgaat.

Rombouts overweegt in dergelijke gevallen -bij herhaling- sluiting. Omdat er ook nog eens aan een jongen onder de 16 alcohol werd geschonken, hangt Gompie -als dat nog eens wordt geconstateerd- het inleveren van de horecavergunning boven het hoofd.