Stadsgeschiedenis voor de jeugd: Bosch' Doeboek

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-04-2009 | Gewijzigd op: 08-04-2009Links: enkele medewerkenden van het Doeboek ter voorbereiding van de distributie naar basisscholen.
Rechts onder: de mannen van Stichting ABC Ton Meulman [l] en Jos van der Ven.
Links: eindredacteur Theo Hoogbergen die de 25 stadsgidsen instrueerde
. Hoogbergen heeft samen met Jac Biemans van het Stadsarchief  -als eindredactie- voor de achterliggende en ondersteunende feiten gezorgd.
foto's © paul kriele, 8 april 2009.
----------------------------------------------------

Op donderdag 8 april 2009 werden vanuit de Verkadefabriek 25 stadsgidsen op pad gestuurd om met een stapel boeken en een verhaal het nieuwste Bossche geschiedenisboek aan 2500 leerlingen van Bossche Basisscholen aan te bieden.
Dat geschiedenisboek met als titel  'Grote Ontdek Den Bosch Doeboek ' is een intiatief van de Stichting ABC [Archeologie, Bouwhistorie en Cultuur]. dat heeft samengewerkt met het Stadsarchief 's-Hertogenbosch en De Twee Snoeken.
Het Bossche Doeboek is te vergelijken met het vroegere bekende 'winterboek', maar nu in een moderne, speelse en fraai geillustreerde opmaak verschenen. Het Doeboek brengt op een hele aantrekkelijke manier, met veel puzzeles, plaatjes en opdrachten [wandelingen] de geschiedenis van Den Bosch in beeld.

De samenstellers zijn: de vormgevers/ illustratoren zijn Bart Smit, Vincent Huijbers en Brigitte van Heck van Studio 'De Twee Snoeken' én de schrijfster Annelies Uittendenbogaard. De uit Ede afkomstige maar in Den Bosch wonende tekstschrijfster, die cultuureducatie studeerde, vindt het een uitdaging om 'oneigenlijke en moeilijke verhalen op een aantrekkelijke en behapbare manier voor het publiek te maken. Voorheen was Annelies Uittenbogaard werkzaam voor Teleac. Ze heeft zich nu onder de bedrijfsnaam 'Studio Zicht Tekst' in videoproducties en o.a. boeken gespecialiseerd.

Boven: het productieteam vlnr Annelies Uittenbogaard [tekschrijfster] en de vormgevers/illustratoren van Studio De Twee Snoeken, [vlnr] Bart Smit, Brigitte van Heck en Vincent Huijbers.
Rechts: de stadsgidsen van de Kring Vrienden van 's -Hertogenbosch vóór en na de uitreiking van de boeken, die zij aan de Basisscholen gaan presenteren
.

foto's © paul kriele, 8 april 2009.

De behoefte aan dit boek bleek door de cursus JeugdBoschlogie. Er bestaat voor de jeugd helemaal geen boek dat op een begrijpelijke manier de Bossche  geschiedenis vertelt.
Doe en ontdek boek
Aan de hand van vijftien thema's 'lopen' de jongens en meisjes door de Bossche geschiedenis, de stad van de hertog, van Maria, van water, van moderne architectuur en van Jeroen Bosch. Bij dat 'lopen' horen ook puzzelen, knutselen, tekenen en  raadsels en vragen oplossen.
In het boek zit een prijsvraag waaraan uiteraard en een prijs is gekoppeld. Voor degene die de mooiste, leukste en meest creatieve figuur weet te bedenken en maken staat een ballonvaart te wachten.

Terug naar boven